Από το Χιούστον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μεταβαίνει σήμερα, 12 Μαΐου, στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας Doug Burgum. Επίσης ο έλληνας υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων John Barrasso, δεύτερο στην ιεραρχία της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γερουσία, καθώς και με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ρεπουμπλικανών Mike Haridopoulos.
Το Σάββατο, ο Σταύρος Παπασταύρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Chris Wright, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τόσο οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Χιούστον, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy, για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η διακυβερνητική διατλαντική συνεργασία για την ενέργεια (P-TECC), που συντονίζει το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Η Σύμπραξη για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια και το Κλίμα (P-TECC) είναι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, που ενισχύει τη διατλαντική συνεργασία για την ανθεκτικότητα των ενεργειακών συστημάτων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την απανθρακοποίηση των τομέων ηλεκτροπαραγωγής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Πρόσκληση
Μάλιστα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αμερικανό υπουργό Ενέργειας ο Σταύρος Παπασταύρου απηύθυνε πρόσκληση η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών της διακυβερνητικής αυτής συνεργασίας να λάβει χώρα στην Αθήνα, πρόσκληση την οποία και έκανε δεκτή ο Chris Wright, με τους δύο υπουργούς να προσδιορίζουν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο.
Την Παρασκευή είχε προηγηθεί επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ExxonMobil όπου έγινε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Dr. John Ardill. Η ελληνική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις στρατηγικές προτεραιότητες της ExxonMobil και για την πρόθεση της εταιρείας να αυξήσει την παραγωγή της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με ορίζοντα το 2030, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση των δεδομένων που συνέλεξε η εταιρεία μέσα στο 2024 και θα αποτελέσουν τη βάση για τη μελλοντική δραστηριότητα της ExxonMobil στη Ελλάδα.
Εν συνεχεία, η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στα κεντρικά γραφεία της Cheniere Energy, της μεγαλύτερης παραγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αμερικής, όπου είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Anatol Feygin. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, τη σημασία των υποδομών που έχει αναπτύξει η χώρα μας, καθώς και για τις νομοθετικές ρυθμίσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού που θα επηρεάσουν την αγορά του φυσικού αερίου, αλλά και την παγκόσμια ναυτιλία.