Η Ελλάδα φορολογεί τις οικογένειες με παιδιά σχεδόν όσο και τους φορολογούμενους χωρίς τέκνα, όπως διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ. Με βάση τα στοιχεία του 2024, η φορολογική επιβάρυνση είναι στα υψηλά επίπεδα των χωρών-μελών του Οργανισμού και πάνω από τον μέσο όρο. Από τη σύγκριση της συνολικής επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές των μισθωτών χωρίς παιδιά και των οικογενειών με δύο παιδιά, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως υπάρχει ελάχιστη φορολογική ελάφρυνση για τις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση αυτή ανήλθε στο 37,3% του μέσου ακαθάριστου μισθού για τον εργαζόμενο με 2 παιδιά και στο 39,3% για τον εργαζόμενο χωρίς παιδιά, κατά το 2024. Η διαφορά μεταξύ της φορολογικής επιβάρυνσης των φορολογουμένων με παιδιά σε σχέση με όσους δεν έχουν τέκνα που τους βαρύνουν κατατάσσει την Ελλάδα στην 4η χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ενώ απέχει 9 εκατοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.
Νωρίς η ΓΣ (και)
της Alpha Bank
Ακολουθώντας το παράδειγμα και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών, η Alpha Bank θα πραγματοποιήσει νωρίς την ετήσια Γενική Συνέλευση, στις 21 Μαΐου αντί για την 25η Ιουλίου. Η ΓΣ θα εγκρίνει τα αποτελέσματα της τράπεζας για το 2024 και την επιστροφή αξίας στους μετόχους μέσω μερίσματος (70,3 εκατ. ευρώ, 0,03 ευρώ/μετοχή) και επαναγοράς ιδίων μετοχών (210,8 εκατ. ευρώ), καθώς και τα μπόνους και τις αμοιβές των εργαζομένων και των στελεχών της τράπεζας. Η διανομή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 29 Μαΐου, ενώ το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών θα διαρκέσει 15 μήνες, από τις 22 Μαΐου.
Δείκτες: δείχνουν
αναταράξεις
Οριακή εξασθένηση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,4 από τις 107,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η μικρή αυτή υποχώρηση του δείκτη προέρχεται από τις κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς βιομηχανία, υπηρεσίες και λιανικό εμπόριο ενισχύονται ελαφρώς. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η εκλογή Τραμπ και η διακήρυξη νέων μέτρων οικονομικής πολιτικής που αυξάνουν την αβεβαιότητα και αμφισβητούν τη φορά των τελευταίων ετών στις διεθνείς αγορές, μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις που θα επηρεάσουν σοβαρά και ποικιλοτρόπως και τη δική μας οικονομία. Ομως, ακόμα αυτές δεν έχουν προσδιοριστεί ακριβώς, ούτε έχουν μεταβάλει βασικούς πυλώνες γύρω από τους οποίους κινείται μια σχετικά πιο κλειστή και λιγότερο άμεσα εκτεθειμένη στις διεθνείς μεταβολές οικονομία, όπως η ελληνική.