Τι λέει για το ενδεχόμενο ύποπτου φορτίου και την πυρόσφαιρα

Μέσα σε 123 σελίδες ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καρώνης, δεκατέσσερις μήνες μετά την ανάθεση της δικαστικής πραγματογνωμοσύνης για την τραγωδία των Τεμπών, απαντά στα επτά ερωτήματα του εφέτη-ειδικού ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη δείχνοντας ως αιτία της πυρόσφαιρας μετά τη σφοδρή έκρηξη των αμαξοστοιχιών τα έλαια σιλικόνης, ενώ παράλληλα βγάζει από το κάδρο το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από παράνομο φορτίο.

Από τη μελέτη της πραγματογνωμοσύνης, η οποία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και περιλαμβάνει εξειδικευμένες αναλύσεις, ακόμα και ο πλέον αδαής αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Καρώνης επικαλείται σε κάθε του βήμα τα δεδομένα που αποτελούν ψηφίδες της μεγάλης εικόνας της ανακριτικής έρευνας από την έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους μέχρι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και από την πρώτη πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής μέχρι τις εκθέσεις τεχνικών συμβούλων των οικογενειών των θυμάτων και την πιο πρόσφατη έκθεση των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων που ήλεγξαν τα επίμαχα βίντεο με τα καρέ της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τα οποία εισφέρθηκαν με καθυστέρηση δύο ετών στη Δικαιοσύνη.

Υπό αυτό το πρίσμα οι αναφορές του Δημήτρη Καρώνη είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένες, γνωρίζοντας προφανώς και ο ίδιος ότι κάθε του λέξη έχει το δικό της «ειδικό βάρος» σε μία υπόθεση που ούτως ή άλλως είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, όχι μόνο λόγω των συνθηκών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και του μεγάλου αριθμού των νεκρών, αλλά και για όσα ακολούθησαν από τις πρώτες κιόλας ώρες της τραγωδίας, με αποκορύφωμα το αποκαλούμενο «μπάζωμα», για το οποίο ελέγχονται ποινικά 7 μη πολιτικά πρόσωπα και ένας πρώην υφυπουργός.

Τρία σημεία αιχμής

Από την πολυσέλιδη πραγματογνωμοσύνη του Δ. Καρώνη ξεχωρίζουν τρία σημεία, τα οποία είναι επίσης διατυπωμένα με επιστημονικό και προσεκτικό τρόπο και άπτονται των δύο κρίσιμων ζητημάτων, δηλαδή του ρόλου των ελαίων σιλικόνης στη δημιουργία της πυρόσφαιρας και της απουσίας ύποπτου φορτίου, που έχουν αποτελέσει σημείο αιχμής και της μεγάλης δικαστικής έρευνας. Συγκεκριμένα επισημαίνεται:

*** Οσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας. Τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στον χώρο υπερβεί τους 300 °C και εν συνεχεία να καούν.

*** Ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο.

*** Με δεδομένο πως οι φορτάμαξες με τα εμπορευματοκιβώτια δεν είχαν το παραμικρό ίχνος φωτιάς, και σύμφωνα με την Εκθεση Αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν είτε με εμπορεύματα, σύμφωνα με τις φορτωτικές, είτε κενά, δεν φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό από το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί νέφος εύφλεκτων ατμών που θα οδηγούσε σε σχηματισμό πύρινης σφαίρας.

Τα δύο στρατόπεδα

Η πολυαναμενόμενη πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τοποθετείται, με βάση τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν, στην πλευρά του ζυγού της Θέμιδας όπου υπάρχουν ήδη και άλλες εκθέσεις που συνδέουν την έκρηξη με τα έλαια σιλικόνης. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο κ. Καρώνης αναφέρει ότι η πραγματογνωμοσύνη του «αφιερώνεται στη μνήμη των αθώων θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023», κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο και δεν έμεινε ασχολίαστο από τους συγγενείς των θυμάτων. Στην αντίθετη πλευρά υπάρχουν άλλες εκθέσεις – με τελευταία αυτή του καθηγητή του ΑΠΘ Αθ. Κωνσταντόπουλου – που απορρίπτουν οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στα έλαια των μετασχηματιστών των τρένων με το πύρινο «μανιτάρι» που έχει αποτυπωθεί σε βίντεο και έχει παρακολουθήσει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Με αυτήν κλείνει ένας μεγάλος κύκλος στην ανάκριση που αφορά τη συγκέντρωση των συγκεκριμένων αποδεικτικών μέσων. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η δικαστική έρευνα φαίνεται να μπαίνει στην τελική της ευθεία. Και όταν φτάσει η ώρα της δίκης όλα τα πορίσματα και οι πραγματογνωμοσύνες θα συνεκτιμηθούν από τους φυσικούς δικαστές που θα δικάσουν τους κατηγορουμένους.