Η τιμωρία του ποδοσφαίρου

Θα έφευγες από τον κινηματογράφο πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί μια συναρπαστική ταινία γεμάτη σασπένς και δράση; Θα έφευγες από το θέατρο πριν από το φινάλε μιας σπουδαίας παράστασης; Οχι βέβαια. Τότε γιατί φεύγεις από το γήπεδο πριν ολοκληρωθεί ο αγώνας;

Μπορεί να δοθούν πολλές απαντήσεις στο τελευταίο ερώτημα, πόσες όμως απ’ αυτές θα είναι ειλικρινείς;

Το ποδόσφαιρο έχει χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς των αθλημάτων. Τέτοιοι τίτλοι δεν χαρίζονται εύκολα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως είναι ο αθλητισμός.

Η αμφισβήτηση από το ποδόσφαιρο του βασικού κανόνα των σπορ που λέει πως «ο καλύτερος κερδίζει» μοιάζει με επαναστατικό μανιφέστο και αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τους αδύναμους, τους μη έχοντες, αυτούς που δεν ευλογήθηκαν με ξεχωριστό ταλέντο. Για λόγους εντυπωσιασμού επικαλούμαστε αξίες ομάδων και παικτών, μυθικά συμβόλαια και τα συγκρίνουμε με τους αδύναμους για να αναδείξουμε ένα χάσμα που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται στα μάτια του ποδοσφαίρου, αλλά εξυπηρετεί το νερό στον μύλο των καφενειακών συζητήσεων.

Το ποδόσφαιρο είναι το μοναδικό άθλημα στο οποίο δεν μπορείς να είσαι ποτέ βέβαιος για την έκβαση ενός αγώνα, ακόμα και στημένος να είναι.

Οταν λοιπόν επιλέγεις συνειδητά να πληρώσεις εισιτήριο, να στηθείς στην ουρά για να μπεις στο γήπεδο, να σε χτυπάει ο ήλιος ή το αγιάζι για να δεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και στη συνέχεια να ταλαιπωρείσαι στην επιστροφή για το σπίτι, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα.

Βλέποντας λοιπόν τους ανόητους Ιταλούς που έφυγαν από το Σαν Σίρο όταν ο Ραφίνια έδωσε το προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα εις βάρος της ομάδας τους Ιντερ, στο 87ο λεπτό, και στη συνέχεια έδειχναν τα εισιτήριά τους παρακαλώντας να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αναρωτιέσαι «ρε φουκαρά, γιατί πήγες στο γήπεδο;». Και δεν είναι οι μόνοι ελαφροκέφαλοι. Τα βίντεο που έδειχναν τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα να φεύγουν από το Καμπ Νου στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Παρί, που έμεινε στην Ιστορία ως Remontada, και στη συνέχεια να τρέχουν ξανά πίσω για τα τελευταία λεπτά έχουν μείνει στην Ιστορία. Το ίδιο ακριβώς συνέβη το 2022 με τους οπαδούς της Ρεάλ, στον ημιτελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι. Πάνω από οπαδικές προτιμήσεις, φανατισμούς, εγωκεντρισμούς, ψευδομαγκιές και χαβαλέδες, το ποδόσφαιρο είναι ένα συναρπαστικό άθλημα και απαιτεί σεβασμό. Γιατί διαφορετικά τιμωρεί με τους Αρσέρμπηδες και τους Φρατέζηδες.