
Η τελετή ήταν λιτή σε αντιστοιχία με τη μετριοπάθεια και την ευγένεια με τις οποίες ο ίδιος έντυσε, όπως συμφωνούν όσοι τον γνώριζαν καλά, την πολυετή πορεία του στον σχεδιασμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και ο αιχμηρός αποχαιρετισμός από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, επεδίωκε να τονίσει αυτή τη διαδρομή και την οπτική του εκλιπόντος στα εθνικά ζητήματα. Συγγενείς του, φίλοι και συνοδοιπόροι, παλαιότερα και νέα στελέχη της ΝΔ βρέθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Τρύφωνα στο δημοτικό κοιμητήριο της Κηφισιάς για το τελευταίο αντίο στον Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος έφυγε στα 97 χρόνια του την Κυριακή. Σε κλίμα συγκίνησης, όλοι μιλούσαν θερμά για το πρόσωπο που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική διπλωματία, με καθοριστικό ρόλο στα μεγάλα θέματα – τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Και για έναν άνθρωπο που παρότι διέτρεξε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, διατηρούσε ως το τέλος ευρύ κύκλο συνομιλητών, κερδίζοντας την αποδοχή πολιτικών φίλων και αντιπάλων.
Το ύστατο χαίρε
«Το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Αυτό ήταν και είναι το “δόγμα Μολυβιάτη”» είπε στον επικήδειο λόγο του ο Κώστας Καραμανλής. «Η εμπειρία του, η διεισδυτική του ματιά, οι συμβουλές του ήταν ανεκτίμητης αξίας. Αριστος γνώστης της διεθνούς σκηνής και των εθνικών θεμάτων, συνομιλητής των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της εποχής του, συνάμα διορατικός και εύστροφος, εύστοχος και αναλυτικός, ήταν ο καλύτερος δάσκαλος επί των εξωτερικών θεμάτων που θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι καλύτερες διδαχές του Πέτρου Μολυβιάτη γίνονταν «διά του παραδείγματος». Οπως σημείωσε για τον εκλιπόντα, «αποστρεφόταν τις περιττές και ανούσιες μεγαλοστομίες, την υπερβάλλουσα διάθεση συνδιαλλαγής σε καίριας εθνικής σημασίας θέματα, την προθυμία αποδοχής υποδείξεων εκ μέρους τρίτων ισχυρών συμμάχων ή άλλων». Για εθνική απώλεια έκανε λόγο ο Αχιλλέας Καραμανλής, γιατί ο Πέτρος Μολυβιάτης «υπήρξε άνθρωπος του καθήκοντος, θεματοφύλακας της μετριοπάθειας, της σοβαρότητας και της εθνικής ευθύνης».
Ποιοι παρέστησαν
Ηταν όλοι εκεί για το τελευταίο χειροκρότημα, μπροστά στο τυλιγμένο με την ελληνική σημαία φέρετρο: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Εκτός από τον Κώστα Καραμανλή, το «παρών» έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ο Παναγιώτης Πικραμμένος και η Βασιλική Θάνου, στις υπηρεσιακές κυβερνήσεις των οποίων ο Πέτρος Μολυβιάτης διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών το 2012 και το 2015 αντίστοιχα, μετά την πρώτη θητεία του στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2004-2006) και αφότου είχε γράψει μια πορεία σε καίρια διπλωματικά πόστα στις έδρες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στις ελληνικές πρεσβείες Μόσχας, Αγκυρας, Πρετόριας.
Ηταν επίσης εκεί ιστορικά στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης, όπως ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο αρχαιότερος εν ενεργεία βουλευτής Γιάννης Τραγάκης και πλήθος υπουργών (Νίκος Δένδιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Βασίλης Κικίλιας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Παύλος Μαρινάκης, Σταύρος Καλαφάτης κ.ά.) και βουλευτών (Κώστας Αχ. Καραμανλής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Δημοσχάκης κ.ά.), καθώς και πρόσωπα του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», όπως ο γενικός διευθυντής του Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Στον άξιο Ελληνα» έγραφε το στεφάνι του Πρωθυπουργού, «Στον αγαπημένο μας Πέτρο» εκείνο του Αχιλλέα Καραμανλή, ενώ στεφάνια έστειλαν μεταξύ άλλων ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.