Εκατέρωθεν πυρά στο νέο πολεμικό σκηνικό κυβέρνησης – αντιπολίτευσης ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση (και αποστολή στον εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη) του πορίσματος του καθηγητή, μέλους του συμβουλίου διοίκησης του ΕΜΠ, Δημήτρη Καρώνη, ενόσω έρχεται πιο κοντά και το επόμενο κοινοβουλευτικό χτύπημα: ως το τέλος της εβδομάδας θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Κώστα Αχ. Καραμανλή, Γιώργο Καραγιάννη, Μιχάλη Παπαδόπουλο, με πιθανές αναφορές και στον Χρήστο Σπίρτζη, βάσει όσων περιγράφονται στη δικογραφία για τα Τέμπη. Το συγκρουσιακό περιβάλλον – επικεντρωμένο αφενός σε τυχόν ποινικές ευθύνες και στη μεταχείριση πρώην υπουργών αφετέρου στις συνθήκες της σιδηροδρομικής τραγωδίας – επέστρεψε με το Μέγαρο Μαξίμου εναντίον όλων και κυρίως του ΠΑΣΟΚ και με αντιπολιτευτικό πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση. Από την έκθεση Καρώνη, που ανατέθηκε πριν από 14 μήνες, η κυβέρνηση στέκεται σε τρία σημεία για να απευθύνει στους πολιτικούς αντιπάλους της και προφανώς στους πολίτες το μήνυμα ότι «καταρρέει το αφήγημα της συγκάλυψης»: στο ότι δεν φαίνεται να υπήρξε φορτίο με πτητικό υλικό (ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ εκτιμούσε ως πιθανή την παρουσία «άγνωστου μέχρι στιγμής καυσίμου»), ότι η καύση των ελαίων σιλικόνης είναι δυνατή σε θερμοκρασίες άνω των 300 βαθμών και ότι είναι εφικτός ο σχηματισμός πυρόσφαιρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου.
Πολεμικό σκηνικό στο πολιτικό τοπίο
Αυτό το πολυαναμενόμενο κομμάτι στο παζλ της ανάκρισης και στην αναζήτηση των αιτιών της πυρόσφαιρας και της φωτιάς επανέφεραν στα χείλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης την ίδια λέξη – την κατηγορία της «εργαλειοποίησης». Πρώτοι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσαν τον τόνο: «Τίθεται μείζον πολιτικό θέμα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν κάνει δυο προτάσεις μομφής στηριζόμενα σε θεωρίες συνωμοσίας που καταρρίπτονται συνεχώς» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, «μπαίνει ένα επίσημο τέλος – ως προς την πραγματογνωμοσύνη, όχι ως προς τη Δικαιοσύνη –, στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Τα γαλάζια βέλη στράφηκαν στο ΠΑΣΟΚ. Ο Μαρινάκης χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «βαρύτατα εκτεθειμένο» και τον κάλεσε «να απολογηθεί δημοσίως», ενώ η Χαριλάου Τρικούπη καταλόγισε «ρεκόρ θράσους» και «γκεμπελική προπαγάνδα», ρωτώντας την κυβέρνηση εάν θα συμφωνήσει στη διερεύνηση «κακουργηματικών ευθυνών» μελών της – κάτι που το Μαξίμου δεν θα δεχθεί, δείχνοντας ξανά προς το δικαστικό συμβούλιο με μοντέλο Τριαντόπουλου. Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ είναι «ήδη καταδικασμένη για τα Τέμπη στη συνείδηση του λαού». Το ΚΚΕ κατήγγειλε «φθηνό αντιπερισπασμό», ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «το δικαστήριο θα κρίνει το όποιο πόρισμα» και η Ζωή Κωνσταντόπουλου, καταγγέλλοντας ότι «οργιάζουν οι μεθοδεύσεις», κάλεσε τον καθηγητή να δώσει εξηγήσεις, ενώ 30 ερωτήματα διατύπωσε προς την «επιτροπή Καρώνη» ο Στέφανος Κασσελάκης.