Η ΑΟΖ με την Αλβανία επανέρχεται στην ατζέντα

Με το εκκρεμές ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην κορυφή της ατζέντας ανοίγει ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων Ελλάδας – Αλβανίας μετά την πρόσφατη επανεκλογή Ράμα για τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία. Στο επικείμενο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Χασάνι στην Αθήνα, στις 3 Ιουνίου, θεωρείται βέβαιο πως το θέμα της ελληνοαλβανικής ΑΟΖ θα τεθεί επί τάπητος προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν στα «επόμενα βήματα» ώστε να παραπεμφθεί η συγκεκριμένη διαφορά – όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί ήδη από το 2020 – προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αρμόδιες αλβανικές πηγές σημειώνουν πως και για τα Τίρανα είναι ένα θέμα «εξαιρετικής σημασίας» ενώ, ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι εφόσον ανάψει, όπως αναμένεται, το πράσινο φως για το Διεθνές Δικαστήριο, οι δύο χώρες θα πρέπει στο εξής να ακολουθήσουν τα αναγκαία βήματα και να συνεργαστούν στενά.

Για την αλβανική κυβέρνηση εξάλλου, το μείζον διακύβευμα πλέον είναι η ομαλή πορεία για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, κατεύθυνση προς την οποία αναγνωρίζεται από τα Τίρανα ότι λαμβάνουν από την Αθήνα «σημαντική υποστήριξη». Ως εκ τούτου, η εμβάθυνση της διμερούς σχέσης Ελλάδας – Αλβανίας αξιολογείται πλέον από τα Τίρανα ως «ύψιστη προτεραιότητα». Η δέσμευση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας ήταν ίσως και ο βασικότερος παράγοντας, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, που έκρινε τον πρόσφατο εκλογικό θρίαμβο Ράμα, με την ενταξιακή διαδικασία να συνεχίζεται απρόσκοπτα καθώς αύριο διεξάγεται στις Βρυξέλλες η Πέμπτη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ – Αλβανίας, όπου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα ζητήματα που θα επιλέξει να αναδείξει η Ελλάδα.

Αρμόδιες πηγές, πάντως, επισημαίνουν πως κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ ακόμα και το 2027, τρία χρόνια, δηλαδή, νωρίτερα από τον στόχο.

Με την τελική ατζέντα του προσεχούς ραντεβού του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αλβανό ομόλογό του Ιγκλι Χασάνι να βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, αρμόδιες πηγές σχεδόν προεξοφλούν πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα συζητηθεί και η ενίσχυση της ελληνοαλβανικής συνεργασίας τόσο σε ήδη υπάρχοντα πεδία όσο και σε νέα, τα οποία πιθανόν προσφέρονται προς ανάπτυξη. Ακόμη ένα στοιχείο, εξάλλου, που αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η Αλβανία στη σχέση της με την Ελλάδα είναι και το συντριπτικό ποσοστό που συγκέντρωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα μέσω της επιστολικής ψήφου των Αλβανών που κατοικούν σε ελληνικές πόλεις, το οποίο ξεπέρασε το 84%, όταν συνολικά από την απανταχού αλβανική διασπορά ο Ράμα κέρδισε το 61,3%. Γεγονός, βεβαίως, που εξηγείται, σύμφωνα με τα Τίρανα, και λόγω της «καμπάνιας διαρκείας» που πραγματοποίησε ο αλβανός πρωθυπουργός στην Ελλάδα, αλλά και λόγω του ότι οι Αλβανοί της Ελλάδας διαχρονικά υποστηρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα.