Η παγκόσμια βιομηχανία του αθλητισμού βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση κόστους και εφοδιαστικής αλυσίδας, εξαιτίας της νέας εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Ουάσιγκτον επέβαλε μέσα στον Μάιο τιμωρητικούς δασμούς έως και 145% σε προϊόντα όπως διαδρόμους γυμναστικής, μπάλες και εξοπλισμό fitness προέλευσης Κίνας. Το Πεκίνο αντέδρασε επιβάλλοντας δασμούς έως 125% σε αμερικανικά προϊόντα και περιορίζοντας τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, κρίσιμων για την τεχνολογία αθλητικού εξοπλισμού.
Στόχος των ψυχραιμοτέρων είναι να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση που ήδη απειλεί την παγκόσμια οικονομία και πλήττει άμεσα τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Η επίδραση είναι ήδη αισθητή στις ΗΠΑ. Μεγάλες αλυσίδες όπως Target και Walmart ακύρωσαν παραγγελίες αθλητικών προϊόντων, λόγω της εκτόξευσης των τιμών. Εξοπλισμός όπως λάστιχα αντίστασης ή γάντια γυμναστικής έχουν διπλασιαστεί σε τιμή, ενώ γάντι 100 δολαρίων με επιβάρυνση δασμών πωλείται πλέον έως και 300 δολάρια.
Οι συνδρομές γυμναστηρίων αναμένεται να αυξηθούν έως και 40%, ενώ ο κλάδος αντιμετωπίζει πτώση ζήτησης και απώλεια θέσεων εργασίας. Οι μεγάλες αθλητικές εταιρείες, όπως Nike, Adidas και Under Armour, κατέγραψαν πτώση άνω του 10% στις μετοχές τους, ενώ μετακινούν την παραγωγή τους σε χώρες όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία. Ωστόσο, αυτή η μετεγκατάσταση είναι δαπανηρή και αργή, αφήνοντας τις ΗΠΑ εκτεθειμένες.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Αθλητικών Προϊόντων, κάθε αμερικανικό νοικοκυριό ενδέχεται να πληρώσει έως και 6.600 δολάρια επιπλέον ετησίως μόνο για αθλητικά είδη. Την ίδια ώρα, μικρές επιχειρήσεις κλείνουν και ο κίνδυνος απώλειας έως 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας είναι υπαρκτός.
Πολιτιστική αντεπίθεση
Η Κίνα δεν αρκείται σε αντίποινα δασμών. Προετοιμάζει μια πολιτιστική αντεπίθεση: προτείνεται η επιβολή «πολιτιστικού τέλους» 30-50% σε αμερικανικά αθλητικά brands και δικαιώματα μετάδοσης, στοχεύοντας άμεσα σε NBA, UFC και NFL. Το NBA, που αποφέρει πάνω από 5 δισ. δολάρια ετησίως από την Κίνα, κινδυνεύει με σοβαρές απώλειες, ενώ υπονομεύονται και προσωπικά συμβόλαια αστέρων όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Στέφεν Κάρι.
Παράλληλα, το Πεκίνο ενισχύει την εσωτερική του αγορά: προσφέρει δάνεια κατανάλωσης, επιδοτήσεις με ψηφιακό γουάν και επενδύσεις σε συλλόγους και υποδομές, δείχνοντας ότι θέλει να οχυρώσει την αθλητική του βιομηχανία και να ενισχύσει την τοπική καινοτομία.
Πολλές εταιρείες ανακατευθύνουν την παραγωγή προς αγορές όπως Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Μεξικό και Πολωνία και μειώνουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, κατηγορίες όπως τα ψηφιακά fitness προϊόντα και τα έξυπνα όργανα γυμναστικής σημειώνουν άνοδο, υποδεικνύοντας μια μετατόπιση σε τεχνολογία και ποιότητα, όχι μόνο σε μαζική παραγωγή.