Σε νέο διπλωματικό μαραθώνιο

Από το Παλάτζο Κίτζι της Ρώμης στην καγκελαρία του Βερολίνου και από εκεί στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα δεκαήμερο σημαντικών επαφών. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του Πρωθυπουργού με την ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι (12 Μαΐου) και τον γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς (13 Μαΐου), δίνονται διαστάσεις οικονομίας, ενέργειας, άμυνας, ωστόσο μένει να αναδειχθούν και τα αγκάθια στο περιβάλλον γεωπολιτικών και γεωοικονομικών αναταράξεων.

Στη γερμανική καγκελαρία

Αφορμή για τις εντατικές συνεννοήσεις Αθήνας – Βερολίνου ώστε να κλειδώσει νέο τετ α τετ Μητσοτάκη – Μερτς, είναι μια εκδήλωση του Economic Council των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στην οποία θα μιλήσουν οι δύο ηγέτες, που ανήκοντας στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια (το ΕΛΚ), έχουν ανοίξει διά ζώσης ευρωπαϊκή και διμερή ατζέντα. Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος ενδιαφέρει την καγκελαρία, και λόγω ενεργειακών πρότζεκτ, και λόγω της εγγύτητας με τις εστίες αναταράξεων στη Μέση Ανατολή, ενώ το Μαξίμου διαπιστώνει ενιαία προσέγγιση σε ζητήματα που το ίδιο ιεραρχεί υψηλά: ο Μερτς εμφανίζεται ως υπέρμαχος μιας αποφασιστικής πολιτικής στους εξοπλισμούς και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Οι προσδοκίες του Μητσοτάκη είναι να συστηματοποιηθούν απευθείας δίαυλοι – στενότεροι συγκριτικά με την περίοδο του Ολαφ Σολτς –, αν και διπλωματικές πηγές αναγνωρίζουν τις στενές γερμανοτουρκικές σχέσεις σε οικονομία και εξοπλισμούς, όπως και τους διαφορετικούς χειρισμούς στο Μεταναστευτικό εφόσον η Αθήνα λειτουργεί ως χώρα πρώτης υποδοχής και η Γερμανία πιέζει για φρένο στη δευτερογενή μετανάστευση.

Στο Παλάτζο Κίτζι

Το Μεταναστευτικό είναι σίγουρα μία από τις προκλήσεις που θα συζητηθεί μεταξύ Μητσοτάκη – Μελόνι, μαζί με άλλα μεγάλα κεφάλαια της επόμενης περιόδου – ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της ΕΕ και η διμερής συνεργασία σε άμυνα και ενέργεια με έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση και σε πρότζεκτ μεταφοράς και αποθήκευσης άνθρακα. Οι δύο ηγέτες έχουν σύμπλευση στη μεταναστευτική πολιτική, ενώ έχουν αυξημένο ενδιαφέρον, διεκδικώντας ρόλο, στις εξελίξεις από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι Λιβύη και Συρία. Στον απόηχο του πρόσφατου ραντεβού Μελόνι – Ερντογάν δεν περνούν απαρατήρητα ούτε η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας Ρώμης – Αγκυρας (προ μηνών η τουρκική Baykar εξαγόρασε τμήματα της ιταλικής Piaggio Aerospace), ούτε η αναζήτηση εκ μέρους της Τουρκίας δρόμων εισόδου της στην ευρωπαϊκή άμυνα. Ο Μητσοτάκης αναμένεται να επανέλθει σε προειδοποιήσεις ότι η συνεργασία ΕΕ – τρίτων χωρών πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Προφανώς το θέμα των σιδηροδρόμων (της Hellenic Train) είναι στην ατζέντα. Το Μαξίμου επιδιώκει τη δέσμευση της εταιρείας ότι θα επενδύσει – έως και 300 εκατ. ευρώ – σε νέα τρένα, ενώ επενδύσεις στο δίκτυο ζητεί και η Ρώμη.

Στην έδρα του ΟΗΕ

Ο Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση για την ασφάλεια στη θάλασσα (20 Μαΐου) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες, και κατά πληροφορίες θα επιστρέψει αμέσως στην Αθήνα. Η προετοιμασία του για τις ΗΠΑ βγάζει εκτός κάδρου τη συμμετοχή του στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα (16 Μαΐου).