
Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία στη Λέσβο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θρίλερ με τη μαζική δηλητηρίαση τροφίμων ΑμεΑ σε κέντρο πρόνοιας του νησιού. Τέσσερα χρόνια μετά, έξι κατηγορούμενοι θα καθίσουν επιτέλους στο εδώλιο…
Ήταν Ιούνιος του 2021 όταν 25 φιλοξενούμενοι στο κέντρο πρόνοιας εμφάνισαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, καθώς κατανάλωσαν χαλασμένο φαγητό. Όπως διαπιστώθηκε στο χοιρινό κρέας υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις κολοβακτηριδίων, ενώ ήταν μολυσμένο και το νερό με το οποίο υδρεύονταν το κέντρο.
Μαζική δηλητηρίαση σε Κέντρο Πρόνοιας στη Λέσβο
Τραγικός απολογισμός από τη δηλητηρίαση; 25 τρόφιμοι διαγιγνώσκονται με τροφική δηλητηρίαση και ένας 60χρονος με αναπηρία, που ζούσε στο ίδρυμα από τα 16 του χρόνια, κατέρρευσε εντός του ιδρύματος και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.
Η σύζυγος του αδελφού του 60χρονου θύματος μιλά στο in για τα όσα φρικτά έζησε ο άνθρωπός της πριν καταλήξει: «Τον ρωτήσαμε τι κάνει, πώς είναι και μας είπε ότι είναι καλά. Και την επόμενη μέρα, μας πήραν τηλέφωνο η κοινωνική λειτουργός από το ίδρυμα και μας είπαν ότι δεν αισθάνεται πολύ καλά και τον κατεβάζουμε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Πήγε σε άθλια κατάσταση στο νοσοκομείο, αφυδατωμένος, δεν είχε τις αισθήσεις του από εμετούς και από διάρροια και ήδη είχε κάνει δύο ανακοπές».
«Ενώ εμείς ψάχναμε εισιτήρια για να έρθουμε στη Μυτιλήνη, μας πήραν τηλέφωνο ότι πέθανε. Προσπαθήσαμε πάρα πολλές φορές να επικοινωνήσουμε με το ίδρυμα για να μάθουμε τι έγινε. Κανένας δεν μας ενημέρωσε. Να δικαιωθεί ο κουνιάδος μου γιατί ήταν ένα ανυπεράσπιστο άτομο. Πιστεύω ότι υπέφερε πάρα πολύ», αναφέρει στο in μέσα σε έντονη συναισθηματική φόρτιση η νύφη του θύματος.
Τέσσερα χρόνια μετά και το δικαστήριο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. H οικογένεια του αδικοχαμένου 60χρονου ΑμεΑ δηλώνει αγανακτισμένη από τις αλλεπάλληλες αναβολές.
Δηλητηρίαση: «Η διεύθυνση παραμένει ίδια» λέει στο in η νύφη του θύματος
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το in, ο άνθρωπος που διατελούσε διευθυντής στο συγκεκριμένο κέντρο, την περίοδο της μαζικής δηλητηρίασης, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, χωρίς να έχει παυθεί ούτε για μία ημέρα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι συγγενείς των θυμάτων που ζουν στο νησί της Λέσβου.
Συγκεκριμένα η νύφη του 60χρονου ΑμεΑ που κατέληξε τονίζει: «Ο διοικητής παραμένει στη θέση του κανονικά, σαν να μην συνέβη τίποτα. Είναι μία ομάδα που τους βλέπεις χασκογελάνε και δεν δίνουν σημασία, ενώ είναι ανθρωποκτονία και πήραν πάλι αναβολή, είναι η δεύτερη φορά που παίρνουν αναβολή».
Στο in μιλά για την εξέλιξη της υπόθεσης ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος – υποστήριξης κατηγορίας, Αντώνης Ξυλουργίδης: «Ενώπιον του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, δόθηκε για δεύτερη φορά αναβολή, με αίτημα των αντιδίκων σε ό,τι αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, για το οποίο εμείς παριστάμεθα προς υποστήριξη κατηγορίας. Οι εντολείς μου εξέφρασαν την αντίθεσή τους διότι, όχι μόνο δε λάβανε οποιαδήποτε ενημέρωση, αλλά αφορά μια υπόθεση που χρονίζει».

O δικηγόρος της οικογένειας του θύματος – υποστήριξης κατηγορίας, Αντώνης Ξυλουργίδης
Και προσθέτει: «Μετρά τέσσερα και πλέον χρόνια (2021) όπου χάθηκε ένας δικός τους άνθρωπος, ο αδερφός του εντολέα μου και ακόμα δεν έχουν πάρει απαντήσεις από την επίσημη πολιτεία. Γιατί ξέρετε πολύ καλά, ότι όταν εναποθέτεις την ευθύνη σε κάποιον να φροντίζει έναν άνθρωπο που δεν έχει τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθεί, τότε έχεις τουλάχιστον την προσδοκία να ενημερώνεσαι για την κατάσταση της υγείας του και όχι να μιλάς το πρωί και το βράδυ αυτός να καταλήγει νεκρός».
«Είκοσι πέντε εκ των 55 περιθαλπόμενων εκείνη την ημέρα ασθένησαν με γαστρεντερίτιδα. Πλην όμως ένας εξ αυτών κατέληξε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Η έρευνα που ακολούθησε κατέληξε στην τυποποίηση της ευθύνης για έξι κατηγορούμενους και αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην ακροαματική διαδικασία και ποια θα είναι η ποινική αξιολόγηση από το δικαστήριο» συνεχίζει ο κ. Ξυλουργίδης.
«Μέχρι τότε όμως, δυστυχώς και αυτό είναι το παράπονο της οικογένειας, δεν λαμβάνουμε απαντήσεις, η υπόθεση χρονίζει. Και αφορά μια πράξη του 2021, ένας άνθρωπος με πολύ ιδιαίτερα προβλήματα πέθανε και μέχρι σήμερα οι συγγενείς του δεν έχουν μάθει τι έχει γίνει, ποιος έχει την ευθύνη και τι θα έπρεπε να γίνει για να αποφευχθεί αυτή η κατάληξη. Δεν μπορούσε ούτε ένας άνθρωπος να τους ενημερώσει με επίσημο τρόπο για το τι συνέβη με τον άνθρωπό τους. Οι ίδιοι μου είπαν ότι προσπάθησαν να βρουν τη διοίκηση του ιδρύματος και ποτέ κανείς δεν ανταποκρίθηκε στο τηλεφώνημα».
«Φυσικά θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, αλλά όχι κατάπληξη, το ότι στο συγκεκριμένο κέντρο εργάζονται και διοικούν οι ίδιοι άνθρωποι που είναι και κατηγορούμενοι. Και αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο ελέγχων δεν μπορεί να είναι και ελεγχόμενος. Η οργανωμένη πολιτεία στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο κέντρο, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία θα είχε ελεγχθεί και μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποτύπωση της απόφασης από το ποινικό δικαστήριο θα τους είχαν απομακρύνει από τις θέσεις καίριας ευθύνης. Τα αντανακλαστικά της πολιτείας θα πρέπει να επιδειχθούν και σε αυτή την υπόθεση» καταλήγει ο ίδιος.
Τι λένε στο in οι δικηγόροι υπεράσπισης
Στο in μιλούν και οι δικηγόροι υπεράσπισης, Δημήτρης Καλλίας και Παναγιώτης Κουνέλλης: «Η απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι πάντα τραγική και ειδικά του 60χρονου φιλοξενούμενου, η οποία βύθισε σε θλίψη διοικούντες εργαζόμενους του Κέντρου. Επρόκειτο για τον μακροβιότερο τρόφιμο του Κέντρου με 40 συναπτά έτη διαμονής του σε αυτό. Άνθρωπος της δομής σε όλη την πορεία της.
«Η θέση μας δεν αναιρεί το ανθρώπινο κόστος ούτε το πόνο των οικογενειών. Όμως, είναι καθήκον όλων μας και ιδιαίτερα της Δικαιοσύνης, να εξετάσει τις πράξεις και τις ευθύνες με ψυχραιμία και σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας. Δεν επιδιώκουμε τη συγκάλυψη, αλλά την αλήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για ένα Κέντρο ‘πρότυπο’ για το νησί μας, λαμβανομένου συγχρόνως υπόψη τα όσα έχει προσφέρει σε περιθαλπόμενους τα 50 και πλέον έτη λειτουργίας του» προσθέτουν.
Και συμπληρώνουν καταληκτικά: «Για το λόγο αυτό τόσο εγώ όσο κι ο συνάδελφος δεν θα προβούμε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε καμία άλλη δήλωση, πριν κι εκτός Ακροατηρίου».
Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές λόγω κωλυμάτων από την πλευρά της υπεράσπισης, η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο…