Για το Τέξας αναχωρούν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος όπου θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών Chevron και ExxonMobil, με θέμα συζήτησης το πότε μπορούν να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό που αφορά τα οικόπεδα στην Κρήτη, στη διάρκεια του 5ου Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, στόχος είναι έως τις 20 Αυγούστου να έχουν κατατεθεί οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να ακολουθήσει η Βουλή πριν από το τέλος του 2025 και εντός του 2026 να ξεκινήσει η διαδικασία είτε από την Chevron, ή όποιον άλλον επενδυτή επιλεγεί καθώς, όπως υπογράμμισε, «αποτελεί μια ιστορική συμφωνία».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν, περιέγραψε τη «λαογραφία» της περιοχής, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα είναι έξω «από περιοχές που αδικαιολόγητα και μη τεκμηριωμένα θα μπορούσε κάποιος να διεκδικήσει. Και αυτό είναι το γεωπολιτικό όφελος, καθώς αναγνωρίζει την ελληνική δικαιοδοσία». Οσον αφορά τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο Παπασταύρου τόνισε ότι θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι έρχεται να επιλύσει μία εκκρεμότητα δεκαετιών, ώστε να μπορούν να προσδιορίζονται οι δραστηριότητες που μπορεί η χώρα να έχει στις θαλάσσιες περιοχές της. Επίσης αναφερόμενος στα μπλακάουτ, τόνισε ότι η ισορροπία του συστήματος είναι η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και είπε ότι έγιναν ήδη τρία πιλοτικά crash test πριν από το Πάσχα ώστε να αποτραπεί ένας τέτοιος κίνδυνος. Τέλος, ανέφερε ότι προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα είναι η αποθήκευση. «Είμαστε από τις πρώτες 7-8 χώρες σε ΑΠΕ και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Θέλουμε επενδύσεις στην αποθήκευση», τόνισε.
Τηλεδιάσκεψη με
τον ισραηλινό υπουργό
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις εξελίξεις σε θέματα κοινού ενεργειακού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη γεωπολιτική σημασία που έχει η στενή συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, ενώ συμφώνησαν ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και των δύο χωρών να δημιουργηθεί ο ενεργειακός διάδρομος διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και προς την Ευρώπη, ο οποίος θα προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια.