
Στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης βρίσκονται σήμερα χιλιάδες διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα εξαιτίας της λήξης της προθεσμίας πιστοποίησης και καταχώρισης των ανελκυστήρων στους οικείους δήμους.
Κι αυτό διότι η μη τήρηση των προβλεπομένων επιφέρει υψηλά πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τις 60.000 ευρώ.
Η προθεσμία (έπειτα από πολλές παρατάσεις που έχουν δοθεί) λήγει στις 30 Ιουνίου 2025, με αρκετά πιθανή, εκ των πραγμάτων, μια νέα παράταση. Το πρόβλημα όμως, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, δεν είναι μόνον αν θα δοθεί ή όχι νέα παράταση.
Η ανάγκη συμμόρφωσης στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας ανοίγει έναν νέο κύκλο προβλημάτων που έχει να κάνει – και – με την κακή οικονομική κατάσταση των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών όπου πάρα πολλοί ένοικοι δεν πληρώνουν ούτε τα κοινόχρηστα, ούτε συμφωνούν στις γενικές συνελεύσεις, με συνέπεια οι διαχειριστές να μην μπορούν να δρομολογήσουν την όλη διαδικασία…
Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη ζητήσει νέα παράταση της προθεσμίας, αίτημα στο οποίο συμφωνεί και το Σωματείο Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων – που εκπροσωπεί επιχειρήσεις διαχείρισης υπηρεσιών κοινοχρήστων και υποστήριξης πολυκατοικιών σε όλη τη χώρα.
Μόνον το 10%-15% έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως σήμερα το ποσοστό των ανελκυστήρων που έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί σε όλη τη χώρα δεν υπερβαίνει το 10% με 15%. Επιπλέον, κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των ανελκυστήρων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η εκτίμηση είναι πως κυμαίνονται οπουδήποτε μεταξύ 400.000 και 700.000!
Το αν θα δοθεί ή όχι νέα παράταση δεν αναιρεί ωστόσο την υποχρέωση για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των ανελκυστήρων, διότι αν δεν δοθεί, οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν, όπως προαναφέρθηκε, και τις 60.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτόν υπάρχει κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για ελέγχους, εργασίες αναβάθμισης και καταχώρισης των ανελκυστήρων.
Σημειώνεται πως ενώ έχει θεσμοθετηθεί (άρθρο 52 του ν. 4961/2022) η καταχώριση των πιστοποιημένων ανελκυστήρων στο ηλεκτρονικό «Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων» της χώρας, εντούτοις, το Μητρώο δεν έχει ενεργοποιηθεί με αποτέλεσμα να ισχύει η παλαιά γραφειοκρατική διαδικασία της καταχώρισης των ανελκυστήρων στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.
Ελάχιστοι οι διαπιστευμένοι ελεγκτικοί φορείς
Μία από τις αιτίες του προβλήματος είναι και ότι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος Στράτος Παραδιάς, οι διαπιστευμένοι φορείς-εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης ανελκυστήρων είναι συγκεκριμένοι και ελάχιστοι, έχουν σοβαρούς περιορισμούς στον αριθμό των ελέγχων που μπορούν να διεξάγουν κάθε μέρα, γι’ αυτό και είναι ανθρωπίνως αδύνατον να τηρηθεί η προθεσμία της 30ής/6/2025 για τον έλεγχο των ανελκυστήρων όλης της χώρας.
Για διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων διαχειριστών και ιδιοκτητών «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ παρουσιάζουν κατάλογο με τους διαπιστευμένους φορείς-εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης ανελκυστήρων, με βάση τα στοιχεία που ζητήθηκαν και δόθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και την Ελληνική Ενωση των Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (HELLASCERT).
Στο μεταξύ, ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης στις πολυκατοικίες έχει να κάνει με το κόστος του ελέγχου και της πιστοποίησης των ανελκυστήρων μιας και οι σχετικές δαπάνες για έλεγχο, παρεμβάσεις ή ακόμη και αντικατάσταση ανελκυστήρων παλαιάς τεχνολογίας μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις υποδείξεις του διαπιστευμένου φορέα.
Νομικά οι δαπάνες αυτές θεωρούνται κοινά βάρη. Οι κανονισμοί πολυκατοικιών με ανελκυστήρα περιέχουν ειδικό πίνακα χιλιοστών ανά διαμέρισμα, σύμφωνα με τον οποίο οι ένοικοι των ανωτέρων ορόφων επιβαρύνονται περισσότερο, ενώ τα ισόγεια και τα καταστήματα που δεν χρησιμοποιούν ανελκυστήρα απαλλάσσονται.
Η μη έγκαιρη έκδοση ή ανανέωση πιστοποιητικού επιφέρει πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά ιδιοκτήτη ή διαχειριστή. Σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, τα πρόστιμα αυξάνονται δραστικά: από 6.000 έως 9.000 ευρώ για παράνομη ηλεκτροδότηση, 1.500 έως 15.000 ευρώ για παραλείψεις στη συντήρηση και έως 60.000 ευρώ σε περίπτωση ατυχήματος λόγω ανελκυστήρα χωρίς άδεια ή παραβιασμένων σφραγίδων.