Τι είναι αυτό που θέλουν πραγματικά οι μαμάδες;

Τι είναι αυτό που θέλουν πραγματικά οι μαμάδες;

Πολλοί νομίζουν ότι ξέρουν την απάντηση, αλλά λίγοι έχουν ερευνήσει το θέμα με την τεκμηριωμένη προσέγγιση της Christie Nicholas — Διευθύνουσας Συμβούλου της «Mumpower», του κορυφαίου πρακτορείου μάρκετινγκ στην Αυστραλία για brands που απευθύνονται σε μητέρες.

Πρόσφατα επέστρεψε από το Λονδίνο, όπου ήταν κεντρική ομιλήτρια στο συνέδριο «Women Changing the World Summit» , και μίλησε στον «Νέο Κόσμο» για όσα έχει μάθει τα τελευταία 15 χρόνια, προσπαθώντας να κατανοήσει πώς σκέφτονται οι μαμάδες — ως επαγγελματίας του μάρκετινγκ, ως μητέρα και ως κόρη, μεγαλωμένη ανάμεσα σε δυναμικές Ελληνίδες γυναίκες.

«Είναι τόσο δύσκολο για μια γυναίκα σήμερα να τα καταφέρει όλα: να διευθύνει επιχειρήσεις, να κρατά το σπίτι, να είναι υπέροχη μητέρα — και πολύ συχνά χανόμαστε μέσα σ’ αυτή την προσπάθεια», λέει η Nicholas.

Όταν μιλά σε εκδηλώσεις όπως αυτή στο Λονδίνο, προσπαθεί να δείξει στις γυναίκες ότι οι στιγμές εξουθένωσης μπορεί να είναι και σημεία καμπής — ευκαιρίες για επαναπροσδιορισμό σύμφωνα με τις προσωπικές τους αξίες.

Ισορροπώντας τον ρόλο της ως μητέρα και ως Διευθύνουσα Σύμβουλος, παραδέχεται ότι όταν η εργασία την απομακρύνει υπερβολικά από την οικογένεια, επιστρέφει νοερά στο «σημείο μηδέν» — για να επανασυνδεθεί με τις αξίες της, να επανεκτιμήσει τι έχει σημασία και να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές.

Ο Mark Bouris και η Christie Nicholas συζητούν σε ένα podcast για την επιρροή που έχουν οι μητέρες ως οι βασικές υπεύθυνες των οικονομικών δαπανών της οικογένειας

«Κάθε φορά είναι μια υπενθύμιση του πόσο απαραίτητη είναι η ισορροπία — όχι μόνο για την προσωπική μας υγεία, αλλά και για την υγεία της επιχείρησής μας και της οικογένειάς μας».

Όταν εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ πολυεθνικής εταιρείας παιχνιδιών, στην αρχή της καριέρας της, παρατήρησε ότι οι περισσότερες διαφημιστικές εταιρείες δεν κατανοούσαν πραγματικά τις μητέρες.

«Το μήνυμα δεν έφτανε στον στόχο. Έλειπε αυτό που έχει σημασία για τις μαμάδες. Τότε συνειδητοποίησα ότι υπήρχε ανάγκη για μια εταιρεία που να εκπροσωπεί brands που απευθύνονται στις μητέρες — και που να τις κατανοεί».

Γιατί η «ζωή της μαμάς» είναι, όπως λέει, «χαοτική». Είναι σκληρή, έχει τα πάνω και τα κάτω της. «Τα brands πρέπει να συναντούν τις μαμάδες εκεί που πραγματικά βρίσκονται — όχι να προβάλλουν μια εξιδανικευμένη εκδοχή της μητρότητας που δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινή τους εμπειρία».

«Οι μαμάδες θέλουν ειλικρίνεια, ξεκάθαρο λόγο, και λύσεις που να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη ή καλύτερη».

Στη «Mumpower», καθώς η ίδια έγινε μητέρα, ενσωμάτωσε αυτή την εμπειρία και στον επαγγελματικό της ρόλο.

«Στην αρχή ένιωθα ότι έπρεπε να δουλεύω σαν να μην έχω παιδιά και να είμαι μητέρα σαν να μην έχω δουλειά. Όμως αυτό άλλαξε όταν συνειδητοποίησα πως μπορούμε να αγκαλιάσουμε τη μητρότητα και να είμαστε εξαιρετικές στη δουλειά μας. Αν προκύψει κάτι στην οικογένεια, είτε σε μένα είτε σε κάποιον από την ομάδα μας, προτεραιότητα έχει ο ρόλος της μαμάς. Ξέρουμε πόσα πολλά απαιτούνται από εμάς, και έτσι στηρίζουμε η μία την άλλη».

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΑΜΑΔΩΝ

«Η μητρότητα είναι ένα εξαιρετικό σχολείο για τη ζωή. Μαθαίνουμε να κάνουμε πολλά ταυτόχρονα, να προσαρμοζόμαστε και να διαπραγματευόμαστε. Φοράμε δεκάδες “καπέλα” καθημερινά και μεταφέρουμε αυτές τις δεξιότητες και στον επαγγελματικό χώρο».

Οι μανάδες είναι η «καρδιά» του σπιτιού. «Φροντίζουν τους πάντες, εξασφαλίζουν ότι όλα λειτουργούν — και είναι ειλικρινείς. Από μια μαμά θα ακούσεις το καλό, το κακό και το άσχημο. Οι μαμάδες είναι εκείνες που κρατούν τα πάντα σε λειτουργία στο σπίτι. Έτσι κι εμείς στη «Mumpower», ζούμε και αναπνέουμε αυτόν τον ρόλο της μαμάς».

Οι μητέρες είναι επίσης η μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη στον κόσμο. Παρότι συχνά παραβλέπονται, είναι εκείνες που παίρνουν τις περισσότερες αποφάσεις για τις οικογενειακές δαπάνες. Παραδόξως, ακόμη και για τη Γιορτή της Μητέρας, οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι ο μόνος τρόπος να καταλήξει το προϊόν τους στα χέρια των μαμάδων είναι να τα διαφημίσουν απευθείας σε εκείνες — γιατί εκείνη συνήθως επιλέγει, ακόμη και για τα δώρα της.

Η «Mumpower» διεξάγει εις βάθος έρευνες αγοράς με ευρήματα που συχνά εκπλήσσουν.

«Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι 6 στις 10 μαμάδες θα προωθήσουν μια μάρκα που αγαπούν στο διαδίκτυο. Παλαιότερα οι μαμάδες μιλούσαν μεταξύ τους στην αυλή του σχολείου- τώρα μοιράζονται τη γνώμη τους στο διαδίκτυο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει ότι η διαφήμιση που περνάει από στόμα σε στόμα από έναν ικανοποιημένο καταναλωτή παραμένει το πιο ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ».

Η Nicholas προσθέτει ότι οι μητέρες δεν αγοράζουν παρορμητικά. Εμβαθύνουν τόσο πολύ στην έρευνα για ένα προϊόν που αφορά την οικογένεια, ώστε συχνά καταλήγουν να γνωρίζουν περισσότερα για τη μάρκα και τους ανταγωνιστές της, απ’ ό,τι γνωρίζουν οι ίδιες οι εταιρείες.

«Θα έχει ρωτήσει κάθε μαμά που ξέρει, θα έχει διαβάσει κάθε κριτική, θα έχει ψάξει τα σόσιαλ, και θα το κάνει αυτό πολλές φορές μέσα στους δυο-τρεις μήνες πριν τελικά προβεί στην αγορά». Προσθέτει ότι 9 στις 10 μητέρες θα απορρίψουν ένα προϊόν αν οι αξιολογήσεις δεν είναι αρκετά καλές.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ

Με καταγωγή από την Κάλυμνο και τις ελληνικές συνοικίες της Παλαιστίνης, η Christie Nicholas αποδίδει τις αξίες της στην ελληνική της ανατροφή.

«Οι γονείς μου είχαν ένα ντελικατέσεν και αργότερα ένα καφέ. Ο πατέρας μου, παρόλο που δεν μιλούσε καλά αγγλικά, έχτισε απίστευτες σχέσεις με τους πελάτες, και μου άρεσε πολύ το πώς μετέφερε την ελληνική κουλτούρα της φιλίας, της γενναιοδωρίας -το φιλότιμο- στον χώρο εργασίας. Κάθε φορά που έμπαινε κάποιος πελάτης, του έδινε να δοκιμάσει όλα αυτά που αγαπούσε, και αστειευόμασταν ότι έδινε περισσότερα απ’ όσα πουλούσε. Αλλά αυτό του έδινε χαρά».

Αυτό το πνεύμα διαποτίζει και τη δική της επιχείρηση «στον τρόπο που εξυπηρετούμε τα brands, τις αξίες που φέρνουμε και τις σχέσεις που χτίζουμε».

Η Christie Nicholas τιμά επίσης τη δυνατή επιρροή των γυναικών που τη μεγάλωσαν — της μητέρας της, των γιαγιάδων και των θειών της — δυναμικές γυναίκες, που απλόχερα της έδωσαν αγάπη και αφοσίωση.

«Η μητέρα μου ήταν επιχειρηματίας σε μια εποχή που αυτό δεν ενθαρρυνόταν. Λατρεύω να ακούω για όσα έκανε, τα εμπόδια που αντιμετώπισε και τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε ως ιδιοκτήτρια επιχείρησης και μητέρα, για να μας προσφέρει τις καλύτερες βάσεις. Με στήριξε από την πρώτη στιγμή και μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να πιστέψω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ένα δώρο που δεν έχουν όλοι».

Το 2023, η Christie Nicholas με το «Mumpower» κέρδισε το βραβείο Australian Women’s Small Business Champion Award στην κατηγορία Marketing Services, ενώ η ίδια αναδείχθηκε και φιναλίστ στην κατηγορία Επιχειρηματίας της Χρονιάς

ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

«Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια υπενθύμιση — έστω και για μία μέρα — του τι σημαίνεις για την οικογένειά σου και της επίδρασης που έχεις. Θα αρπάξω κάθε ευκαιρία για να μου υπενθυμίσουν τί κάνω σωστά.

Ως μητέρα, θα ήθελα τα παιδιά μου να ξέρουν ότι η πρόθεσή μου και η καρδιά μου είναι στη σωστή θέση— και ότι δεν ξέρω πάντα ακριβώς τι κάνω. Αλλά, όπως και στην δουλειά έτσι και στη ζωή, αντιμετωπίζω τον φόβο, το παλεύω, αποτυγχάνω και ξαναπροσπαθώ. Το σημαντικό είναι να έχεις το θάρρος να ανοίξεις τα φτερά σου».

Σε επαγγελματικό επίπεδο, η Γιορτή της Μητέρας είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα περίοδος.

«Μου αρέσει να βλέπω ειλικρινή, χιουμοριστικά και ρεαλιστικά μηνύματα σε καμπάνιες που απευθύνονται στις μαμάδες που να δείχνουν ότι τις νιώθουν, τις εκτιμούν και τις στηρίζουν. Πιστεύω ότι αυτό μακροπρόθεσμα βοηθά περισσότερο στο να χτιστούν brands που οι μαμάδες γνωρίζουν, αγαπούν και εμπιστεύονται. Αν ο στόχος είναι απλά η προώθηση ενός προϊόντος, τότε πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο πώς αυτό θα λύσει το πρόβλημά της, ή θα βελτιώσει τη ζωή της».

Το 2023, η Christie Nicholas με το «Mumpower» κέρδισε το βραβείο Australian Women’s Small Business Champion Award στην κατηγορία Marketing Services, ενώ η ίδια αναδείχθηκε και φιναλίστ στην κατηγορία Επιχειρηματίας της Χρονιάς.

Για τη Nicholas, όμως, η αληθινή ανταμοιβή βρίσκεται στο να ενδυναμώνει τις μητέρες. Στα πρώτα χρόνια της μητρότητας, έγραψε το βιβλίο «The Mum Who Roared: A Complete A-Z Guide to Loving Your Mind, Body and Attitude After Baby», ενώ πιο πρόσφατα λάνσαρε το podcast «Mastering the Mum Market», διαθέσιμο στο Spotify.

Σε κάθε της δράση, αυτό που επιθυμεί είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαμάδες την αξία που έχουν στον κόσμο — ότι η φωνή τους έχει σημασία, ο ρόλος τους μετράει, τόσο ως γυναίκες όσο και ως μητέρες. Και να γνωρίζουν ότι η επιρροή τους είναι σημαντική καθώς αγκαλιάζουν την χαοτική, αλλά γεμάτη νόημα, πραγματικότητα της μητρότητας.

The post Τι είναι αυτό που θέλουν πραγματικά οι μαμάδες; appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.