«Υπάρχουν σίγουρα επιχειρήματα υπέρ» του να καθιερώσει ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας Qantas, μια απευθείας πτήση από την Αθήνα.
Αυτό πιστεύει η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, δηλώνοντας έτοιμη να στηρίξει την πρόταση.
«Δεν είμαι η πρώτη που το έκανα – οι Έλληνες του εξωτερικού το προωθούν εδώ και καιρό – αλλά ήρθα σε άμεση επικοινωνία με την Qantas με το που έφτασα στην Ελλάδα [το 2023] για να στηρίξω την καθιέρωση απευθείας πτήσης μεταξύ Αυστραλίας και Αθήνας.
«Και στην προσεχή επίσκεψή μου στην Αυστραλία αυτό το καλοκαίρι, θα επιδιώξω να μιλήσω εκ νέου με την Qantas», είπε στον «Νέο Κόσμο» η Alison Duncan.
Η αεροπορική λειτουργεί ήδη μεγάλης διάρκειας απευθείας πτήσεις από το Περθ σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: Λονδίνο, Παρίσι, και μία εποχική για Ρώμη.
Και το ενδεχόμενο να ακολουθήσει δρομολόγιο για Αθήνα δεν ακούγεται για πρώτη φορά.
Πέρυσι, σε συνάντηση με δημοσιογράφους ενόψει της τότε επικείμενης έναρξης πτήσεων από Περθ για Παρίσι, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Qantas, Vanessa Hudson, φέρεται να δήλωσε σχετικά:
«Με όσους έχω μιλήσει αυτή την περίοδο, όλοι τους πηγαίνουν Ελλάδα. Και πάλι όμως, όταν έχουμε τα διαθέσιμα αεροσκάφη, τότε είναι που παίρνουμε τις αποφάσεις για το ενδεχόμενο, και αν θα πρόκειται για τακτική ή εποχική [πτήση]».
Η ζήτηση για αεροπορικές πτήσεις στην Ελλάδα, έχει παραμείνει ισχυρή στην αυστραλιανή αγορά στα χρόνια ανάκαμψης από την πανδημία.
Σε έρευνα του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για το έτος 2023-2024, η Ελλάδα κατείχε τη 10η θέση στις χώρες προτίμησης των Αυστραλών για ταξίδια εξωτερικού.
Και στατιστικά στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού ανά χώρα προέλευσης* (εξαιρουμένων στοιχείων για κρουαζιέρες) κατέγραψαν 289.000 αφίξεις από την Αυστραλία το 2023, σε κατακόρυφη άνοδο από τις 112.000 αφίξεις του 2022.
Σε ερώτηση του «Νέου Κόσμου» για το αν η Qantas πιστεύει ότι υπάρχει αγορά για απευθείας πτήση από Αθήνα, η πρέσβης Duncan απάντησε ότι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο.
«Οι αεροπορικές έχουν να σκεφτούν πολλά πέρα από τη ζήτηση, όπως το είδος των διαθέσιμων αεροσκαφών τους. Δεν έχουν αεροσκάφη να κάθονται αδρανή σε αναμονή νέας διαδρομής. Και τί θέσεις μπορούν να βρουν στα αεροδρόμια; Και ακόμη κι αν έχουν διαθέσιμο αεροσκάφος, ποια είναι η πιο συμφέρουσα εμπορικά πτήση;»
Οι τωρινές συνθήκες ίσως ευνοούν την προώθηση της πρότασης για απευθείας πτήση από Αθήνα, καθώς η Qantas φέρεται να ετοιμάζεται για αναβάθμιση στόλου με επικείμενη άφιξη 12 αεροσκαφών Airbus A350-1000 planes.
Σε συζητήσεις στο περιθώριο εκδήλωσης Airbus στη Γαλλία τον περασμένο μήνα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Qantas είπε για την πρώτη παρτίδα αεροσκαφών που αναμένεται στα τέλη του 2026, πως θα ανατεθεί για νέες πτήσεις από Σύδνεϋ σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, δεν ανακοινώθηκε καμία άλλη υποψήφια διαδρομή για τα υπόλοιπα αεροσκάφη της παραγγελίας.
«Θα χρειαστούμε τρία αεροσκάφη για να έχουμε καθημερινό δρομολόγιο, είτε από Σύδνεϋ σε Νέα Υόρκη είτε από Σύδνεϋ σε Λονδίνο. Και καθώς έρχονται τα υπόλοιπα αεροσκάφη, θα μπορούμε να τα κατανείμουμε στο δίκτυο», φέρεται να δήλωσε η Hudson.
«Δεν θα ήθελα να δημιουργήσω προσδοκίες», λέει η πρέσβης Duncan.
Πιστεύει ωστόσο ότι η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα θα μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελός της τη μετάβαση των αεροπορικών σε μακράς διάρκειας πτήσης.
Το ήδη υπάρχον δρομολόγιο της Qantas 17,5 ωρών από Περθ σε Λονδίνο είναι η τρίτη μεγαλύτερης διάρκειας πτήση παγκοσμίως.
«Ένα ζήτημα βέβαια είναι πως θα ήταν πολύ μεγάλη πτήση, και δεν θέλει ο καθένας να κάθεται σε ένα αεροπλάνο για 18 ώρες.
«Αλλά αντιλαμβάνομαι πως οι απευθείας πτήσεις που έχει επί του παρόντος η Qantas για Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη έχουν καλή ανταπόκριση. Οπότε φαίνεται υπάρχει η αγορά για κάτι τέτοιο.
«Γίνεται αρκετό λόμπινγκ από την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, και όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο, γιατί προφανώς η Qantas δεν θα πάρει απόφαση χωρίς να είναι βέβαιη για τη ζήτηση».
Διπλή φορολογία: θα προχωρήσουν οι συνομιλίες μαζί με την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το FTA Αυστραλίας με Ε.Ε.;
Ο διορισμός της Duncan το 2023 στην πρεσβεία της Ελλάδας, με παράλληλη διαπίστευση σε Βουλγαρία και Ρουμανία, σήμανε αλλαγή από τα συνήθη γεωγραφικά πόστα της.
Διπλωμάτης καριέρας για πάνω από 20 χρόνια, η υπηρεσία της σε πόστα εξωτερικού ήταν αποκλειστικά στον Ινδο-Ειρηνικό.
«Έχω εξειδίκευση σε ζητήματα Ινδονησίας και έχω εργαστεί αρκετά και στον Ειρηνικό».
Αλλά το ευρωπαϊκό πόστο το επιδίωξε συνειδητά, λέει.
«Είναι σημαντικό να κάνουμε γνωστές στην Ευρώπη τις αλληλοσυνδέσεις μεταξύ Ινδο-Ειρηνικού και Ευρω-Ατλαντικού, από γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σκοπιάς.
«Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί που συμβαίνει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για παράδειγμα, επηρεάζει την Ευρώπη. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι 40% του παγκόσμιου εμπορίου περνάει από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
«Και αυτό έχει σημασία για μια ναυτιλιακή χώρα όπως η Ελλάδα».
Η θητεία της Duncan, εάν δεν λάβει διαφορετικές οδηγίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.
«Θα ήθελα πολύ», λέει, πριν αναχωρήσει από το αθηναϊκό πόστο, να δει τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελλάδα και τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διευθετούνται.
Οι εμπορικές συζητήσεις Αυστραλίας και Ε.Ε. για τη σύναψη FTA κατέρρευσαν στα μέση του 2023.
«Εκείνη τη στιγμή, η προσφορά στο τραπέζι δεν ήταν προσφορά που μπορούσε να δεχτεί η Αυστραλία», λέει η Duncan.
Τον περασμένο μήνα, κατά την προεκλογική περίοδο, ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Don Farrell και ο ομόλογός του στην Ε.Ε., Επίτροπος Εμπορίου, Maroš Šefčovič, ξεκίνησαν εκ νέου απευθείας συνομιλίες.
Οι οποίες, σύμφωνα με αυστραλιανά δημοσιεύματα, οδηγούν σε ξεπάγωμα των διαπραγματεύσεων μετά το δίχρονο τέλμα.
Μιλώντας στη Sydney Morning Herald, ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εμπόριο Olof Gill χαρακτήρισε τις συζητήσεις των δύο αξιωματούχων «θετικές και εποικοδομητικές» και είπε ότι ξεκίνησαν με πρόσκληση της Αυστραλίας.
Ο υπουργός Farrell είχε δηλώσει τότε: «Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε ξανά προσωπικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό μετά τις εκλογές».
Οι διμερείς συνομιλίες για τη φορολογία μπήκαν στον πάγο όταν προέκυψαν ζητήματα που θα έπρεπε επίσης να διευθετηθούν και στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, εξηγεί η Duncan.
«Και οι δύο πλευρές σε εκείνη τη χρονική στιγμή συμφώνησαν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου πρώτα και να επιλύσουμε τυχόν ζητήματα που σχετίζονται με συμφωνία φορολογικής φύσης».
Όμως όταν οι διαπραγματεύσεις για το FTA εγκαταλείφθηκαν, η Αυστραλή πρέσβης προσέγγισε Έλληνες υπουργούς για επανέναρξη συζητήσεων για τη φορολογική σύμβαση.
«Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει ξανά να ανταλλάσσουν πληροφορίες και ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να προχωρήσουμε για να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Duncan στον «Νέο Κόσμο».
«Μια σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας είναι το βασικό σημείο που λείπει από τις οικονομικής φύσεως συμφωνίες που έχουμε με την Ελλάδα. Και θα ήταν πολύ χρήσιμη και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες».
*ΙΝΣΕΤΕ. Πηγή: Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας




The post Όχι πια όνειρο η απευθείας πτήση Αθήνα – Αυστραλία, λέει η πρέσβης στην Ελλάδα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.