
Σήμερα όπως αναμενόταν θα παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για τη βία ανηλίκων, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα – λόγω ευαλωτότητας των ανηλίκων και καταλυτικής επίδρασης των νέων τεχνολογιών – που για πρώτη φορά επιχειρείται στην Ελλάδα.
«Από το 2019 έως και σήμερα υπάρχουν και υλοποιούνται 139 πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, σε 10 διαφορετικά υπουργεία», είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος πριν από το Πάσχα, στο Φόρουμ των Δελφών.
Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων προτείνονται άλλες 29 πολιτικές με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα πέντε οριζόντια. Δύο από τα πιο νέα μέτρα είναι το Kids Wallet, για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου ενός ανήλικου από τους γονείς και το Age Verification, δηλαδή η διαδικασία πιστοποίησης ηλικίας για την εγγραφή σε πλατφόρμες. Στον πυρήνα της πολιτικής αυτής βρίσκεται η ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη.
Βία ανηλίκων: Σε τι αφορούν τα νέα μέτρα
Μέτρα που αφορούν τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι η αύξηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο αντικείμενο, ενώ η αυτό-αξιολόγηση των σχολείων θα εμπεριέχει και το κομμάτι της αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού.
Η Σοφία Ζαχαράκη έχει προαναγγείλει ότι το υπουργείο Παιδείας θα επιδιώξει να φέρει στο ίδιο τραπέζι γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά ώστε να υπάρξει μια ενιαία αντίδραση απέναντι στον σχολικό εκφοβισμό.
Συνολικά, η Εθνική Στρατηγική φιλοδοξεί να προτείνει λύσεις για κάθε μορφή βίας που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι, ιδίως δε για την ενδοοικογενειακή, τη διαδικτυακή και τον ενδοσχολικό εκφοβισµό.
Η κυρία Αρτινοπούλου, επικεφαλής Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων παρά τω πρωθυπουργώ, ανέλυσε πρόσφατα (στους Δελφούς) τις παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής.
Αύξηση της διαδικτυακής βίας
«Πέρυσι ζήσαμε ένα κύμα ηθικού πανικού. Η μελέτη στατιστικών στοιχείων της Αστυνομίας δείχνουν μία αύξηση της παραβατικότητας το 2023 και 2024. Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μία στασιμότητα στον σχολικό εκφοβισμό, αλλά μία αύξηση της διαδικτυακής βίας και της λεκτικής και σωματικής βίας», εξήγησε.
«Η χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat βρίσκεται ακόμη κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ στην αντιμετώπιση και πρόληψη, αλλά είμαστε πλέον (έναν χρόνο μετά) έτοιμοι να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένα πρόγραμμα στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης», συμπλήρωσε.
Στις 12:30 θα ακολουθήσει διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των σχετικών πρωτοβουλιών και πολιτικών από τα συναρμόδια υπουργεία, στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με την παρουσία συνολικά δέκα υπουργών.
Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η πρόεδρος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου.
Τον συντονισμό θα κάνει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.