Το ΠΑΣΟΚ θέλει Προανακριτική για 5 πρόσωπα

Τις τελευταίες πινελιές στο κείμενο του αιτήματος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με βάση τη νέα δικογραφία βάζουν στο ΠΑΣΟΚ. Η κατάθεσή του, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα αλλά όλα δείχνουν πως μετατίθεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται και από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να καθορίσουν τις δικές τους κινήσεις, που θα ακολουθήσουν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες (και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής από το πασοκικό επιτελείο), το αίτημα του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να περιλαμβάνει πέντε πρόσωπα (τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και τους πρώην υφυπουργούς Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Γιώργο Καραγιάννη), για το ίδιο αδίκημα, αυτό της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, με κακουργηματικό χαρακτήρα. Πριν από την κατάθεση του αιτήματος θα προηγηθεί, διαδικτυακά ή διά ζώσης, σχετική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να στηρίξει την Προανακριτική που ουσιαστικά οδηγεί σε κακουργηματικές πράξεις στελεχών της» ανέφερε σχετικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, προαναγγέλλοντας (One) τις αποφάσεις που εκτιμά πως θα λάβει η γαλάζια πλειοψηφία όταν δει το πασοκικό κατηγορητήριο, καταθέτοντας δική της πρόταση για πλημμέλημα, με στόχο την Προανακριτική στο λεγόμενο «μοντέλο Τριαντόπουλου», με άμεση παραπομπή στον φυσικό δικαστή. Ως προς τη λειτουργία της Προανακριτικής που ενδεχομένως συσταθεί, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, σχολίασε πως «είδαμε τον κ. Τριαντόπουλο να διαλέγει τον δικαστή που θα τον κρίνει. Εδώ φοβάμαι ότι ο κ. Καραμανλής θέλει να διαλέξει και τον δικαστή και το αδίκημα», υπονοώντας απόπειρα συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης για τις ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών για την κατάσταση των σιδηροδρόμων την ημέρα του δυστυχήματος.

Στόχος το ενδιάμεσο ακροατήριο

Από την άλλη, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να συμπεριλάβει τον Σπίρτζη θεωρείται μέρος της αυτόνομης πορείας που χαράσσει για τα Τέμπη και συνάδει με την επιλογή που είχε κάνει την προηγούμενη φορά – εκτείνεται, όμως, και σε πιο δομικά στοιχεία της πασοκικής στρατηγικής, που αφορούν το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη Χαριλάου Τρικούπη κοιτούν στο ενδιάμεσο ακροατήριο με τη ΝΔ και βασίζονται στη δικογραφία, χωρίς ακρότητες που εκτιμούν πως θα μπορούσαν να προσφέρουν στη ΝΔ επικοινωνιακή έξοδο διαφυγής – και παράλληλα ανοίγουν τον δρόμο για μια μετωπική με το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να επιβεβαιώσουν πως το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον βασικό αντίπαλο της ΝΔ. Με ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης και μια κατεύθυνση που θα επιβεβαιωθεί στο επερχόμενο συνέδριο – ακόμα κι αν αυτό καθυστερήσει και πέρα από το φθινόπωρο του 2025.