Νέες μεγάλες επιτυχίες κατάγει η κυβέρνηση στον τομέα αναφορικά με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στις πολιτικές της. Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση πολύ μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων, ίσως της μεγαλύτερης και πιο έγκυρης, διαχρονικά, του χώρου, το 82% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη! Στους δε νέους από 15-34 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο ιλιγγιώδες 90%, με το υπόλοιπο να δηλώνει απλώς «δεν ξέρω – δεν απαντώ». Η «επιτυχία» της κυβέρνησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι έρευνα του Απριλίου του 2024, που είχε διενεργήσει η εταιρεία Public Issue έναν χρόνο πριν δηλαδή, κατέγραφε το σχετικό ποσοστό της έλλειψης εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη στο 70%. Που σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο η αρνητική εικόνα που έχει η κοινωνία επιβαρύνθηκε σχεδόν κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών, αλλά και με αυτό που οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο στις αίθουσες των δικαστηρίων όσο και έξω από αυτές. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι ένα αόρατο χέρι καθορίζει τα πάντα, προκειμένου να προστατεύσει «ημετέρους», και ότι την ίδια ώρα οι πολλοί πρέπει να περιμένουν χρόνια για να βρουν, αν το βρουν τελικά, το δίκιο τους.
Το αστείο της υπόθεσης, σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της παρατήρησης, είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχώς εξαγγέλλει μέτρα στον… αέρα περί δήθεν επιτάχυνσης στην απονομή του δικαίου, ενώ στατιστικά είμαστε η τελευταία, σε χρόνους απονομής, χώρα της Ευρώπης…
Της νύχτας… οι τροπολογίες
Η υπόθεση με το show των drones της Adidas πάνω από την Ακρόπολη έχει και μία άλλη παράμετρο, την οποία επιθυμώ να αναδείξω σήμερα. Γιατί όλοι στέκονται στις εξηγήσεις που ζήτησε ο υπουργός Πιερρακάκης από τη διοίκηση του Ζαππείου (κι άμα τις λάβει, να μου γράψει…), αλλά ουδείς ασχολείται με το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση, πριν από μερικούς μήνες, προέβη σε μια εξαιρετικά νοσηρή, όσο και ύποπτη, ενέργεια. Για λόγους που δεν είναι καθόλου ευκρινείς και ευεξήγητοι, λοιπόν, η κυβέρνηση με μια τροπολογία που ψήφισε νύχτα (όλα τα πονηρά νύχτα τα ψηφίζει πια, αναρωτηθείτε γιατί…) μετέτρεψε το Κληροδότημα του Ζαππείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Γιατί το έκανε; Προφανώς προκειμένου να εκχωρηθεί σε ιδιώτες η διαχείριση – κόντρα στα όσα αναφέρονται στη διαθήκη του Ευαγγέλη Ζάππα, αυτού του τεράστιου εθνικού ευεργέτη από τη Βόρεια Ηπειρο, ο οποίος με τις δωρεές του στόλισε την Αθήνα με μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίριά της, όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Το ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Επιτροπή Ζαππείου Κληροδοτήματος», σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» Κυριάκου, εξαιρείται πλέον απ΄ ό,τι ισχύει για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα αναφορικά με ρυθμίσεις για τις προμήθειες, τις προσλήψεις, αλλά κυρίως και πάνω απ΄ όλα από τον έλεγχο της χρήσης του χώρου!
Τσαχπινιές στο Ζάππειο
Διότι πριν υπάρξει αυτή η αθλιότητα με το show των drones της Adidas πάνω από την Ακρόπολη (τα drones απογειώθηκαν από τον έμπροσθεν του Ζαππείου χώρο – έναντι του συμβολικού τιμήματος των… 380 ευρώ), η διοίκηση του Ζαππείου, που λειτουργεί πλέον ως ΝΠΙΔ, είχε προχωρήσει και σε άλλες… τσαχπινιές!
Συγκεκριμένα, είχε παραχωρήσει το Περιστύλιο του Ζαππείου, εκεί όπου έχουν συμβεί ορισμένα από τα κορυφαία γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της χώρας (λ.χ. η υπογραφή της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση), προκειμένου να πραγματοποιηθούν… γαμήλιες δεξιώσεις. Με μπουζούκια, λουλουδούδες, τσιφτετέλια, νταλκαδιασμένα ζεϊμπέκικα, αλλά και τούρτες, ανθοδέσμες, DJs, φώτα, ηχεία στη διαπασών και τα συναφή, για να έρθουν στο τσακίρ κέφι οι προσκεκλημένοι.
Για διοργάνωση disco-πάρτι στο Περιστύλιο δεν έχω ακούσει κάτι, αλλά δεν το θεωρώ και απίθανο τώρα που καλοκαιριάζει…
Ενα απέραντο – και δωρεάν – πάρκινγκ
Δεν γνωρίζω τι είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης όταν αποφάσιζε να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του Ζαππείου και να τον παραδώσει στην… αναπτυξιακή όρεξη των συμφερόντων, αλλά αυτό με τους γάμους δεν είναι η μοναδική πρόκληση. Μια άλλη, εξίσου κραυγαλέα, είναι ότι με ευθύνη της διοίκησης του Ζαππείου ο χώρος πίσω από το ιστορικό κτίριο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο δωρεάν πάρκινγκ για τους εργαζόμενους, τους συγγενείς και τους φίλους όσων απασχολούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και άλλες «γειτονικές» κρατικές υπηρεσίες, όπως λ.χ. το Μέγαρο Σταθάτου! Δεκάδες αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, κάτω από τις φυλλωσιές των αιωνόβιων δέντρων, ανάμεσα σε παιδιά που παίζουν, μαμάδες που κάνουν βόλτες με τα μωρά τους στα καρότσια κ.λπ. κ.λπ. Αυτή είναι η εικόνα. Αθλιο θέαμα.
Η ντροπή για τη βάναυση προσβολή στον εθνικό ευεργέτη Ζάππα βαραίνει μεν αποκλειστικά την κυβέρνηση, αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν προκαλεί την αντίδραση των Ηπειρωτών; Είναι προφανές από όσα εκτέθηκαν ότι παραβιάζεται ασύστολα και χωρίς αιδώ η εντολή του διαθέτη Ευαγγέλη Ζάππα σχετικά με το συγκρότημα. Δεν πρέπει να κάνουν κάτι;
(Ο ηπειρώτης στην καταγωγή Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενοχλείται από όλα αυτά; Δική του επιλογή είναι ο πρόεδρος του ΔΣ του Ζαππείου Γ. Παπαναστασίου. Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να γίνει για να σηκώσει ένα τηλέφωνο…)
Χαμένοι από τα αποδυτήρια
Η συνάντηση έγινε μεσημέρι Σαββάτου και είχε ως αντικείμενο το τι θα κάνουν τα κόμματα της κατακερματισμένης Αριστεράς με την υπόθεση των Τεμπών. Την πρωτοβουλία την είχε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και απευθύνθηκε προς την πρόεδρο «μπλα… μπλα… μπλα…» Ζωή. Ο οποίος Χαρίτσης μία μέρα πριν είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Φάμελλο για το ίδιο θέμα. Κι επειδή ο πρόεδρος Φάμελλος δεν μιλάει με την πρόεδρο κ.λπ. κ.λπ. Ζωή ή η πρόεδρος Ζωή δεν μιλάει στον Φάμελλο, ανέλαβε αυτός να κάνει τον διαμεσολαβητή, προκειμένου να υπάρξει πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και από τα τρία κόμματα της Αριστεράς. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να συμβεί αυτό, όταν η πρόεδρος «μπλα… μπλα… μπλα…» Ζωή επιδιώκει, όπως έχει πει κατά το παρελθόν, και όχι μία φορά, να καταστήσει κατηγορούμενο τον Μητσοτάκη και οι άλλοι δύο είναι σε διαφορετική γραμμή. Επίσης, ένα δεύτερο ερώτημα αφορά αυτή καθαυτήν την πρόταση. Σε τι θα διαφέρει από εκείνη του ΠΑΣΟΚ, που (θα) συμπεριλαμβάνει δύο υπουργούς και τρεις υφυπουργούς; Ιδια θα είναι ως προς τα πρόσωπα, εκτός κι αν συρθούν στη «γραμμή» της προέδρου Ζωής. Οπως και να το κάνουν, χαμένοι από τα αποδυτήρια είναι…
Σταθερότης μηδέν
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδος το Σάββατο, νικώντας τον ΟΦΗ στον τελικό, αλλά όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες του ΟΑΚΑ είχαν μια θαυμάσια ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει πιο σύντομο ανέκδοτο από τη σταθερότητα (των απόψεων) των πολιτικών. Κάποια στιγμή, λοιπόν, και ενώ το ματς είχε ξεκινήσει, εμφανίστηκε ο πρόεδρος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από τον σύζυγό του, τον Τάιλερ, και επεδίωξε να καθίσει στις θέσεις για τους VIP. Αλλά η αμφίεση και των δύο προκάλεσε έκπληξη. Φορούσαν φανέλες του… ΟΦΗ, με νούμερο (αριθμό εννοώ, όχι άλλο «νούμερο») και το επώνυμό τους. Ο πρόεδρος Κασσελάκης το 19 και ο Τάιλερ Μάκμπεθ το 24 – ώστε και τα δύο νούμερα (οι αριθμοί λέμε, πόσες φορές θα το επαναλάβω;) να παραπέμπουν στον περσινό γάμο τους στη λεβεντογέννα Κρήτη. Το αστείο εν προκειμένω (εξού και τα περί ανεκδότου) είναι ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι είναι οπαδός του Παναθηναϊκού και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ (ο Τάιλερ δεν μας είχε γνωστοποιήσει τις οπαδικές πεποιθήσεις του ακόμη, οπότε δεν λέω κάτι)!
Κυρίως σταθερότητα, ο πρόεδρος Στέφανος. Συναγωνίζεται τον… υδράργυρο…