ΗΠΑ – Κίνα: συνάντηση για λύση στην Ελβετία

Με συνομιλίες υψηλότατου επιπέδου στην Ελβετία το Σάββατο, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα κάνουν το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινής λύσης για να αποφευχθεί ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος μετά τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και ο επικεφαλής εμπορικών διαπραγματεύσεων Τζέιμισον Γκριρ θα συναντηθούν με τον «τσάρο» της οικονομίας της Κίνας, Χε Λιφένγκ, στη Γενεύη.

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν ύστερα από εβδομάδες κλιμάκωσης των εντάσεων που έχουν οδηγήσει στα ύψη τους δασμούς στις εισαγωγές αγαθών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς έως 145% και η Κίνα έχει απαντήσει με δικούς της δασμούς έως 125%. Πρόκειται για εξέλιξη την οποία ο Μπέσεντ έχει χαρακτηρίσει ισοδύναμο εμπορικού εμπάργκο.

Το αδιέξοδο, παράλληλα με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς και σε δεκάδες άλλες χώρες, περιλαμβανομένης και όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει πλήξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, έχει αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει πυροδοτήσει φόβους για απότομη ύφεση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες που θα βρεθούν για συνομιλίες στην Ελβετία, γνωστή για την ουδετερότητά της, αναμένεται να συζητήσουν μειώσεις στους ευρύτερους δασμούς, ανέφεραν στο Reuters και οι δύο. Οι συνομιλίες θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν το τι θα γίνει με δασμούς σε συγκεκριμένα προϊόντα, τους ελέγχους εξαγωγών που έχουν επιβληθεί και την απόφαση του Τραμπ να βάλει τέλος στις αφορολόγητες εισαγωγές (de minimis) προϊόντων χαμηλότερης αξίας από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά της έδωσε χθες ένεση ρευστότητας στην οικονομία της χώρας εν όψει των εμπορικών συνομιλιών-ορόσημο με τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο αποσκοπεί με τις κινήσεις αυτές να ενισχύσει τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις.

Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Χε Λιφένγκ θα ταξιδέψει στην Ελβετία για συναντήσεις με τον Μπέσεντ και τον Γκριρ, το Πεκίνο ανακοίνωσε σαρωτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών.