Πυρ ομαδόν κατά Νετανιάχου για τη Γάζα

Ηδιεθνής πίεση κατά του Ισραήλ εντείνεται, καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα και παραμένουν οι περιορισμοί στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από 11 εβδομάδες πλήρους αποκλεισμού.

Η Ευρωπαϊκή Eνωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς προχώρησαν τις τελευταίες ώρες σε συντονισμένες κινήσεις με στόχο την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ενώ στον ΟΗΕ εκφράζονται φόβοι για επικείμενο λιμό στον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, ανακοίνωσε την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο την κατάληψη επιπλέον εδαφών.

«Δρούμε βάσει οργανωμένου σχεδίου και περνάμε στην επόμενη φάση. Η Χαμάς θα πληρώσει το τίμημα για την αδιαλλαξία της. Θα επεκτείνουμε τον ελιγμό μας, θα καταλάβουμε επιπλέον περιοχές, θα εκκαθαρίσουμε και θα καταστρέψουμε τις τρομοκρατικές υποδομές μέχρι την πλήρη ήττα της», δήλωσε ο Ζαμίρ από τη Γάζα, κατά τη διάρκεια επιτόπιας επιθεώρησης.

Ε.Ε.: «Καταστροφική η κατάσταση»

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, επιβεβαίωσε την Τρίτη την απόφαση για επανεξέταση της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.–Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική» και ότι η βοήθεια που «επιτρέπει το Ισραήλ είναι μεν καλοδεχούμενη, αλλά πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό. Η βοήθεια πρέπει να ρέει άμεσα, χωρίς εμπόδια και σε μεγάλη κλίμακα. Aυτό είναι το ελάχιστο που απαιτείται».

Oπως σημείωσε, 17 από τα 27 κράτη-μέλη στηρίζουν την επανεξέταση, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει έτοιμο πακέτο κυρώσεων κατά Ισραηλινών εποίκων, το οποίο έχει μπλοκαριστεί από μία χώρα-μέλος.

 

Λονδίνο: «Είμαστε σοκαρισμένοι»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά είναι «σοκαρισμένοι» από την κατάσταση στη Γάζα και επανέλαβε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε την αναστολή των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, ενώ το Παρίσι δήλωσε αποφασισμένο να προχωρήσει στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, κατήγγειλε τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα ως «ανυπόφορες», ανακοινώνοντας την άμεση αναστολή των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και την κλήση της πρέσβειρας Τζίπι Χοτόβελι στο Φόρεϊν Οφις.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι «απομονώνει το Ισραήλ από τους φίλους και εταίρους του σε όλο τον κόσμο», προειδοποιώντας για «σκοτεινή νέα φάση» στη σύγκρουση. Οπως τόνισε, «το φάσμα του λιμού κρέμεται πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους» και η επί 11 εβδομάδες παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι «απαράδεκτη και σκληρή».

«Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή τη νέα επιδείνωση. Είναι ασύμβατη με τις αρχές που στηρίζουν τη διμερή μας σχέση», υπογράμμισε.

Το Ισραήλ απάντησε χαρακτηρίζοντας τις βρετανικές ενέργειες «λυπηρές» και κατηγόρησε την κυβέρνηση Στάρμερ για «αντι-ισραηλινή εμμονή και εσωτερική πολιτική σκοπιμότητα». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ορεν Μαμορστάιν δήλωσε ότι «αν η Βρετανία θέλει να βλάψει την ίδια της την οικονομία, αυτό είναι δική της απόφαση».

Από την πλευρά του Παρισιού, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Νοέλ Μπαρό, τόνισε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος:

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά της Γάζας μια παρακαταθήκη βίας και μίσους. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης».

 

Το κοινό ανακοινωθέν

Νωρίτερα, οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» ανθρωπιστική κρίση και προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσουν σε «συγκεκριμένες ενέργειες», εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν σταματήσει την ανανεωμένη επίθεσή της και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Κοινή δήλωση των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά για την κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη:

“Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Το επίπεδο της ανθρώπινης οδύνης στη Γάζα είναι ανυπόφορο. Η χθεσινή ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει βασική ποσότητα τροφίμων προς τη Γάζα είναι εντελώς ανεπαρκής. Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να επιτρέψει άμεσα την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει συνεργασία με τον ΟΗΕ ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή της διανομής βοήθειας σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές. Καλούμε τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα τους υπόλοιπους ομήρους που κρατά βάναυσα από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει ουσιώδη ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη και ενδέχεται να παραβιάζει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Καταδικάζουμε τη φρικτή ρητορική που χρησιμοποιούν πρόσφατα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, απειλώντας ότι, λόγω της καταστροφής της Γάζας, οι άμαχοι θα αρχίσουν να μετακινούνται. Η αναγκαστική μαζική μετακίνηση είναι παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Το Ισραήλ υπέστη μια αποτρόπαιη επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Πάντα υποστηρίζαμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από την τρομοκρατία. Ομως αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη.

Δεν θα παραμείνουμε θεατές όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου προχωρεί σε αυτές τις εξωφρενικές ενέργειες. Αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα προβούμε σε περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες ως απάντηση.

Αντιτιθέμεθα σε κάθε προσπάθεια επέκτασης των εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τους εποικισμούς που είναι παράνομοι και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους και την ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες, περιλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, για απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων και για μακροπρόθεσμη πολιτική λύση που προσφέρει την καλύτερη προοπτική για τον τερματισμό της αγωνίας των ομήρων και των οικογενειών τους, την ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα, τον τερματισμό του ελέγχου της Χαμάς επί της Γάζας και τη δημιουργία οδικού χάρτη για λύση δύο κρατών, σύμφωνης με τους στόχους της Διάσκεψης Κορυφής της 18ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, την οποία συγκαλούν από κοινού η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία. Οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να επιτύχουν και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για την υλοποίηση μιας λύσης δύο κρατών, η οποία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια που να αξίζουν και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, και να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Παλαιστινιακή Αρχή, περιφερειακούς εταίρους, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση για τις ρυθμίσεις της μελλοντικής Γάζας, βασισμένοι στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία. Επιβεβαιώνουμε τον καθοριστικό ρόλο της Διάσκεψης Κορυφής Υψηλού Επιπέδου για τη Λύση Δύο Κρατών υπό τον ΟΗΕ, στην οικοδόμηση διεθνούς συναίνεσης γύρω από αυτόν τον στόχο. Δεσμευόμαστε στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ως συμβολή σε λύση δύο κρατών και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με άλλους προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς απειλούν το Ισραήλ με κυρώσεις

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι η διοίκηση Τραμπ «είναι ικανοποιημένη» από το γεγονός ότι το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο περιορισμένης βοήθειας στη Γάζα μετά από 11 εβδομάδες πλήρους αποκλεισμού, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει προκαταρκτικά ερωτήματα προς χώρες της περιοχής για την πιθανότητα «προσωρινής φιλοξενίας» Παλαιστινίων – αποφεύγοντας ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον όρο «απέλαση».

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι, παρά το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος του Κερέμ Σαλόμ, καμία βοήθεια δεν έχει ακόμη διανεμηθεί στους αμάχους, λόγω καθυστερήσεων στην παροχή αδειών από τις ισραηλινές αρχές.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανέφερε ότι προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών περίμενε επί ώρες να παραλάβει φορτία διατροφής, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεχίζουν να προειδοποιούν για επικείμενη επισιτιστική καταστροφή, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, σε έναν πληθυσμό που αριθμεί 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο επικεφαλής του τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας, Τομ Φλέτσερ, μιλώντας στο BBC, προειδοποίησε ότι έως και 14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν τις επόμενες 48 ώρες, αν η βοήθεια δεν φτάσει στον πληθυσμό.

Σχετικά Αρθρα

πυρ-ομαδόν-κατά-νετανιάχου-για-τη-γάζα-563622769

ΟΗΕ: Καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει διανεμηθεί ακόμη στη Γάζα

Ερωτηθείς για το πώς ο ΟΗΕ κατέληξε σε αυτόν τον αριθμό, απάντησε: «Εχουμε ισχυρές ομάδες στο πεδίο, βρίσκονται στα ιατρικά κέντρα, βρίσκονται στα σχολεία, προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ανάγκες».

Το Ισραήλ επέτρεψε τη Δευτέρα την επανέναρξη περιορισμένων εισόδων βοήθειας, έπειτα από αποκλεισμό 11 εβδομάδων, ωστόσο η καθυστέρηση στην παροχή πρόσβασης εγείρει νέες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της απόφασης και τη διαρκή ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Κράτος παρίας»

Σχετικά Αρθρα

πυρ-ομαδόν-κατά-νετανιάχου-για-τη-γάζα-563622652

«Το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει κράτος παρίας» προειδοποιεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, η αντιπολίτευση εκφράζει έντονη ανησυχία. Ο Γιάιρ Γκολάν, πρώην στρατηγός και ηγέτης του κόμματος «Οι Δημοκράτες», προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «κράτος παρία», όπως η Νότια Αφρική επί απαρτχάιντ, εάν δεν επιστρέψει σε λογική και θεσμική συμπεριφορά.

Ο Νετανιάχου αντέδρασε κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «συκοφαντική αντισημιτική ρητορική».

Κατάρ: Ανακλήθηκε η ισραηλινή αποστολή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διέταξε την επιστροφή της κύριας ισραηλινής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, οι οποίες διεξάγονται στο Κατάρ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Παρότι η αποστολή αποσύρεται, μικρή ομάδα διαπραγματευτών θα παραμείνει στην Ντόχα, με στόχο τη συνέχιση των επαφών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, The Guardian, SkyNews, Washington post

 

The post Πυρ ομαδόν κατά Νετανιάχου για τη Γάζα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.