
Το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η Ελλάδα και το γεωπολιτικό διπλωματικό της αποτύπωμα, περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανοίγοντας την αυλαία της δεύτερης ημέρας του ΟΤ FORUM: «Νέα εποχή για τις κεφαλαιαγορές: Το στοίχημα για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και χρηματοοικονομική αειφορία».
Ο κ. Γεραπετρίτης κληθείς να σχολιάσει τους δασμούς Τραμπ τόνισε, ότι στην Ευρώπη έχουμε καταλήξει ότι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο να έχουμε καλές σχέσεις, ένα modus vivendi με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι σε επίπεδο Βρυξελλών υπάρχει έντονη συζήτηση για το πώς πρέπει αν διαχειριστούμε τα προβλήματα που προκύπτουν με τη δασμολογική πολιτική: «Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενιαία, να έχει μία φωνή ώστε να πολλαπλασιάσει τη διαπραγματευτική της ικανότητα», τόνισε, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές φωνές στους κόλπους της ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε κρίση, ωστόσο παραδέχθηκε ότι είμαστε σε μια φάση μετάβασης σε ένα νέο εμπορικό μοντέλο, με νέα δεδομένα στην οικονομική συνεργασία και «προσπαθούμε να βρούμε πατήματα σε αυτό».
Κληθείς να σχολιάσει τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι, πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι: «Δεν έχουμε υπερέκθεση έναντι των ΗΠΑ, έχουμε ακμάζοντα οικονομικά μεγέθη και πολιτική σταθερότητα, που είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για να αποφύγουμε μία κρίση».
Στρατηγική αυτονομία
Ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μακροσκοπική προσέγγιση, και μια πορεία προς τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. «Αυτό δεν είναι κατά ανάγκη κακό» υπογράμμισε φέροντας ως παράδειγμα την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, στην οποία οδήγησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Η Ευρώπη θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα»
Οι προοπτικές στο ΝΑΤΟ
«Με τις τεκτονικές εξελίξεις που έχουμε στο γεωπολιτικό πεδίο, κάθε χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία υβρυιδική ή συμβατική επίθεση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί μια ισχυρή αμυντική συμφωνία και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο: «Δεν νομίζω ότι, θα υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή σε επίπεδο ΝΑΤΟ»
Τόνισε ωστόσο, ότι η υπερεξάρτηση από τις ΗΠΑ τείνει να απομειωθεί, τα βάρη περιέρχονται και στην Ευρώπη η οποία πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος
Υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε μια γεωπολιτική ένωση: «Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει εξαρτήσεις»
Για την Τουρκία
Για την Τουρκία είπε ότι αποτελεί ισχυρό περιφερειακό παράγοντα με αυτοτελή αμυντική βιομηχανία, εταίρος και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και χώρα υπό ένταξη, ως εκ τούτου θα πρέπει να τηρεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από όλα αυτά: «Η θέση μας είναι σαφής για να έχει εμπλοκή στη νέα δομή που αναπτύσσεται θα πρέπει να αποδεικνύει έμπρακτα ότι σέβεται αυτούς του κανόνες. Όσο υπάρχει η απειλή πολέμου, αυτό αποτελεί σοβαρό ανάχωμα», τόνισε
Η ελληνική διπλωματία
Αναφερόμενος στην ελληνική διπλωματία, τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και έχει ισχυρό ρόλο στο ΝΑΤΟ με συμμαχίες που έχουν πολλαπλασιάσει το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρα
«Απειλές στον σύγχρονο κόσμο δεν μπορούν να ευνοηθούν. Το είδαμε στην περίπτωση της Ρωσίας», τόνισε: «Η Δύση άρθρωσε ενιαία και ισχυρή φωνή απέναντι στην επιθετικότητα»
Εν συνεχεία ανέλυσε το τρίπτυχο που έχει η Ελλάδα , ισχυρή διπλωματία, καλή ακμάζουσας οικονομία, και ραγδαία αναπτυσσόμενη εθνική άμυνα,. ώστε να μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και να είναι στο κέντρο λήψης αποφάσεων,
Για το δείπνο με τον Φιντάν
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι έκανε σειρά επαφών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Ομογένεια, και σημαίνοντα πρόσωπα επισκέφθηκε ιδρύματα της ρωμιοσύνης, και είχε άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ . Με τον κ. Φιντάν συζήτησαν θέματα επικαιρότητας διεθνή και περιφερειακά, που αποτελούν κοινές προκλήσεις και για τις 2 χώρες. Είπε επίσης ότι συζήτησαν και το κυπριακό.
Υπογράμμισε επίσης ότι διατηρείται η θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε καλύτερη οικονομική συνεργασία. Είπε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία. Και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Χατζηβασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.
Είπε ότι το ανώτατο συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί εντός του καλ0καιριού: «Προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα. Αυτό που χτίζουμε πρέπει να παγιώσουμε ως κατάκτηση».
Για το καλώδιο
Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί σε ενεργειακό κόμβο», υπογραμμίζοντας ότι το καλώδιο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, μεγάλη σημασίας «και είναι ένα έργο που θα υλοποιηθεί».
Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι στην Ελλάδα «έχουμε γίνει ειδικοί στη διπλωματική τριγωνομετρία, έχουμε καταφέρει να τετραγωνίζουμε κύκλους». Και εξηγεί: έχουμε άριστη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, στο βέλτιστο επίπεδο που ήταν ποτέ, έχουμε παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ.
«Έχουμε κερδίσει τον σεβασμό όλων των διεθνών παικτών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι παράλληλα η Ελλάδα έχει αναπτύξει στρατηγική σχέση με Ινδία