Επίγνωση, ευαισθητοποίηση και προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Η ελληνική γλώσσα, ιστορικά γνώρισε διεθνή αναγνώριση όταν, με την Αλεξανδρινή Κατάκτηση αποτέλεσε την πρώτη παγκόσμια γλώσσα του γνωστού κόσμου και λειτούργησε ως καθομιλουμένη από τη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι τις ελληνιστικές ηγεμονίες στη Νότια Ασία και πέραν αυτών μέχρι και το Πακιστάν. Και αργότερα, από τα χρόνια του Ιουστινιανού, όταν ο Ρωμαίος αυτός αυτοκράτορας ανακήρυξε την Ελληνική γλώσσα επίσημη γλώσσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στα μέσα του 6ου αιώνα μ. Χ., μιας επικράτειας από τη Γαλλία μέχρι και τη Μεσοποταμία.

Ο δεύτερος σταθμός αναγνώρισης της Ελληνικής ήταν η περίοδος της Αναγέννησης που ξεκίνησε από την Ιταλία στα μέσα του 13ου αιώνα, στη διάρκεια της οποίας ο ελληνικός πολιτισμός, αξίες και γλώσσα, αναδείχθηκαν κύριοι μοχλοί επανεκκίνησης και η πεμπτουσία του Ευρωπαϊκού/Δυτικού πολιτισμού. Ήταν ουσιαστικά ένα κοινωνικό και πολιτιστικό κίνημα η περίοδος αυτή (1250-1550), η οποία αναζωπύρωσε τη σύγχρονη κοινωνία στηριζόμενη στον ελληνικό και χριστιανικό κόσμο, με την άνοδο των Ουμανιστών διανοουμένων και φιλοσόφων, ένα κίνημα τριών αιώνων, με την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό να προεξάρχει και να ηγεμονεύει στην Ευρώπη. Επίκεντρο της ελληνικότητας υπήρξε η αξία του Πρωταγόρα ότι ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων, ήτοι ο Ουμανισμός. Η εμφάνιση των Ελλήνων δασκάλων του Γένους από τον Μανουήλ Χρυσολωρά, του Βησσαρίωνα, του Πλήθωνα του Γεμιστού μέχρι και τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, έδωσαν το απαραίτητο γόητρο στην ελληνική γλώσσα ως γλώσσας της σκεπτόμενης ανθρωπότητας.

Ο τρίτος ιστορικός σταθμός αναγνώρισης της Ελληνικής γλώσσας ήταν η περίοδος του Νέο-Ουμανισμού από τα μέσα του 18ου αιώνα, από την εποχή του μεγάλου Γερμανού ιστορικού και αρχαιολόγου, του Johann Joachim Winckelmann, του οποίου τα συγγράμματα ανέφλεξαν την Ευρώπη και προκλήθηκε κίνημα υπέρ του ελληνικού πολιτισμού και γλώσσας, σε σημείο που οι Γερμανοί να υποταγούν στον ελληνικό πολιτισμό και στις αρχές της αρχαίας Ελλάδα. Το κίνημα αυτό για 200 χρόνια καλλιέργησε στην κεντρική Ευρώπη το φαινόμενο που έμεινε στην ιστορία ως Graecomania και Graecophilia (Tamis, 2023:25 κ.εξ.)

Ο τέταρτος ιστορικός σταθμός αναγνώρισης της ελληνικής γλώσσας ήταν η 14η Απριλίου 2025, όταν η Εκτελεστική Επιτροπή της UNESCO, που αποτελείται από 58 χώρες του πλανήτη, η πολιτιστική εκτελεστική επιτροπή του ΟΗΕ, αναγνώρισε την πανανθρώπινη σημασία της Ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο και καθιέρωσε να εορτάζεται παγκοσμίως Ημέρα της ελληνικής γλώσσας, μία απόφαση που πρότειναν στην Ολομέλεια του ΟΗΕ και συνυπόγραψαν 89 χώρες του πλανήτη.

2.0 ΣΚΟΠΟΘΕΣΙΑ

Στόχος της στρατηγικής αυτής μελέτης είναι η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση μιας σειράς δραστηριοτήτων με στόχο τη δημιουργία επίγνωσης, ευαισθητοποίησης, προβολής και αξιοποίησης της απόφασης της UNESCO και του OHE, να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα ελληνικής γλώσσας (ΠΗΕΓ) προς αναγνώριση και εορτασμό από όλες της χώρες του κόσμου.

Συγκεκριμένα, καθορισμένοι στόχοι της συντονισμένης προσπάθειας αποτελούν:

1. Στα επόμενα δύο χρόνια να προκληθεί πλήρης επίγνωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής πολιτείας της μητροπολιτικής Ελλάδας και της Διασποράς για τη σημασία της ΠΗΕΓ και της ευκαιρίας που παρέχει για την αξιοποίησή της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

Αποδέκτες της εκστρατείας αυτής μπορεί να είναι οι:

-Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας

-Γραφείο Κυπριακής Προεδρίας

-Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων

-Πρόεδρος Βουλής Κυπρίων

-Πρόεδρος της Κυβέρνησης Ελλάδος

-Οικουμενικό Πατριαρχείο

-Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

-Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ

-Πατριαρχείο Αντιοχείας

-Επίτροπος Πολιτισμού της ΕΕ

-Πρόεδροι Κομμάτων Αντιπολίτευσης

-Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς

-Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδος

-Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδος

-Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου

-Ελληνικό ΥΠΕΞ και οι Πρέσβεις ανά τον κόσμο

-Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

-Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

-Διεθνής Διακομματική Επιτροπή Ελλήνων Βουλευτών

-Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

-Πρυτάνεις Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων

-Ακαδημία Αθηνών

-Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη

-Συλλογικοί φορείς, σωματεία και ενώσεις Φιλολόγων, Εκπαιδευτικών, Δασκάλων και Καθηγητών

-ΣΑΕ

-ΕΡΤ, ΡΙΚ

-Συλλογικοί κοινοτικοί φορείς και τριτοβάθμια σώματα του Ελληνισμού της Διασποράς

-Διευθυντές και Προέδρους Εδρών και Τμημάτων Ελληνικών και Κλασικών Σπουδών, Κέντρα Σπουδών.

-Συντονιστές Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης

-Διευθυντές Ημερήσιων Ελληνικών Σχολείων και Ελληνόγλωσσων κοινοτικών και ενοριακών Προγραμμάτων της Διασποράς.

2. Να συνταχθεί και να εφαρμοσθεί παγκοσμίως ένα καλά σχεδιασμένο πολιτιστικό επιθετικό πρόγραμμα (cultural offensive), επίγνωσης και προβολής της ΠΗΕΓ οργανώνοντας τακτικές δημόσιες διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κοινοτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες και τελετές, εκθέσεις και αναλυτικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της Ελλάδος, Κύπρου και Διασποράς.

3. Να υπάρξει συνεχής εισροή αξιωματούχων και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών, διανοουμένων στις χώρες υποδοχής των εκπατρισμένων Ελλήνων και Κυπρίων.

4. Να αναληφθεί συντονισμένη εκστρατεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στην Διασπορά τους, προκειμένου οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς, διευθυντές Ημερησίων Σχολείων, συντονιστές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, να οργανώσουν μαθητικούς διαγωνισμούς, διαδραστικά προγράμματα ενημέρωσης της ΠΗΕΓ, και σε συνεργασία με τους κοινοτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς να καλλιεργήσουν τη συμμετοχής Μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

5. Να δημιουργηθεί μια δεξαμενή πόρων από τις επιχειρηματικές κοινότητες των Ελλήνων στης χώρες υποδοχής τους, εκπαιδευτικούς και συλλογικούς φορείς με στόχο τη συσσώρευση και εκταμίευση ηθικής και οικονομικής στήριξης, την υιοθέτηση προγράμματος υποτροφιών και βραβείων διάκρισης με στόχο πάντα την προβολή της διδασκαλίας και μάθησης της Ελληνικής.

6. Να καταγραφούν, να τεκμηριωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι Φιλέλληνες και οι κοινοβουλευτικές και αστικές Οργανώσεις Φίλων της Ελλάδος και Φίλων του Ελληνικού Πολιτισμού, στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, χώρες της Λατινικής Αμερικής, Καναδά, Ευρώπης, το Ίδρυμα Μαρίας Τσάκου στην Ουρουγουάη, το Hellenic Jewish Caucus των ΗΠΑ και άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί ανά τον κόσμο.

7. Οι Έδρες, Προγράμματα, Λεκτοράτα, Τομείς και Τμήματα Ελληνικών και Κλασικών Σπουδών, Βυζαντινών Μελετών ανά τον κόσμο να αναλάβουν την ευθύνη προβολής της ΠΗΕΓ στους φοιτητές τους και στην ευρύτερη κοινωνία της λειτουργίας τους. Σε συνεργασία με εξέχοντες φορείς της ελληνικής κοινότητας που διοργανώνουν πολιτιστικές δραστηριότητες, συναυλίες να συμμετέχουν με στόχο την προβολή της ΠΗΕΓ.

8. Να ιδρυθεί Εταιρεία Φίλων της ΠΗΕΓ με κρατική, εθνική και διεθνή υποστήριξη, εισάγοντας εφάπαξ συνδρομή έκπτωσης φόρου ύψους $100. Τα μέλη της Εταιρείας θα προσκαλούνται σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες και θα γίνονται δεκτά με μειωμένη ή μηδενική χρέωση σε εκδηλώσεις.

9. Η διοργάνωση διεθνώς Ετήσιας Διάλεξης/Δείπνου, σε χώρο κύρους με ομιλητή εθνικής ή διεθνούς αναγνώρισης, η οποία θα μπορούσε να φέρει το όνομα μιας προσωπικότητας των ελληνικών γραμμάτων.

10. Να λειτουργήσει διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα και ιστοσελίδα που θα είναι πάντα ενημερωμένη και θα παρακολουθείται συνεχώς.

11. Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΠΗΕΓ με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας θα μπορούσε να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησής της στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Υόρκη, και στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στην Αθήνα, ώστε να μπορεί να υλοποιήσει τον αγώνα επίγνωσης, ευαισθητοποίησης και προβολής της ΠΗΕΓ.

Τα προαναφερθέντα σχέδια-μέτρα, φυσικά, δεν εξαντλούν τις στρατηγικές που πρέπει να εφαρμόσουμε προκειμένου να αξιοποιήσουμε το επίτευγμα της ελληνικής διπλωματίας, δια του κ. Γ. Κουμουτσάκου και της ακαδημαϊκής τεκμηρίωσης δια των κ.κ. Γ. Μπαμπινιώτη και Χρήστου Κλαίρη, το οποίο ως γνωστό ξεκίνησε από την Νάπολη και τον συνάδελφο Ιωάννη Κορίνθιο. Δίνουν, ωστόσο, τις παραμέτρους, μιας γενικότερης εκστρατείας αξιοποίησης της απόφασης της UNESCO να αναγνωρίσει την ελληνική μας γλώσσα ως γλώσσα της Ανθρωπότητας.

Μάιος, 2025

The post Επίγνωση, ευαισθητοποίηση και προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.