
Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα σε «Aa1» από «Aaa», κάνοντας λόγο για σημαντική αύξηση του χρέους και του κόστους αποπληρωμής του.
Με τον τρόπο αυτόν οι ΗΠΑ έχασαν και την τελευταία τους κορυφαία αξιολόγηση από τους τρεις μεγάλους οίκους, αντανακλώντας τη συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία στις αγορές ότι η διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων θα βλάψει τη θέση της Αμερικής ως τον κορυφαίο προορισμό κεφαλαίων στον κόσμο.
Η απόφαση της Moody’s ακολούθησε αντίστοιχες προηγούμενες των Fitch Ratings (2023) και S&P Global Ratings (2011) και έρχεται περισσότερο από έναν χρόνο αφότου η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της για την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε «αρνητικές». «Ενώ αναγνωρίζουμε τα σημαντικά οικονομικά και χρηματοοικονομικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι αυτά δεν αντισταθμίζουν πλέον πλήρως την πτώση των δημοσιονομικών δεικτών» ανακοίνωσε η Moody’s. ΟΙ ΗΠΑ διατηρούσαν την κορυφαία αξιολόγηση της Moody’s από το 1917.
Η Moody’s άσκησε κριτική σε κυβερνήσεις και στο Κογκρέσο για τη διόγκωση του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τα οποία, όπως ανέφερε, δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Ολα αυτά την ώρα που οι γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον προσπαθούν να συμφωνήσουν σε νέο φορολογικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να προσθέσει τρισεκατομμύρια στο ομοσπονδιακό χρέος τα επόμενα χρόνια. Σήμερα το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται σε 36,8 τρισ. δολάρια.
Εντονες αντιδράσεις
Η απόφαση της Moody’s προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος εξαπέλυσε επίθεση στον οίκο αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας την υποβάθμιση ως πολιτική απόφαση. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στίβεν Τσέουνγκ, σε ανάρτηση στο X επιτέθηκε ειδικά στον οικονομολόγο της Moody’s Analytics Μαρκ Ζάντι κατηγορώντας τον ότι είναι μακροχρόνιος επικριτής των πολιτικών της κυβέρνησης.
«Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την ανάλυσή του. Εχει αποδειχθεί ότι κάνει λάθος ξανά και ξανά» έγραψε ο Τσέουνγκ. Η Moody’s Ratings είναι ξεχωριστή οντότητα από τη Moody’s Analytics. Εξηγώντας την απόφαση, η εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επεσήμανε ότι για περισσότερο από μια δεκαετία «το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί απότομα λόγω των συνεχών δημοσιονομικών ελλειμμάτων» και επικαλέστηκε την πίεση στην αποπληρωμή του χρέους από τα υψηλότερα επιτόκια.
«Αυτή η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα στην κλίμακα αξιολόγησης των 21 βαθμίδων αντανακλά την αύξηση, σε διάστημα άνω της δεκαετίας, του δημόσιου χρέους και των δεικτών πληρωμών τόκων σε επίπεδα που είναι σημαντικά υψηλότερα από αυτά των κρατών με παρόμοια αξιολόγηση» πρόσθεσε η Moody’s στην ανακοίνωσή της. Η υποβάθμιση έρχεται σε μια εποχή που το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού πλησιάζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή περισσότερο από το 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Μια ασθενέστερη οικονομία των ΗΠΑ ύστερα από νέο παγκόσμιο πόλεμο δασμών αναμένεται να αυξήσει το έλλειμμα, καθώς οι κρατικές δαπάνες συνήθως αυξάνονται όταν η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε τις ανησυχίες για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και τον πληθωριστικό αντίκτυπο των δασμών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αποφασισμένη να μειώσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες και να οδηγήσει την οικονομία σε ανάπτυξη. Ερωτηθείς για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s ο Μπέσεντ είπε στο NBC: «Η Moody’s είναι ένας δείκτης υστέρησης – αυτό πιστεύουν όλοι για τους πιστωτικούς οργανισμούς».
Ρεκόρ στην κατοχή αμερικανικών
ομολόγων από ξένους
Σε υψηλό ρεκόρ ανήλθε η κατοχή αμερικανικών ομολόγων από ξένους επενδυτές τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η ζήτηση για κρατικό χρέος των ΗΠΑ παρέμεινε ισχυρή. Η αξία αυτή των αμερικανικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε στα 9,05 τρισ. δολάρια τον Μάρτιο, ποσό που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Το Φεβρουάριο ήταν 8,81 τρισ. δολάρια. Σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, το αμερικανικό χρέος που ανήκει σε ξένους αυξήθηκε σχεδόν 12%. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η εικόνα ενδέχεται να είναι διαφορετική τον Απρίλιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τους αμοιβαίους δασμούς τροφοδοτώντας ξεπούλημα στα αμερικανικά ομόλογα. Σύμφωνα με τους «Financial Times», τον μήνα αυτόν ιάπωνες επενδυτές πούλησαν ομόλογα ΗΠΑ αξίας άνω των 20 δισ. δολ.