Στην Κωνσταντινούπολη είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη για την πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής για την Ουκρανία – Ο Ρώσος Πρόεδρος «δεν θα τολμήσει» να παραστεί στις συνομιλίες, καθώς «η Ρωσία ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνευση στην Ουκρανία», είπε η Κάγια Κάλας
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα, Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένοντας διαθέσιμος για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, στην Κωνσταντινούπολη, αύριο, Πέμπτη.
Ωστόσο, η Ρωσία κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά εάν ο Ρώσος Πρόεδρος θα βρίσκεται τελικά ή όχι στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, όπως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν και το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTVμεταδίδουν πως στην Κωνσταντινούπολη τη Μόσχα θα εκπροσωπεί ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και ο ειδικός σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ.
Το Κρεμλίνο δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει, τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τη σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας, με τον εκπρόσωπό του, κ. Ντμίτρι Πεσκόφ, να αρνείται, σταθερά, να σχολιάσει την πρόταση Ζελένσκι και να επισημαίνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για «σοβαρές» συνομιλίες και για μια «διαρκή ειρηνευτική λύση».
Η τελευταία φορά που Κίεβο και Μόσχα είχαν απευθείας συνομιλίες ήταν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά από την τελευταία φορά που Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλάντιμιρ Πούτιν αντήλλαξαν χειραψία έχουν περάσει εννέα χρόνια με τη συνάντησή τους να διεξάγεται στο Παρίσι παρουσία του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και της τότε Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
Το εν λόγω «θρίλερ» που αφορά την άφιξη ή μη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κωνσταντινούπολη άρχισε όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί αυτοπροσώπως την Πόλη και να συμμετάσχει στη συνάντηση με συνομιλητή τον ίδιο τον Ζελένσκι. Είχε προηγηθεί η μεταμεσονύχτια τοποθέτηση Πούτιν το περασμένο Σάββατο για απευθείας συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας δίχως όρους, όπως για παράδειγμα κατάπαυση του πυρός για τριάντα ημέρες – ένα αίτημα που είχαν ήδη διατυπώσει οι Ευρωπαίοι από το Κίεβο λίγες ώρες πριν με τη σύμφωνη γνώμη και του Ζελένσκι, απειλώντας συνάμα τη Μόσχα με κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ , αν και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβεί και εκείνος στην Κωνσταντινούπολη, νωρίς το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωσε από τη Σαουδική Αραβία πως της αμερικανικής πλευράς θα ηγηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάρκο Ρούμπιο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρίσκεται ούτως ή άλλως στην Τουρκία για να συμμετάσχει στις εργασίες της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών στην Αττάλεια, σήμερα και αύριο.
Παράλληλα, πηγές του Λευκού Οίκου είχαν γνωστοποιήσει πως στην Κωνσταντινούπολη, αύριο Πέμπτη θα βρίσκονται επίσης ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης Στιβ Γουίτκοφ., καθώς επίσης και ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία Κιθ Κέλλογκ, ο οποίος βέβαια φρόντισε να επισημάνει την Τρίτη μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox Business πως ο κ. Τραμπ θα μεταβεί στην Πόλη εάν το παρών στη συνάντηση αποφασίσει να δώσει και ο Ρώσος ομόλογός του.
Για την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν θα τολμήσει» να παραστεί στις συνομιλίες, καθώς όπως εξήγησε δεν πιστεύει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Προς το παρόν, ο μόνος που περιμένει φαίνεται να είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δηλώνει πως «επειδή τα πάντα εξαρτώνται από τη Ρωσία (…) θα κάνουμε τα πάντα για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση» αλλά και «για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός» και το βλέμμα όλων παραμένει σταθερά στη Μόσχα και στις επίσημες ανακοινώσεις της.
Μακρόν: Δε γνωρίζω αν ο Πούτιν προτίθεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια μίας τηλεοπτικής συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης στον σταθμό TF1, δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προτίθεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να διαπραγματευτεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επίτευξη μίας ειρηνικής λύσης στο Ουκρανικό, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αν δεν μεταβεί, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν στην Μόσχα πρόσθετες κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα.
Ερωτηθείς αν μεταξύ αυτών των κυρώσεων περιλαμβάνεται και η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη ο Γάλλος Πρόεδρος απάντησε πως αυτό δεν θα ήταν νόμιμο από την άποψη του διεθνούς δικαίου.
Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι κανένας δεν επιθυμεί να κηρύξει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να εισέλθει αποφασιστικά σε διαπραγματεύσεις που αφορούν την εδαφική της ακεραιότητα. Σημείωσε επίσης ότι η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας προς το Κίεβο είναι η παροχή βοήθειας για την δημιουργία ενός αξιόμαχου ουκρανικού στρατού, ικανού να αντιμετωπίσει στο μέλλον οποιασδήποτε μορφής ρωσική επιθετικότητα.
Ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε ότι η χώρα του μαζί με την Βρετανία και άλλες χώρες είναι πρόθυμες να στείλουν, εφόσον υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο και μετά από απόφαση του ΟΗΕ, στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες θα εγκατασταθούν κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.
Ερωτηθείς αν και κατά πόσο πιστεύει ότι θα πρέπει η Γαλλία να έχει «οικονομία πολέμου» σημείωσε πως το 2017 η Γαλλία δαπανούσε για την άμυνα της 32 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα δαπανά περί τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχει τριπλασιαστεί η παραγωγή αεροπλάνων Rafale.
Ως προς το ζήτημα της χρησιμοποίησης της ικανότητας πυρηνικής αποτροπής που διαθέτει η Γαλλία προς όφελος του συνόλου της Ευρώπης ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως πάντα υπήρχε μία ευρωπαϊκή διάσταση στις δυνατότητες πυρηνικής αποτροπής που διαθέτει Γαλλία, σημειώνοντας ωστόσο πως τον τελευταίο λόγο στο ζήτημα αυτό θα τον έχει πάντα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Τέλος, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε πως οι ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι σταδιακά τα αμερικανικά συμφέροντα θα είναι όλο και λιγότερα στην Ευρώπη.
Πηγές: skai.gr / ΚΥΠΕ
Το άρθρο Περιμένοντας τον Πούτιν εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.