
Σπασμένα μάρμαρα στις σκάλες στο επάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, φθορές στα σιντριβάνια, μικροζημιές σε διάφορα άλλα σημεία απ’ όπου «πέρασαν» οι κουκουλοφόροι.
Αυτή ήταν η εικόνα που αντίκριζε κανείς την επόμενη κιόλας ημέρα της μεγαλειώδους συγκέντρωσης για τα Τέμπη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αυτή όμως είναι η εικόνα που θα δει ακόμα και σήμερα όποιος περάσει από το πιο κεντρικό σημείο της πόλης.
Δύο μήνες χρειάστηκαν για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών στην πλατεία Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι πολίτες είχαν ήδη απευθυνθεί στον Δήμο Αθηναίων, υποβάλλοντας αιτήματα για την κατάσταση, η οποία, εκτός από αισθητικής πλευράς, θα μπορούσε να αποβεί και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κι όλα αυτά την ώρα που επιχειρήσεις, οι εξωτερικοί χώροι των οποίων είχαν υποστεί ζημιές από τα επεισόδια, τις αποκατέστησαν μέσα σε λίγα 24ωρα.
Η παραγγελία.
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε πλήρη εικόνα για τις φθορές που είχαν γίνει. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να δοθεί παραγγελία των μαρμάρων, τα οποία, μάλιστα, θα πρέπει να κοπούν σε συγκεκριμένα μεγέθη ανάλογα με τη ζημιά. Πάντως, ο εργολάβος έχει ξεκινήσει αυτές τις μέρες τις εργασίες τοποθέτησης των μαρμάρων και μέχρι τις αρχές της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Υποδομών, Ανδρέας Γραμματικογιάννης.
Χιλιάδες είναι τα αιτήματα που δέχεται ο δήμος μέσω της εφαρμογής Novoville και της 24ωρης Γραμμής Εξυπηρέτησης Δημοτών «1595» για προβλήματα, ζημιές αλλά και θέματα καθημερινότητας, με τα πεζοδρόμια να βρίσκονται πρώτα στη λίστα. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2024 τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Αθηναίων έλαβαν για αποκατάσταση πεζοδρομίων 3.461 αιτήματα, εκ των οποίων προς αποκατάσταση ήταν τα 2.109 καθώς τα υπόλοιπα ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν ή δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για το σημείο όπου βρίσκονται.
Το δε ποσοστό αποκατάστασης έφτασε το 83%, με τις εργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη για ακόμα 360 πεζοδρόμια. Μάλιστα, ο αριθμός των αιτημάτων προς τον δήμο μεταξύ 2023 και 2024 αυξήθηκε κατά σχεδόν 30%. Ενα από τα θέματα που αναφέρουν κατά κόρον οι πολίτες έχει να κάνει με τον ηλεκτροφωτισμό. «Δεχόμαστε καταγγελίες για βανδαλισμούς στις κολόνες φωτισμού, όπου ανοίγουν τα πορτάκια που βρίσκονται στη βάση και βγάζουν τα καλώδια, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα και καταστρέφοντας τον φωτισμό. Υπάρχουν περιοχές όπου αυτή η τακτική είναι σχεδόν καθημερινή, όπως είναι η Κουμουνδούρου, η πλατεία Κλαυθμώνος, κάποιοι λόφοι, η πλατεία Πέτρουλα στη Λένορμαν και γενικά σημεία όπου παρατηρείται έντονη παραβατικότητα και “εξυπηρετεί” κάποιους να μην υπάρχει φως. Μόνο πέρυσι ο δήμος αναγκάστηκε να αντικαταστήσει 3.000 τέτοια πορτάκια» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως αυτή την περίοδο ετοιμάζουν ειδική πατέντα που θα μπει πιλοτικά σε περίπου 300 κολόνες οδοφωτισμού στις πιο επίφοβες περιοχές, με στόχο να αποτρέψει τους βανδαλισμούς.
Χρόνος ανταπόκρισης.
Ο χρόνος ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών είναι ανάλογος με τη φύση του αιτήματος. Για παράδειγμα, τα αιτήματα που αφορούν φθορές στα πεζοδρόμια κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την επικινδυνότητα. «Δεχόμαστε αναφορές για ζημιές σε πεζοδρόμια λόγω χρήσης ή που δεν είναι επικίνδυνες. Αυτές, που δεν είναι δηλαδή άμεσης επέμβασης, συγκεντρώνονται, ομαδοποιούνται και αναλαμβάνει η εργολαβία να τις αποκαταστήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα κι ένας χρόνος για την αποκατάσταση». Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αιτήματα που αναφέρουν φθορές σε πεζοδρόμια με σοβαρή επικινδυνότητα, όπως συμβαίνει με τις ρίζες των δέντρων που «σηκώνουν» τις πλάκες και δημιουργούνται ανισοσταθμίες. «Εκεί η εργολαβία επεμβαίνει άμεσα και η αποκατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα σε μία εβδομάδα» συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι ο χρόνος ανταπόκρισης για το 70% τέτοιου είδους αιτημάτων ήταν ο ένας μήνας.