Πώς οι δύο πυρηνικές δυνάμεις έφτασαν και πάλι στο χείλος του πολέμου

Παγκόσμια ανησυχία για τη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν – Πώς οι δύο πυρηνικές δυνάμεις έφτασαν και πάλι στο χείλος του πολέμου – Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν εδώ και δεκαετίες ότι υποθάλπει, εξοπλίζει και παρέχει καταφύγιο σε ένοπλες οργανώσεις, μέλη των οποίων περνούν τα σύνορα και επιτίθενται στο κρατίδιο

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν στο Κασμίρ. Η ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων χτιζόταν επί μήνες, με συνέπεια πλέον να μην μπορεί να συγκρατηθεί.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν εδώ και δεκαετίες ότι υποθάλπει, εξοπλίζει και παρέχει καταφύγιο σε ένοπλες οργανώσεις, μέλη των οποίων περνούν τα σύνορα και επιτίθενται στο κρατίδιο. Το Πακιστάν αρνείται την κατηγορία και λέει ότι στηρίζει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεσης του λαού του Κασμίρ.

Πώς ξεκίνησε η σύγκρουση

Στις 22 Απριλίου δολοφονήθηκαν 26 Ινδοί που έκαναν διακοπές στο Pahalgam, περιοχή στο Κασμίρ που είναι γνωστή και ως «Μικρή Ελβετία». Στο παρελθόν οι μαχητές δεν πείραζαν τους τουρίστες, ενώ σκότωναν μόνο άνδρες.

Λίγες ημέρες μετά τις δολοφονίες, ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεσμεύτηκε ότι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. «Η Ινδία θα εντοπίσει, θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει κάθε τρομοκράτη και τους υποστηρικτές του. Θα τους καταδιώξουμε μέχρι τα πέρατα της γης. Η τρομοκρατία δεν θα μας κάμψει. Η τρομοκρατία δεν θα μείνει ατιμώρητη. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Γιατί ονομάστηκε επιχείρηση Sindoor

Η απάντηση ήρθε χθες με την επιχείρηση «Sindoor». Sindoor είναι το βερμιλιανό, κόκκινο χρώμα που φοράει η παντρεμένη γυναίκα στη μεσαία χωρίστρα της γραμμής των μαλλιών της, υποδεικνύοντας την οικογενειακή της κατάσταση. Ανάμεσα στα θύματα στο Pahalgam υπήρχαν πολλές χήρες.

Παράλληλα, στο πεδίο της διπλωματίας η Ινδία ανακάλεσε βίζες, απέλασε στρατιωτικούς συμβούλους και έβαλε στον πάγο την κρίσιμη συνθήκη για τον διαμοιρασμό των υδάτων. Το Πακιστάν ψήφισε μία σειρά από αντίμετρα, ενώ ο πρωθυπουργός Shehbaz Sharif δήλωσε ότι η αναστολή της συνθήκης για το νερό είναι πράξη πολέμου.

Η ιστορία των συγκρούσεων

Μετά την ανεξαρτητοποίηση τους από το Ηνωμένο Βασίλειό οι δύο χώρες έχουν πολεμήσει πολυάριθμους πολέμους μεταξύ τους.

Το 2019 μετά τη δολοφονία 40 Ινδών στρατιωτών από βομβιστή αυτοκτονίας οι δύο χώρες έφτασαν και πάλι στο χείλος του πολέμου. Σε αντίποινα η Ινδία τότε βομβάρδισε θέσεις κοντά στα σύνορα.

Περίπου μια δεκαετία νωρίτερα τον Μάιο του 1999 παραλίγο «βγάλουν» τα πυρηνικά. Ο πακιστανικός στρατός κατέλαβε κρυφά ινδικές θέσεις κατά μήκος της γραμμής ελέγχου των συνόρων μεταξύ του ινδικού και του πακιστανικά ελεγχόμενου τμήματος του Κασμίρ.Αφού ο πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει η Ινδία ζήτησε την παρέμβαση των ΗΠΑ, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Ο πόλεμος έληξε με την υπογραφή της Συμφωνίας της Ουάσινγκτον με την οποία το Πακιστάν δεσμευόταν να αποσύρει τα στρατεύματα του. Το Ενωμένο Συμβούλιο Τζιχάντ, ομπρέλα εξτρεμιστικών ομάδων, απέρριψε τη συμφωνία και αποφάσισε να συνεχίσει τα χτυπήματα κατά του ινδικού κράτους.

Το αποκορύφωμα ήταν η τρομοκρατική επίθεση στο Μουμπάι το 2008 κατά την οποία 10 τρομοκράτες που ανήκαν στην οργάνωση Lashkar-e-Taiba (LeT), η οποία φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με την πακιστανική υπηρεσία κατασκοπείας, δολοφόνησαν 166 άτομα.

Επανενεργοποιήθηκε το εξεγερσιακό κίνημα στο Κασμίρ;

Με αυτό το ιστορικό υπάρχει μεγάλη καχυποψία μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία ισχυρίζεται ότι έχει προσκομίσει αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν ως ορμητήριο το Πακιστάν. Το Πακιστάν πάλι αρνείται τις κατηγορίες.

Το Κασμίρ βρίσκεται στη δίνη της βίας, των συγκρούσεων, των δολοφονιών και των απαγωγών. Το εξεγερσιακό κίνημα που εκδηλώθηκε τη δεκαετία του ’80 και που επί δεκαετίες πραγματοποιούσε χτυπήματα κατά του ινδικού κράτους φαίνεται πως έχει ενεργοποιηθεί.

Πηγή: Έθνος

Το άρθρο Πώς οι δύο πυρηνικές δυνάμεις έφτασαν και πάλι στο χείλος του πολέμου εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.