
Βραχνάς παραμένει για τα ελληνικά νοικοκυριά το στεγαστικό. Η πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιδοτήσει τους ενοικιαστές με ένα ενοίκιο τον χρόνο αποτελεί μια μικρή ανάσα αλλά σε καμία περίπτωση δεν «ακουμπά» το στεγαστικό πρόβλημα που απαιτεί ολοκληρωμένες λύσεις όπως αύξηση της προσφοράς κατοικιών, περιορισμό της κερδοσκοπίας και απλοποίηση των διαδικασιών για επιδοτήσεις.
Την «ακτινογραφία» του στεγαστικού στην Ελλάδα καταγράφει η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το ACTION 24 αποτυπώνοντας την άποψη των πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αλλά και την επίδραση στην καθημερινότητα των νοικοκυριών.
Δεν πείθουν τα μέτρα της κυβέρνησης για ενοικιαστές – Παραμένει ψηλά το θέμα της στεγαστικής κρίσης – Η γνώμη των πολιτών
Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα που καλύπτουν μεγάλο μέρος του φάσματος αυτού του σύνθετου προβλήματος εν μέσω εκτόξευσης των ενοικίων.
Το μέρος του εισοδήματος που διατίθεται για ενοίκιο
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων μιλούν για ανεπαρκή μέτρα και αξιολογούν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2» και «ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ-ΝΟΙΚΙΑΖΩ». Αρχικά να πούμε πως το 76,6% δηλώνει ότι κατοικεί σε ιδιόκτητη κατοικία και το 22,8% ότι μισθώνει και πληρώνει ενοίκιο.
Από όσους μισθώνουν κατοικία το 18,4% δηλώνει ότι το ενοίκιο που πληρώνει είναι μέχρι 20% του εισοδήματός του, το 37,2% μέχρι και το 30%, το 21,3% μέχρι και 40% και το 16,9% μέχρι και το 50%.

Τι πιστεύουν για τα μέτρα της κυβέρνηση οι πολίτες
Η δημοσκόπηση της Opinion Poll προσπαθεί να διερευνήσει πού οφείλεται η αύξηση στα ενοίκια. Σύμφωνα και με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Φεβρουάριο τα μισθώματα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 9,9 και σε μηνιαία βάση 0,8%. Μαζί με τα πάγια μηνιαία έξοδα, το στεγαστικό κόστος γίνεται δυσβάσταχτο.
Στο ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες αναφέρονται με αύξουσα σειρά: Επέκταση εξάπλωσης βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) 44,1%, δυσκολία σε δάνεια και υψηλά επιτόκια για απόκτηση κατοικίας 39,6%, έλλειψη προσφοράς κατοικιών 26,6%, αύξηση κόστους δόμησης / πτώση οικοδομικής δραστηριότητας 20,1%, έλλειψη προγράμματος αξιοποίησης κενών κατοικιών 13,8% και η αύξηση των μονοπρόσωπων νοικοκυριών.
Οι παρενέργειες του στεγαστικού προβλήματος
Τι παρενέργειες όμως προκαλεί το στεγαστικό πρόβλημα; Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων βασικές παρενέργειες του στεγαστικού προβλήματος είναι η οικονομική πίεση (29,3%), οι δυσκολίες για τα νέα ζευγάρια (27,5%), το δημογραφικό (21,6%) και η επέκταση παραμονής στην οικογενειακή κατοικία μέχρι πιο μεγάλες ηλικίες (15.5%).
Όσον αφορά τα κυβερνητικά προγράμματα όπως «Σπίτι Μου 2» και «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», οι πολίτες δηλώνουν:
- 30,8% ότι είναι θετικά βήματα αλλά ανεπαρκή για να λύσουν το πρόβλημα,
- 24,5% ότι χρειάζονται πιο γενναίες παρεμβάσεις όπως κοινωνική κατοικία και επίδομα ενοικίου,
- 21,2% ότι είναι θετικά μεν αλλά δύσκολα αξιοποιήσιμα,
Σημαντικό ποσοστό εκφράζει και σκεπτικισμό ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Κάθε χρόνο γίνονται όλο και ακριβότερες οι τιμές στα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αποδοκιμάζουν τα μέτρα για ενοικιαστές
Είναι αλήθεια πως το Μέγαρο Μαξίμου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, προσπαθεί να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από θέματα που προκαλούν αρνητική εικόνα όπως οι εξελίξεις γύρω από τα Τέμπη αλλά και οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την «Ομάδα Αλήθειας», ρίχνοντας νέες παροχές στο τραπέζι.
Η δημοσκόπηση της ALCO (05/05) για λογαριασμό του Alpha προσπαθεί επίσης να «μετρήσει» τη γνώμη των πολιτών για τις παροχές που ανακοινώθηκαν. Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων είναι αποκαρδιωτικές για την κυβερνητική παράταξη καθώς έξι στους δέκα απαντούν «καθόλου ή λίγο» στα μόνιμα μέτρα στήριξης για ενοικιαστές και συνταξιούχους και μόνο δύο στους δέκα «πολύ ή αρκετά». Στη δημοσκόπηση της GPO (05/05) για τα «Παραπολιτικά» ανεπαρκή θεωρεί το 53,6% τα μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους και τους ενοικιαστές, έναντι 44,1% που τα κρίνει θετικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο γίνονται όλο και ακριβότερες οι τιμές στα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι διψήφιες την ώρα που οι απώλειες εισοδημάτων λόγω πληθωρισμού δεν έχουν απορροφηθεί από τις αυξήσεις μισθών-συντάξεων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το μέσο μηνιαίο ενοίκιο στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στα 440 ευρώ (Απρίλιος 2025).
Πηγή: in