Σέρρες: «Τον βρήκα νεκρό στο νοσοκομείο» – Συγκλονίζει ο πατέρας του 11χρονου που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη λέβητα

Ράγισε καρδιές στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στις Σέρρες ο πατέρας του 11χρονου Βασίλη, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Δεκέμβριο του 2022 ύστερα από έκρηξη λέβητα που βρισκόταν στο πίσω μέρος του προαυλίου του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

«Ο γιος μου είδε τον Βασίλη πεσμένο και αυτήν την εικόνα δεν μπορεί να την βγάλει από το μυαλό του»

«Έφυγα από τον χώρο εργασίας μου, το ιατρείο μου στις 14:30, με ειδοποίησαν να πάω στο νοσοκομείο κι εκεί βρήκα τον γιο μου νεκρό. Δεν γνωρίζω τις συνθήκες, από σεβασμό στο δικαστήριο βρίσκομαι εδώ», είπε ο ίδιος με όση δύναμη του έχει απομείνει.

Όπως αναφέρει το ΕΡΤnews, συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία μητέρας παιδιού που τραυματίστηκε: «Ο γιος μου τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο χέρι από θραύσματα. Όπως μου είπε, οχτώ παιδιά, ανάμεσα τους και ο ίδιος, έπαιζαν στο πίσω μέρος του σχολείου, σε ένα στεγασμένο χώρο όπου βρισκόταν το λεβητοστάσιο».

Η ίδια στη συνέχεια εξήγησε ότι ο γιος της με τέσσερα αλλά παιδιά έπαιζαν μπάλα πιο μακριά, ενώ ο 11χρονος με δύο άλλα παιδιά βρίσκονταν κοντά στο λεβητοστάσιο.

Σέρρες: Ένας θόρυβος και μετά καπνός…

Ξαφνικά, τα παιδιά άκουσαν έναν θόρυβο και ταυτόχρονα ο χώρος γέμισε καπνό, συνέχισε η μητέρα. «Όπως μου είπε, ένιωσε σαν κάποιος να τον έσπρωξε, όλα τα παιδιά έπεσαν κάτω, αμέσως. Μετά άκουσε τον δάσκαλο να τα φωνάζει, πιάστηκαν χέρι χέρι και ακουμπώντας σε έναν τοίχο απομακρύνθηκαν από το σημείο».

Η μητέρα συμπλήρωσε ότι ο γιος της είδε τον Βασίλη πεσμένο και την εικόνα αυτή δεν την έβγαλε ποτέ από το μυαλό του. «Του δημιουργήθηκαν ψυχικά τραύματα που μέχρι και τώρα προσπαθούμε να τα θεραπεύσουμε με ψυχολόγους».

Ο πατέρας του άλλου παιδιού είπε ότι «μέσα στην ατυχία του ο γιος μου ήταν τυχερός καθώς τα αντικείμενα εκσφενδονίστηκαν πάνω από τα κεφάλια τους. Όμως δεν μπορούν να το ξεπεράσουν όλα αυτά τα χρόνια».

Η δίκη για τον θάνατο του 11χρονου μαθητή ξεκίνησε σήμερα. Το αίτημα του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, Δημήτρη Γκόλεμη, για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακούργημα απορρίφθηκε από την έδρα.

Τρία χρόνια από τη φονική έκρηξη

Η έκρηξη που στοίχισε τη ζωή του 11χρονου και τραυμάτισε άλλα δύο παιδιά σημειώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022, στις 12 το μεσημέρι εν ώρα διαλείμματος, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης του σχολείου.

Ήταν τέτοια η ισχύς της έκρηξης στο λεβητοστάσιο που κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα εκσφενδονίστηκαν τριάντα μέτρα και έπεσαν πάνω στα παιδιά.

Το αγόρι που έχασε τη ζωή του ήταν μαθητής της 6ης Δημοτικού, ενώ τα άλλα δύο ήταν μαθητές της 1ης τάξης και της 4ης Δημοτικού αντιστοίχως. Ο λέβητας εξερράγη όταν ένας τεχνικός πήγε για να μετατρέψει τον κλασικό λέβητα του σχολείου σε γεωθερμικό.

Παραπέμφθηκαν σε δίκη ο μηχανικός – επικεφαλής του εργοταξίου, ο υπεύθυνος του συνεργείου ηλεκτρολογικών εργασιών, έξι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερρών, ο (τότε) διευθυντής του δημοτικού σχολείου, ο (τότε) διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών κι ένας συντονιστής εκπαιδευτικού έργου.

Ανάλογα με την περίπτωση αντιμετώπιζαν κατηγορίες για έκρηξη από συγκλίνουσα αμέλεια από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από συγκλίνουσα αμέλεια, από υπόχρεο (όλες οι πράξεις σε βαθμό πλημμελήματος).