Νέες υποδομές σε Τανάγρα και Ανδραβίδα

Η απόκτηση των F-35 έως το τέλος της δεκαετίας, αλλά και των Rafale, η παραλαβή των οποίων ολοκληρώθηκε, μαζί βέβαια με τα F-16 Viper, αλλάζουν το πρόσωπο αλλά και κυρίως τη φιλοσοφία της Πολεμικής Αεροπορίας σε τεράστιο βαθμό καθώς πρόκειται για οπλικά συστήματα που την εντάσσουν ολοκληρωτικά στον 21ο αιώνα και τη δικτυοκεντρική νοοτροπία. Ειδικά η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, η οποία είναι η μονάδα που για πρώτη φορά στα χρονικά της Πολεμικής Αεροπορίας θα φιλοξενεί μαχητικά τεχνολογίας στελθ, πρόκειται να μετατραπεί σε κόμβο προηγμένης τεχνολογίας.

Με τα πρώτα F-35 να αναμένονται στη βάση μέσα στο 2029, στην Πολεμική Αεροπορία όπου η μεθοδικότητα αν μη τι άλλο έχει δώσει δεκαετίες τώρα αποτελέσματα, προχωρούν με σταθερά βήματα για τη «μεταμόρφωση» της Ανδραβίδας. «Ολα θέλουν τον χρόνο τους» είπε στα «ΝΕΑ» ανώτατη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη μελέτες που θα έχουν περάσει όλα τα στάδια του νόμου, αν όλα κυλήσουν ομαλά, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Αν δεν προκύψουν ενστάσεις τα 3½ χρόνια που απομένουν μέχρι την άφιξη των μαχητικών στελθ, θεωρείται από τους αρμόδιους υπεραρκετός χρόνος έτσι ώστε όταν ολοκληρωθούν τα έργα, το κόστος των οποίων υπολογίζεται γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ, θα απομένει και περίπου ένα εξάμηνο μέχρι να προσγειωθούν τα F-35. Η συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με τα στελέχη του αμερικανικού Joint Programme Office για τα F-35 είναι αγαστή σε τέτοιο βαθμό που το πολυμελές κλιμάκιο των Αμερικανών ολοκλήρωσε τη «χαρτογράφηση» της βάσης πριν από τα τέλη του 2024.

Με βάση και τα «standard» των αεροπορικών βάσεων άλλων χωρών που διαθέτουν ήδη τα F-35, θα γίνει ριζική ανακατασκευή των shelters όπου θα γίνεται η συντήρηση των μαχητικών, των χώρων φιλοξενίας του προσωπικού και φυσικά του πύργου ελέγχου, ενώ θα δημιουργηθεί εκ βάθρων νέος διάδρομος προσγειώσεων και απογειώσεων με σύγχρονα υλικά. Ολα τα κτίρια και τα shelters θα διασυνδεθούν με οπτικές ίνες αλλά και κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Στη «φωλιά» των Rafale

Αντίστοιχα έργα σε κάποιον βαθμό έχουν γίνει και στην Τανάγρα, που είναι η «φωλιά» των μαχητικών Rafale. Οι εργασίες στα υπόστεγα έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου να φιλοξενήσουν τα μαχητικά και όλα τα συστήματα συντήρησής τους, ενώ έχουν απομείνει κάποιες εργασίες στην πίστα του αεροδρομίου.

Τα έργα που έγιναν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας έχουν λάβει υπόψη τους και την επιθυμία της Πολεμικής Αεροπορίας για την απόκτηση των έξι επιπλέον μαχητικών Rafale, για τα οποία έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», καθώς ο στόχος των δύο πλήρων Μοιρών συνεχίζει να υφίσταται και όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας θα πραγματοποιηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη συντήρηση και αναβάθμιση του υποστέγου συντήρησης της 332 Μοίρας, δεσμεύτηκαν μέσα στο 2024 τα ποσά των 1.786.000 και 693.511,16 ευρώ, ενώ ήδη το 2023 είχε δεσμευτεί το ποσό των 988.818,12 ευρώ.