
Κάποιες πρώτες ευνοϊκές συγκυρίες διαμορφώνονται στο Κυπριακό, αλλά υπάρχει απόσταση και τα πάντα εξαρτώνται από το εάν η Τουρκία είναι όντως έτοιμη, χάριν και των ευρωτουρκικών, να κινηθεί και επί της ουσίας. Αυτό είναι το μήνυμα της Λευκωσίας προς πάσα κατεύθυνση, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι από δικής της πλευράς θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται όχι μόνο για να υπάρξει περισσότερη κινητικότητα, αλλά και για να παραχθεί αποτέλεσμα.
ΘΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ
Κυβερνητική πηγή, σε ερώτησή μας εάν άλλαξε κάτι τις τελευταίες μέρες με αφορμή και το κλίμα όπως καταγράφηκε στο τετ α τετ Χριστοδουλίδη – Ερντογάν τις προάλλες στα Τίρανα, απάντησε πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες πραγματικά είναι οι προθέσεις της Αγκυρας αυτή τη στιγμή.
Παραπέμποντας και στα όσα ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι δηλαδή «λόγια λέγονται πολλά» αλλά απομένει να δούμε τη συνέχεια, η ίδια πηγή έβαλε ένα επιφυλακτικά θετικό πρόσημο στη θετική ανταπόκριση του τούρκου προέδρου στο κάλεσμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη να μιλήσουν κατευθείαν για να υπάρξει πρόοδος. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, ωστόσο η Λευκωσία είναι προσεκτική στα μηνύματα που εκπέμπει.
ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΑ «ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ»
Λευκωσία και Αγκυρα έχουν εδώ και καιρό επικοινωνία μέσω τρίτων συνήθως για ζητήματα κυρίως χαμηλότερης πολιτικής. Μέχρι σήμερα η Αγκυρα παρέπεμπε στον Τατάρ και τον εκάστοτε «πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» για τις όποιες επαφές. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό έχει παγώσει. Και είναι ίσως η εξήγηση της ανταπόκρισης Ερντογάν, καθώς υπάρχει μια σειρά από εξελίξεις, με πρώτη τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο της Τουρκίας έναντι των κυπρογενών της υποχρεώσεων αλλά του Κυπριακού. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι συζήτηση δύο κρατών δεν πρόκειται να υπάρξει. Συν τοις άλλοις, ο διορισμός του Γιοχάνες Χαν ως ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στο Κυπριακό έκανε τα πράγματα ακόμα πιο ξεκάθαρα, αφού εκ των βασικών του όρων εντολής θα είναι η παρακολούθηση της συμβατότητας των όσων τίθενται με το κοινοτικό κεκτημένο. Η Λευκωσία έπεισε τις Βρυξέλλες πως όσο η ΕΕ παραμένει αμέτοχη, η τουρκική αδιαλλαξία και η ρητορική των δύο κρατών δεν πρόκειται να αλλάξουν, σε ένα μάλιστα νησί το οποίο είναι ολόκληρο έδαφος της ΕΕ.
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΓΕΝΕΙΣ
Εξαιρετικά καθοριστική θεωρείται και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τέσσερα τουρκογενή κράτη χωρίς τα οποία το εγχείρημα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους φαντάζει φοβερά δύσκολο. Το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, μόνιμα μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (OTS), αλλά και το Τουρκμενιστάν, με καθεστώς παρατηρητή, συνήψαν σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, πάλι με τη βοήθεια και την πίεση της ΕΕ.
Την Τετάρτη, στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής του OTS στη Βουδαπέστη, η σημαία του ψευδοκράτους δεν υπήρχε όπως παλαιότερα συνέβαινε, μια και η ΤΔΒΚ μετέχει ως παρατηρητής. Αυτή τη φορά δεν προσκλήθηκε καν από την Ουγγαρία. Στο κοινό ανακοινωθέν πάντως τα μέλη του OTS «καλωσορίζουν τις πολύτιμες συνεισφορές της Ουγγαρίας, του Τουρκμενιστάν και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου υπό την ιδιότητά τους ως παρατηρητών», ενώ «τονίζουν την ανάγκη επίτευξης μιας διαπραγματευτικής, αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος με βάση τις υφιστάμενες πραγματικότητες στο νησί». Εκφράζουν δε «την αλληλεγγύη τους προς τον τουρκοκυπριακό λαό ως αναπόσπαστο μέρος του τούρκικου κόσμου, στις προσδοκίες του για την εξασφάλιση των ισότιμων και εγγενών δικαιωμάτων του».
Οι «πραγματικότητες» δεν προσδιορίστηκαν, ο δε Ερντογάν δεν κάλεσε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Απλά παραπονέθηκε ότι «μια οικογενειακή φωτογραφία του τουρκικού κόσμου χωρίς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα είναι πάντα ελλιπής». Εστω και εάν όλα πλέον τα μέλη της οικογένειας, πλην της Τουρκίας, αναγνωρίζουν την Κύπρο.