
Για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού της Δικαιοσύνης η επιλογή στην κορυφή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα προκύψει μέσα από μια συνδυαστική επιλογή με τη συμμετοχή και των τριών ισότιμων και ισόκυρων εξουσιών του Συντάγματος – εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική –, καθώς στην «κούρσα» της διαδοχής δικαίωμα ψήφου έχουν φέτος και οι ίδιοι οι ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.
Οι διαδικασίες για τη διαδοχή της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα και της Εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Γεωργίας Αδειλίνη, οι οποίες αποχωρούν στο τέλος Ιουνίου λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, τυπικά μπορεί να μην έχουν εκκινήσει, ωστόσο οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στο Θέμιδος Μέλαθρον, αφού με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου, μέσω των Ολομελειών τους, έχουν οι ανώτατοι δικαστές για τα πρόσωπα εκείνα που θα αναλάβουν τα «ηνία» της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.
Οι αλλαγές αυτές μάλιστα βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τις θέσεις των δικαστικών ενώσεων για την επιλογή της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων που έχουν διατυπωθεί με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση.
Επιπλέον, οι επιλογές για την κορυφή της ιεραρχίας του Αρείου Πάγου θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, όχι μόνο λόγω του θεσμικού τους προσήμου, αλλά και γιατί συμπίπτουν χρονικά σε μια περίοδο με σοβαρές ποινικές υποθέσεις, με εμβληματικότερη αυτή για την τραγωδία των Τεμπών, και με την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με δημοσκοπικά ευρήματα, να συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά.
Το πρώτο στάδιο. Υπό αυτές τις συνθήκες στο τέλος Μαΐου οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς θα ψηφίσουν για τα πρόσωπα που κατά την κρίση τους είναι αξιότερα και ικανότερα να επιλεγούν για τη θέση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, γιατί στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και τον τελικό λόγο θα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση και την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.
Στον δρόμο προς τη διαδοχή είναι αλήθεια ότι ακούγονται πολλά ονόματα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ακολουθήσει πιστά την επετηρίδα με βάση τη σειρά αρχαιότητας ή αν κρίνει ότι θα πρέπει να προσανατολιστεί σε πιο μακρόπνοες επιλογές για τις κορυφαίες αυτές θεσμικές θέσεις. Ούτως ή άλλως και οι δύο «σχολές» έχουν ακολουθηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.