Μία ομογενής φοιτήτρια φιλοδοξεί να αλλάξει τον κόσμο, κάνοντας υπερήφανη τη γιαγιά της

Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Monash, Paris Karakousis, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 37 Αυστραλές που έλαβαν την υποτροφία Asian Exchange Scholarship from Westpac, προσφέροντάς της την ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρία σε έναν από τους κορυφαίους κόμβους καινοτομίας της Ασίας.

Η Karakousis στοχεύει να κάνει την οικογένειά της υπερήφανη, αξιοποιώντας το προνόμιο που της δίνεται να εξερευνήσει μέρη που ποτέ δεν θα φαντάζονταν οι παππούδες της.

Η ομογενής φοιτήτρια θα ταξιδέψει στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα, με σκοπό να εμβαθύνει την κατανόησή της για τις σχέσεις Αυστραλίας – Ασίας και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

«Είμαι τόσο χαρούμενη γι’ αυτό, που ειλικρινά είμαι ακόμα σοκαρισμένη», δήλωσε η Paris Karakousis στον «Νέο Κόσμο».

«Θα παρακολουθήσω μαθήματα Νομικής και κάποια Διεθνών Σχέσεων, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχω σε ένα εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της κορεατικής γλώσσας, γιατί θέλω πραγματικά να μάθω Κορεάτικα», ανέφερε η Karakousis.

 

Η ίδια

Η Paris Karakousis (στο μέσον αριστερά με το ροζ φόρεμα) σε εκδήλωση της Westpac στο Σίδνεϊ

δήλωσε ότι η υποτροφία της επέτρεψε να καλύψει το κόστος συμμετοχής της στο εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης Κορεατικών, το οποίο διαφορετικά θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό, τονίζοντας πόσο ευγνώμων και χαρούμενη νιώθει που της δίνεται αυτή την ευκαιρία.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η Karakousis θα βρεθεί στην Ασία.

Κατά το πρώτο έτος των σπουδών της στη Νομική (που αποφοίτησε με άριστα) και τις Παγκόσμιες Σπουδές, συμμετείχε σε πρόγραμμα εμβάπτισης στη Μαλαισία, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και επικεντρωνόταν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Επισκεφθήκαμε την Κουάλα Λουμπούρ και το νησί Πενάνγκ, και επικεντρωθήκαμε στον οικοτουρισμό και τις προσπάθειες της Μαλαισίας να υιοθετήσει πιο βιώσιμες πρακτικές διακυβέρνησης, καθώς φιλοξενεί πολλά εύθραυστα οικοσυστήματα», ανέφερε η Karakousis.

Η εμπειρία αυτή την ενέπνευσε να συμμετάσχει σε νέες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες στην Τζακάρτα, αλλά και να προσφέρει εθελοντική εργασία στην οργάνωση «Educating The Future» στην Αυστραλία, η οποία βοηθά στην κατασκευή νηπιαγωγείων στο Ανατολικό Τιμόρ.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΗ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ

Αναφερόμενη στα κίνητρα που την ώθησαν σε αυτό το μονοπάτι, η Karakousis επισημαίνει τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η οικογένειάς της.

«Η μητέρα μου είναι η κύρια πηγή έμπνευσής μου», ανέφερε.

«Ήταν πάντα ένα προοδευτικό άτομο και από μικρή με ενθάρρυνε να συμμετέχω σε φοιτητικές κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, κάτι που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό».

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον, ιδιαίτερα για τη γενιά μου. Γεννήθηκα το 2003 και όσο μεγάλωνα, η πίεση γύρω από αυτό το θέμα γινόταν ολοένα και πιο έντονη».

Κατά το πρώτο έτος των σπουδών της στη Νομική και τις Παγκόσμιες Σπουδές, η Paris Karakousis συμμετείχε σε πρόγραμμα εμβάπτισης στη Μαλαισία

«Ο κόσμος πρόκειται να αλλάξει ραγδαία και εγώ είμαι βαθιά αφοσιωμένη στην αναζήτηση λύσεων για αυτό το πρόβλημα».

Η Karakousis οφείλει πολλά σε σχέση με το δυναμικό της πνεύμα και στη γιαγιά της, η οποία μετανάστευσε στην Αυστραλία τη δεκαετία του ’60, έχοντας μεγαλώσει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα.

«Μου έχει περιγράψει πώς στο χωριό δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα, μόνο μερικές καλύβες. Συνήθιζαν να κοιμούνται σε μια καλύβα ή ακόμα και σε μια σπηλιά στα βουνά», διηγήθηκε η Karakousis.

«(Η γιαγιά μου) μεγαλώνοντας δεν είχε πολλά πράγματα. Ο πατέρας της έχασε τη ζωή του στον πόλεμο, κι εκείνη, ως η μεγαλύτερη κόρη, ανέλαβε να μεγαλώσει τα αδέλφια της», εξήγησε η Karakousis.

«Έζησε μια εξαιρετικά δύσκολη ζωή και θέλω να την κάνω περήφανη».

Πρόσθεσε μάλιστα πως η γιαγιά της είναι αναλφάβητη και δεν είχε την ευκαιρία να φοιτήσει στο σχολείο, γι’ αυτό και η ίδια επιθυμεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες για τη μόρφωσή της.

«Θέλω να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία και να ταξιδέψω. Η γιαγιά μου δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει κάτι από όλα αυτά — και θέλω να της τα δείξω όλα … είναι πάντα πολύ ενθουσιασμένη κάθε φορά που ταξιδεύω στο εξωτερικό».

Η νεαρή φοιτήτρια διατηρεί βαθιά σύνδεση με τις ελληνικές της ρίζες, που προέρχονται από την Κρήτη, την κεντρική Ελλάδα και την Αλιστράτη, μια πόλη 134 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα πραγματοποίησε το πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο οικογενειακού ταξιδιού στην Ευρώπη, με τελευταία στάση την Αθήνα.

«Ήθελα να κρατήσω το καλύτερο για το τέλος. Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε (στην Ελλάδα) έκλαιγα», ανέφερε η Karakousis.

Η ομογενής φοιτήτρια ελπίζει να ζήσει στο μέλλον στην Ευρώπη, έχοντας φυσικά και την Ελλάδα στα υπόψιν ως πιθανό προορισμό.

Παράλληλα, βρίσκεται εν μέσω της διαδικασίας απόκτησης της ελληνικής της υπηκοότητας και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει στο μέλλον κάποιο κλιματικό έργο στην Ελλάδα.

Η Paris Karakousis με τη γιαγιά της

The post Μία ομογενής φοιτήτρια φιλοδοξεί να αλλάξει τον κόσμο, κάνοντας υπερήφανη τη γιαγιά της appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.