80 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Για τη Δυτική Ευρώπη η 8η Μαΐου, η Ημέρα της Νίκης στον αιματηρό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προανήγγειλε σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή της ελευθερίας και τον θρίαμβο της δημοκρατίας, και σηματοδότησε το τέλος της ναζιστικής επιθετικότητας και κατοχής, τη σφαγή μιας γενιάς νέων ανδρών και τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος. Παρ’ όλα αυτά, λίγοι την τιμούν με τον ίδιο τρόπο ή ακόμα και την ίδια ημέρα. Το Βέλγιο συνδυάζει τις τελετές του με την Ημέρα Ανακωχής στις 11 Νοεμβρίου, η οποία σηματοδοτεί το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ολλανδία και η Δανία γιορτάζουν την Ημέρα Απελευθέρωσης στις 5 Μαΐου. Η Ιταλία, από τους συμμάχους της Γερμανίας στον πόλεμο, γιορτάζει επίσης την Ημέρα Απελευθέρωσης – νίκη επί της κυβέρνησης-μαριονέτας του Μουσολίνι – αλλά στις 25 Απριλίου.

Η Ρωσία τιμά την Ημέρα της Νίκης με μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση στις 9 Μαΐου, επειδή όταν τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία που τερμάτισε τον πόλεμο στις 11.01 μ.μ. στο Βερολίνο στις 8 Μαΐου 1945 ήταν ήδη η επόμενη ημέρα στη Μόσχα. Φέτος, υπογραμμίζοντας τα πολιτικά ρήγματα της Ευρώπης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα παραστούν, παρά την έντονη κριτική της ΕΕ. Μια αντιπαρέλαση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, γίνεται στο Λβιβ της Ουκρανίας.

Δημόσια αργία

Για πρώτη φορά χθες το Βερολίνο όρισε ως δημόσια αργία την Ημέρα της Νίκης, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν στην Κάτω Βουλή για την κεντρική τελετή που σηματοδότησε αυτό που πολλοί Γερμανοί αποκαλούν ημέρα «απελευθέρωσης» από τη ναζιστική δικτατορία. Ο πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε στην αίθουσα ότι η Γερμανία δεν πρέπει ποτέ να ακούσει το κάλεσμα των εξτρεμιστών που προσπαθούν να αποβάλουν το βάρος της ευθύνης για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα. «Ηταν οι Γερμανοί που εξαπέλυσαν αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο και έσυραν μαζί τους την Ευρώπη στην άβυσσο», τόνισε.

Μεγάλες ήταν χθες οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης στη Βρετανία αλλά και τη Γαλλία, όπου μαζί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού πήραν μέρος και επιζήσαντες γάλλοι αντιστασιακοί. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο Μακρόν στο άγαλμα του στρατηγού Ντε Γκωλ και στη συνέχεια στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη – στην Αψίδα του Θριάμβου. Στη συνέχεια ο γάλλος πρόεδρος παρασημοφόρησε τον 98χρονο σήμερα γαλλοεβραίο αντιστασιακό Ζαν Ντακοφσκί. Στις εορταστικές εκδηλώσεις πήραν μέρος στρατιωτικές μπάντες από πέντε χώρες: τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, το Καμερούν αλλά και τη Γερμανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Figaro», αναμενόταν χθες το βράδυ να τραγουδήσει και η Νάνα Μούσχουρη το τραγούδι «Je chante avec toi, liberté» (Τραγουδώ μαζί σου, ελευθερία).