Μείωση των ποσοστών αντιπαροχής λόγω ΣτΕ

Το μεγάλο στοίχημα στην αγορά γης το επόμενο διάστημα αποτελεί ο πιθανός επαναπροσδιορισμός στα ποσοστά των αντιπαροχών και χρόνος επανάκαμψης στις αξίες οικοπέδων.

Αυτό αφορά κυρίως τα βόρεια προάστια, καθώς ο περιορισμός των ευεργετημάτων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) δεν ευνοεί τους κατασκευαστές και τους τελικούς χρήστες των οικοπέδων.

Σύμφωνα με την GEOAXIS, η αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ έχει επιπτώσεις στον κλάδο της οικοδομής και του real estate γενικότερα, διότι προκαλεί αβεβαιότητα σε ιδιώτες, μηχανικούς, κατασκευαστές και θεσμικούς επενδυτές, ειδικά σε περιοχές υψηλής αξίας (π.χ. Αθήνα, τουριστικές περιοχές), όπου οι ευεργετικές διατάξεις καθόριζαν την απόδοση μιας επένδυσης.

Σύμφωνα με την GEOAXIS και έπειτα από συλλογή στοιχείων από εργολάβους και κτηματομεσίτες που πραγματοποίησε, η εικόνα των ποσοστών αντιπαροχής στην Αττική είναι τα εξής:

• Αμπελόκηποι: Το ποσοστό σήμερα είναι 33-40% και αναμένεται να πέσει στο 32-35% λόγω απόφασης του ΣτΕ.

• Μαρούσι: Από 32-43% σήμερα σε 32-38%, λόγω ΣτΕ.

• Π. Φάληρο: Από 35-45% σήμερα 33-40%.

• Περιστέρι: Εως 40% σήμερα, σε έως 37%, λόγω της απόφασης του ΣτΕ.

• Χολαργός: 32-40% σήμερα, σε 30-35%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο 2025 παρατηρήθηκε μείωση 17,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 37,2% στην επιφάνεια και 38,4% στον όγκο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2024, ως συνέπεια της απόφασης του ΥΠΕΝ ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν παγώσει συμφωνίες που είχαν κλειστεί εδώ και μήνες, ενώ η αγορά αναμένει συμπίεση έως και 5% στα μελλοντικά ποσοστά αντιπαροχών.

Αξίες

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των τιμών των οικοπέδων το 2025, η ίδια μελέτη αναφέρει ότι καταγράφεται άνοδος 5,6%, σε σχέση με το 2024 και 15,06%, σε σχέση με το 2023, φανερώνοντας τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς.

Σε βάθος δεκαετίας, οι αξίες των οικοπέδων  εμφανίζονται  στο υψηλότερο σημείο αφού καταγράφεται αύξηση 40,25%, κατά μέσο όρο. Την μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές (46,02%) καταγράφουν τα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης (ΣΔ) 3,6 στον Δήμο Αθηναίων, περιοχή Αμπελοκήπων και την μικρότερη αύξηση τα οικόπεδα με ΣΔ 1,8 στο Περιστέρι (35,43%).

Επίσης το  Περιστέρι με μέση 204 τ.μ. και οι Αμπελόκηποι (209 τ.μ.) καταγράφουν  τα μικρότερα οικόπεδα συγκριτικά με τον Χολαργό (405 τ.μ.), το Παλαιό Φάληρο (380 τ.μ.) και το Μαρούσι (337 τ.μ.) ενώ τα  αδόμητα οικόπεδα επιφανείας του ενός στρέμματος είναι πλέον δυσεύρετα και στις περισσότερες περιπτώσεις  τα οικόπεδα αυτά έχουν παλαιά σπίτια ή άλλες κατασκευές εντός τους.

Η άνοδος των αξιών οικοπέδων αναμένεται να συνεχιστεί για τους επόμενους 12 μήνες, αλλά με μικρότερη ένταση.