Όσα ανέφερε η Δήμαρχος Ακάμα μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας
Σοβαρό κενό θα προκύψει από τη μη μεταφορά κινητών μονάδων αφαλάτωσης στην Πάφο, λέει ο Δήμαρχος Ακάμα Μαρίνος Λάμπρου, προσθέτοντας πως μετά από ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι «τα πράγμα δεν είναι ευοίωνα για την υδατική κατάσταση» της περιοχής.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Λάμπρου ανέφερε πως στην χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέα Γρηγορίου, όπου παρέστη ως αντιπρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, τους αναφέρθηκε πως όλες οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης μεταφέρονται στην Μονή με το αιτιολογικό ότι είναι ο καταλληλότερος τόπος σύμφωνα με την γνωμάτευση των τεχνικών.
Ο κ. Λάμπρου είπε ότι οι γεωτρήσεις, υπάρχουσες και μελλοντικές, δεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ποσότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα «μεγάλο κενό». Πρόσθεσε πως ανά πάσα στιγμή αυτές οι γεωτρήσεις μπορεί να κριθούν ακατάλληλες, με αποτέλεσμα το κενό να διευρυνθεί.
Είπε ακόμη πως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι την Δευτέρα θα υπογραφεί το συμβόλαιο για την αφαλάτωση στην Κισσόνεργα, ωστόσο, συνέχισε, η Πάφος θα έχει νερό σε τέσσερις με επτά μήνες.
Σημείωσε τις υδατικές ανάγκες της επαρχίας Πάφου μετά την καταστροφή της μονάδας αφαλάτωσης στα Κούκλια και του ατυχήματος στο Φράγμα Μαυροκόλυμπου και είπε ότι οι γεωργοί, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, είναι σε δυσμενή θέση.
Τους ανακοινώθηκε ακόμη, όπως είπε, πως θα γίνει επέκταση από 15 τόνους σε ακόμη 10 τόνους δηλαδή 25 τόνους στην μονάδα της Αχέλειας.
Ενδεικτικά, είπε ο κ. Λάμπρου, το καλοκαίρι η Πέγεια χρειάζεται από 12 μέχρι 14 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, προσθέτοντας πως οι γεωτρήσεις αποφέρουν το μέγιστο 2 τόνους, ενώ από το φράγμα του Ασπρόκρεμου και της Καναβιού θα προστίθενται 4 τόνοι. Το κενό που υπολείπεται είναι πέντε χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού το λιγότερο, συμπλήρωσε.
Ο κ. Λάμπρου είπε πως από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν, «τα φράγματα μέχρι το τέλος του χρόνου αδειάζουν σε όλη την Κύπρο αφού δεν θα υπάρχει νερό».
Eπεσήμανε επίσης πως η υπεράντληση που γίνεται από τις γεωτρήσεις θέτει σε κίνδυνο όλα τα υπόγεια νερά, με αποτέλεσμα αυτό να καταστεί τελικά ακατάλληλο.
Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, κατά την συνάντηση παρέστη και ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Χάρης Κασιουλής ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως οφείλουν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες να βοηθήσουν.
Για το μεγάλο υδατικό πρόβλημα, ο Δήμαρχος Πάφου είπε ότι είχε προειδοποιήσει από τον Μάιο του 2024 , ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, καμία αίτηση για δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης στα ξενοδοχεία δεν έχει υποβληθεί.
(ΚΥΠΕ/
Το άρθρο Λάμπρου: Σοβαρό κενό στην Πάφο λόγω απόφασης για κινητές μονάδες αφαλάτωσης εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.