«Οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι καλά εδραιωμένες»

Το μεσημέρι στις 12.00 τοπική ώρα Βερολίνου (13.00 ώρα Ελλάδας), όταν θα αποδίδονται οι στρατιωτικές τιμές και θα παιανίζουν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και Γερμανίας θα είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Καγκελαρία με οικοδεσπότη τον Φρίντριχ Μερτς, μία εβδομάδα μετά την εκλογή του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας.

Στις 13.30 τοπική ώρα (14.30 ώρα Ελλάδας), όταν Μερτς και Μητσοτάκης θα εμφανιστούν για τις κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, θα έχει μεσολαβήσει μια συνάντηση μιάμισης ώρας. Η συζήτηση «θα επικεντρωθεί σε ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκής πολιτικής συνεργασίας, καθώς και σε θέματα διεθνούς πολιτικής», είπε ο νέος εκπρόσωπος κυβέρνησης και καγκελαρίου, Στέφαν Κορνέλιους, ανακοινώνοντας χθες την επίσκεψη Μητσοτάκη στη γεμάτη, για το πρώτο του κυβερνητικό μπρίφινγκ, αίθουσα της «Μπούντεσ-πρέσε-κόνφερενς» στο Βερολίνο.

Αγκάθι το Προσφυγικό

«Θα συζητηθεί το Προσφυγικό; Κατά πόσο θα ενταθεί η πίεση στην Ελλάδα, μετά την εντατικοποίηση των μεθοριακών ελέγχων που εφαρμόζει η Γερμανία από την επομένη της εκλογής Μερτς;» ρώτησαν «ΤΑ ΝΕΑ». «Το θέμα του Μεταναστευτικού παίζει ρόλο σε όλες τις συνομιλίες του καγκελαρίου με τους ευρωπαίους εταίρους και φίλους» απάντησε ο Κορνέλιους. Το ίδιο θα γίνει και στη συζήτηση του καγκελαρίου Μερτς με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Από τις 7 Μαΐου που ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, έδωσε την εντολή στην ομοσπονδιακή αστυνομία για αυστηρότερους ελέγχους και επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορα της Γερμανίας, ακόμη και αν θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία, σήμανε συναγερμός στις γειτονικές και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την απειλούμενη αυτονόμηση της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό. Ο καγκελάριος έσπευσε να διαψεύσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Βελτ» στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι κηρύσσει τη Γερμανία σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» για το Μεταναστευτικό. «Στο Μεταναστευτικό κάνουμε πάρα πολλά σε επικοινωνιακό επίπεδο, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσο και ο καγκελάριος, όπως στη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό» απάντησε χθες ο εκπρόσωπος στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ». «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι καλά εδραιωμένες» πρόσθεσε.

Σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών ήταν και παραμένει η λεγόμενη «δευτερογενής μετανάστευση» όσων παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα αλλά φτάνουν στη Γερμανία και ζητούν εκ νέου άσυλο. Η Γερμανία ζητά από την Αθήνα να συναινέσει στην επιστροφή τους, αυτό προβλέπει η σχετική οδηγία «Δουβλίνο ΙΙ». Η απάντηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ήταν ότι «δεν μπορεί να τιμωρείται» η Ελλάδα, επειδή είναι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση Μερτς έχει μεγαλύτερη πίεση να εμφανίσει αποτελέσματα στο μέτωπο αυτό. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να περιμένει μεγαλύτερη κατανόηση από τον Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Μερτς, καθώς ανήκουν και οι δύο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; «Ο καγκελάριος έχει μεγάλη κατανόηση» απάντησε ο εκπρόσωπος στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ», διαβεβαιώνοντας ότι «η γερμανική μεταναστευτική πολιτική στοχεύει σε λύσεις από κοινού με τους ευρωπαίους γείτονες στο πλαίσιο των προβλέψεων των ευρωπαϊκών συνθηκών».

Ο κοινός παρονομαστής

Το Μεταναστευτικό είναι σημαντικό, αλλά όχι το μόνο θέμα που έχουν να συζητήσουν Μερτς και Μητσοτάκης στην Καγκελαρία. Η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Ιανουάριο στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Βερολίνο, ενισχύοντας τότε τον προεκλογικό αγώνα του Μερτς. Ηδη στην τελευταία επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Καγκελαρία, 13 Νοεμβρίου 2023, ήταν ψηλά στην ατζέντα με τον τότε καγκελάριο Σολτς η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Με την άρση του γερμανικού φρένου χρέους για τις αμυντικές δαπάνες που απέκλειε μέχρι πρότινος ο Μερτς διαμορφώνεται κοινός παρονομαστής με τον Μητσοτάκη και σε αυτόν τον τομέα. Ανοιχτή παραμένει η τουρκική διεκδίκηση για συμμετοχή στη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ.