Για τη “σκληρότερη ενδεχομένως περίοδο” του πολέμου στη Γάζα κάνει λόγο ο ΓΓ ΟΗΕ – 2.000 νοσοκομειακές κλίνες για ένα εκατομμύριο ανθρώπους, λέει ο ΠΟΥ – Συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με «τη σκληρότερη ενδεχομένως περίοδο αυτής της σκληρής σύρραξης», κατήγγειλε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας για έναν πεινασμένο πληθυσμό και την εντατικοποίηση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Έπειτα από δυόμιση και πλέον μήνες αποκλεισμού, «τελικά, η ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει με το σταγονόμετρο», όμως αυτό που επέτρεψε το Ισραήλ αντιπροσωπεύει «μία πρέζα βοήθειας ενώ είναι αναγκαίος ένας κατακλυσμός», υπογράμμισε ενώπιον δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη.
Από τη Δευτέρα, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν εκ νέου μια περιορισμένη βοήθεια να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν 400 φορτηγά πήραν άδεια να εισέλθουν στη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ. Όμως, το φορτίο από μονάχα 115 φορτηγά μπόρεσε να συλλεχθεί», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας «εξωφρενικά εμπόδια», περίπλοκες διαδικασίες στις «ποσοστώσεις» που επιβάλλει το Ισραήλ, που περιορίζουν επίσης το είδος των αγαθών που επιτρέπονται.
Εντούτοις, 160.000 παλέτες με βοήθεια, «αρκετές για τη φόρτωση σχεδόν 9000 φορτηγών» περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα, υπογράμμισε.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έκανε χθες γνωστό πως τα αποθέματά του που περιμένουν εκτός της Γάζας θα επέτρεπαν να τραφεί όλος ο πληθυσμός για δύο μήνες.
«Την ίδια ώρα, η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εντείνεται με αποτρόπαια επίπεδα νεκρών και καταστροφής», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως το 80% του θύλακα είναι πλέον απαγορευμένο για τον πληθυσμό.
«Πέραν του ζητήματος του αριθμού των φορτηγών σε οποιαδήποτε στιγμή, είναι σημαντικό να έχουμε στον νου μας τη συνολική εικόνα. Μια συνολική εικόνα είναι ότι χωρίς μια ταχεία, αξιόπιστη, ασφαλή και διαρκή πρόσβαση βοήθειας, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού θα είναι βαθιές», προειδοποίησε ο ίδιος, απευθύνοντας έκκληση εκ νέου για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων.
Σχέδιο για την παροχή βοήθειας στη Γάζα σε πέντε στάδια
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρουσίασε ένα σχέδιο πέντε σταδίων για την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα, το οποίο, όπως ανέφερε, έχει την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ και συγκεκριμένα:
- Διασφάλιση της παράδοσης βοήθειας στη Γάζα
- Επιθεώρηση της βοήθειας στα σημεία διέλευσης
- Μεταφορά βοήθειας από τα σημεία διέλευσης σε ανθρωπιστικά κέντρα
- Προετοιμασία της βοήθειας για διανομή
- Προσφορά βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη
Ο Γκουτέρες ανέφερε ότι ο ΟΗΕ διαθέτει το προσωπικό και τα δίκτυα που απαιτούνται για να το υλοποιήσει αυτό.
Πρόσθεσε ότι 160.000 παλέτες, οι οποίες είναι «αρκετές για να γεμίσουν σχεδόν 9.000 φορτηγά», είναι έτοιμες και περιμένουν.
«Αυτή είναι η έκκλησή μου για σωτήρια βοήθεια για τον λαό της Γάζας που υποφέρει εδώ και καιρό», είπε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες. «Ας το κάνουμε σωστά. Και ας το κάνουμε αμέσως», ανέφερε.
«Μάχη» για ένα κομμάτι ψωμί
Καθώς αρχίζει να περνά στη Γάζα μικρή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας, πολλοί Παλαιστίνιοι περνούν ώρες στην ουρά στα σημεία διανομής.
Οι πολίτες προσπαθούν να προμηθευτούν ψωμί από τα αρτοποιεία, τα οποία παραλαμβάνουν αλεύρι για πρώτη φορά μετά από μήνες.
Ενδεικτικό είναι το βίντεο για τη μάχη που δίνει το πλήθος για να προμηθευτεί λιγοστή ποσότητα τροφής.
Gaza is not starving. Gaza is being starved by Israel.
How do you justify starving kids to achieve your military goals?
What a shame. pic.twitter.com/HUJIbebZXl
— Mohamad Safa (@mhdksafa) May 20, 2025
ΠΟΥ: 2.000 νοσοκομειακές κλίνες για ένα εκατ. ανθρώπους
Σοβαρές ελλείψεις εφοδιασμού» και «έλλειψη υγειονομικού προσωπικού» παρουσιάζουν τα 19 από τα συνολικά 36 νοσοκομεία της Γάζας που συνεχίζουν να βρίσκονται σε λειτουργία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Επτά από αυτά είναι σε θέση να παρέχουν μόνο βασική επείγουσα περίθαλψη, ενώ τουλάχιστον το 94% όλων των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας «έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Και την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις ιατρικές υπηρεσίες λόγω επιθέσεων ή αναγκαστικών εκκενώσεων.
Σε δελτίο τύπου ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι «εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζουν να απειλούν ένα ήδη αποδυναμωμένο σύστημα υγείας» και έχουν αφήσει μόνο 2.000 νοσοκομειακές κλίνες για να καλύψουν τις ανάγκες άνω των ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
Περίπου 130 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν περάσει στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, αφότου το Ισραήλ χαλάρωσε τον 11εβδομάδων αποκλεισμό της, σύμφωνα με το BBC.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν στο μεταξύ σε όλη τη Λωρίδα, με επιδρομές στην περιοχή του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια, καθώς και στο Ντέιρ αλ-Μπαλά και το Χαν Γιουνίς.
Ένας άνδρας στην πόλη της Γάζας ανέφερε στο BBC ότι «δεν έχει φτάσει ακόμη βοήθεια σε υγρά». Εξάλλου μια 23χρονη γυναίκα, περιέγραψε την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη», και πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή, είναι συνεχείς.
Πηγές: ΚΥΠΕ / CNN Greece
Το άρθρο Σχέδιο πέντε σταδίων ΟΗΕ για βοήθεια στη Γάζα – «Μάχη» για ένα κομμάτι ψωμί εν μέσω βομβαρδισμών εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.