Νοίκι

«Το πρόβλημα της ακρίβειας πρώτα και πάνω από όλα αφορά τη στέγη, και είναι πρόβλημα για τους μισθοσυντήρητους που ζουν στο νοίκι. Που ο μισθός τους, δεν τους δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα σπίτι», είπε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την αντιμετώπισή της υπουργός. Το είπε – τόσο ψυχοπονιάρικα – για να καταλήξει να παραδεχθεί πως η επιδότηση ενοικίου δεν λύνει το πρόβλημα «αλλά βοηθάει». Μόνο που ο Τάκης Θεοδωρικάκος απέφυγε να μας εξηγήσει πόσο θα επωφεληθούν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύσουν να αναπροσαρμόσουν τα μισθώματα.

Ενέργεια

Σύμφωνα με τον Σταύρο Παπασταύρου, ζούμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας και ανακατατάξεων. Τόσης αβεβαιότητας ώστε ακόμη κι ένας υπουργός Ενέργειας να δηλώνει «δεν ξέρω αν πάμε πίσω σχετικά με την πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, η αντιμετώπιση για τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο είναι πιο ευνοϊκή. Κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί η χώρα μας». Τελικά, μόνο η Φον ντερ Λάιεν έχει μείνει να πιστεύει στην ανάγκη του ευρωπαϊκού Green Deal.

Σενάρια

Ο Γιάννης Στουρνάρας ρωτήθηκε για τη δασμολογική πολιτική του αμερικανού προέδρου. «Υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση εάν τα πάρει όλα πίσω, σενάριο στο οποίο δεν δίνω πολύ μεγάλη πιθανότητα», απάντησε στην αρχή για να προσθέσει μετά: «Εάν το σκεφτεί ορθολογικά, θα είναι το πλέον ευνοϊκό σενάριο». Αν βάζεις Τραμπ και ορθολογισμό στην ίδια πρόταση, πάντως, είναι σαν να θεωρείς ότι μια ομάδα της ελληνικής Γ’ Εθνικής μπορεί να κερδίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Χώρος

Ως προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2026 ανέρχεται στο 1,5 δισ. και πάνω του θα στηριχθούν τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. Ο Μιχάλης Αργυρού είναι ο αντι-Πατέλης. Ή, αν προτιμάτε, ο διάδοχος του Πατέλη. Γιατί προφανώς κανένας δεν μπορεί εύκολα να αποκτήσει την ορατότητα που κέρδισε ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε τον αγώνα για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.