Δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν κάτω από τον ήλιο του βόρειου Λονδίνου την Παρασκευή (23/5) για να γιορτάσουν με τους παίκτες της Τότεναμ, οι οποίοι παρουσίασαν μέσα απ’ την παρέλαση της ομάδας στον κόσμο, το τρόπαιο του Europa League που κατέκτησαν την Τετάρτη (21/5).
«Πρωταθλητές της Ευρώπης, ξέρουμε ποιοι είμαστε!», τραγουδούσαν οι φίλοι των «σπερς» μπροστά από τα δύο διώροφα λεωφορεία που μετέφεραν τους ήρωές τους ως το Tottenham Hotspur Stadium, τον τελικό προορισμό της παρέλασης.
Οι οπαδοί της Τότεναμ αππθέωσαν τον προπονητή της ομάδας και ζητούσαν να συνεχίσει το έργο του.
Ο Νοτιοκορεάτης αρχηγός Χέουνγκ-Μιν Σον, φορώντας γυαλιά ηλίου και το μετάλλιό του, στεκόταν στην πρώτη γραμμή του ενός λεωφορείου κρατώντας το τρόπαιο — το πρώτο που κατακτά ο αγγλικός σύλλογος έπειτα από 17 χρόνια.
Οι «σπερς» δεν είχαν κερδίσει τίποτα από την κατάκτηση του Λιγκ Καπ το 2008, ενώ η τελευταία τους παρέλαση είχε γίνει το 1991, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας.
Οι «ήρωες» του Μπιλμπάο, που νίκησαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 στον τελικό της Τετάρτης (21/5), πραγματοποίησαν μια καταστροφική σεζόν στην Premier League. Το ευρωπαϊκό τρόπαιο, ωστόσο, ήρθε για να «σβήσει» τη 17η θέση στην οποία βρίσκονται και, το κυριότερο, τους χαρίζει το «εισιτήριο» για το επόμενο Champions League.
«Είναι συγκινητικό, πολύ συγκινητικό», δήλωσε ο Ολλανδός αμυντικός Μίκι φαν ντε Φεν, που έκανε μια απίστευτη ακροβατική επέμβαση στον τελικό. «Η σεζόν που είχαμε ήταν πολύ δύσκολη, αλλά κατακτήσαμε το τρόπαιο και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά» τόνισε, ενώ από την πλευρά του ο Ιταλός τερματοφύλακας Γκιγιέρμο Βικάριο, που έκανε καθοριστικές αποκρούσεις στο Μπιλμπάο, είπε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματα, είναι τρελό. Είναι απίστευτο αυτό που καταφέραμε».

Η φράση του «πάντα κατακτώ τίτλους στη δεύτερη σεζόν μου» σημαδεύει για πάντα την κούπα-λύτρωση της Τότεναμ.
Για οικογενειακούς λόγους, υποχρεώθηκε να αφήσει πίσω την Ελλάδα μόλις στα πέντε του χρόνια. H Ελλάδα, όμως, δεν έφυγε ποτέ από μέσα του, έστω και αν μετανάστευσε 13.000 χλμ. μακριά, κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αυστραλία.
«Γεννήθηκα στην Ελλάδα και είμαι πολύ περήφανος που είμαι Ελληνας. Ο πατέρας μου φρόντισε να καταλάβω πού ήταν οι ρίζες μας και τι σημαίνει να είσαι Ελληνας, και το έχω μεταφέρει αυτό σε όλη μου τη ζωή» είπε ο Αγγελος Ποστέκογλου, παραμονές του τελικού του Europa League μεταξύ της Τότεναμ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Σαν Μαμές» του Μπιλμπάο.
Για του λόγου τ’ αληθές και επειδή ο προπονητής γεννημένος στη Νέα Φιλαδέλφεια πριν από 59 χρόνια είναι άνθρωπος των έργων κυρίως και όχι των λόγων, λίγες ώρες αργότερα πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου παρέα με μια ελληνική σημαία που του έδωσαν από την εξέδρα.
Ο ίδιος, άλλωστε, άλλαξε (ξανά) το επίθετό του πριν από χρόνια. Οι γονείς του, όταν εγκαταστάθηκαν στη Μελβούρνη, αποφάσισαν να αλλάξουν το επίθετό τους από Ποστέκογλου σε Ποστέκος, αφού αυτό ήταν κάτι συνηθισμένο εκείνη την εποχή για τους Ελληνες μετανάστες.
Ο Αγγελος, όμως, Ange στην Αυστραλία και την Αγγλία, απαντάει πλέον στο Ποστέκογλου, παρότι επισήμως το επίθετό του παραμένει Ποστέκος. Και το έκανε για να μην ξεχνάει τις ρίζες του, από πού προέρχεται και πού θέλει να αποσυρθεί, όταν αποφασίσει ότι έφτασε το τέλος της προπονητικής του καριέρας.
Μιας καριέρας που βίωσε φέτος μια από τις πιο σκληρές, ψυχοφθόρες σεζόν, αλλά τελειώνει ονειρικά, με το πρώτο τρόπαιο για την Τότεναμ μετά από 17 χρόνια, το πρώτο ευρωπαϊκό μετά από 41, αλλά και το πρώτο ευρωπαϊκό που κατακτά σε επίπεδο Ανδρών Ελληνας προπονητής.
Γιατί, μπορεί ο Ποστέκογλου να μεγάλωσε στην Αυστραλία και να έχει αποκτήσει την αυστραλιανή προφορά όταν μιλάει αγγλικά, αλλά είναι Ελληνας και κατάφερε κάτι που, μέχρι τώρα και αναφορικά με το ποδόσφαιρο, είχε πετύχει μόνο ο Σωτήρης Σuλαϊδόπουλος, αλλά σε επίπεδο Νέων με τον Ολυμπιακό στο περυσινό Youth League.
«Πάντα κερδίζω κάποιον τίτλο τη δεύτερη σεζόν μου. Το λέω τώρα. Και δεν λέω πράγματα που δεν πιστεύω», είχε δηλώσει στις 15 του περασμένου Σεπτεμβρίου, την ημέρα που η Τότεναμ έχανε στην έδρα της από την άσπονδη συμπολίτισσα Αρσεναλ και ενώ η γκρίνια απλωνόταν πάνω από όλο τον σύλλογο.
Στην Premier League, η Τότεναμ δεν κατάφερε να σηκώσει ποτέ κεφάλι, αφού εκτός απροόπτου θα τερματίσει στην τελευταία πεντάδα της βαθμολογίας και, ενδεχομένως, στην τελευταία θέση (17η) πριν από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ποια ομάδα βρίσκεται ακριβώς από πάνω της; Η… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Η ομάδα του βορείου Λονδίνου έγινε αυτή με τη χειρότερη βαθμολογική θέση που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο, αλλά και αυτή με τη χειρότερη κατάταξη που θα παίξει την επόμενη σεζόν στο Champions League, το τεράστιο μπόνους που προσφέρει η κατάκτηση του Europa League.
Ο ίδιος ο Ποστέκογλου θα λάβει ως μπόνους δύο εκατ. λίρες (περίπου 2,4 εκατ. ευρώ), αφού τόσα του είχε τάξει ο πρόεδρος Ντάνιελ Λίβι, σε περίπτωση που κατάφερνε να οδηγήσει την Τότεναμ στο πολυπόθητο τρόπαιο.
Ο Αγγελος το έκανε, κράτησε την υπόσχεσή του περί τίτλου τη δεύτερη σεζόν και αυτή η φράση του κυριάρχησε στα πανηγύρια, αφού οι παίκτες του κράτησαν μια τεράστια αφίσα με τη συγκεκριμένη φράση, την οποία επικαλέστηκε σε ποστάρισμά του ακόμα και ο Μοχάμεντ Σαλάχ, για να συγχαρεί την Τότεναμ και, βεβαίως, να πικάρει ταυτόχρονα τη μεγάλη αντίπαλο της Λίβερπουλ, τη Γιουνάιτεντ.
Στο Μάντσεστερ, παρά την τεράστια απογοήτευση και την οικονομική ζημιά για την απουσία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μόλις για δεύτερη φορά τα τελευταία 35 χρόνια, φέρεται να έχουν αποφασίσει να κρατήσουν στην τεχνική ηγεσία τον Ρούμπεν Αμορίμ.
Ο ίδιος ο Πορτογάλος, ο οποίος δεν δίστασε μεσούσης της περιόδου να αφήσει την εξαιρετική Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που ο ίδιος έχτισε για να κυνηγήσει το όνειρό του, έθεσε εαυτόν στην διάθεση της διοίκησης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα φύγει χωρίς αποζημίωση, εφόσον αυτό επιλέξει ο σύλλογος.
Ο Ποστέκογλου, παρότι έχει τετραετές συμβόλαιο και ξόρκισε μια κατάρα ετών για την ομάδα του, επίσης δεν νιώθει ασφαλής και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα απολυθεί, αν και έγραψε ιστορία το βράδυ της Τετάρτης (21/05) στο Μπιλμπάο, στο 100ό μάλιστα παιχνίδι του στην άκρη του λονδρέζικου πάγκου.
Το «Angeball», το ποδόσφαιρο κυριαρχίας και κατοχής με το οποίο ο Ποστέκογλου έκανε καταπληκτικό ξεκίνημα την περυσινή, πρώτη του σεζόν, πήγε περίπατο κόντρα στους Κόκκινους Διαβόλους.
Η Τότεναμ είχε μόλις τρεις τελικές προσπάθειες σε όλο το ματς, 22,7% κατοχή της μπάλας και 115 πάσες, τα χαμηλότερα στατιστικά που κατέγραψε ομάδα σε ευρωπαϊκό τελικό από τότε που αυτά κρατούνται τόσο αναλυτικά (την σεζόν 2009-10). Ε, και;
Η Τότεναμ πέτυχε αυτό που τόσο λαχταρούσε, νίκησε για τέταρτη φορά σε ισάριθμα παιχνίδια φέτος την Γιουνάιτεντ και πήρε μια κούπα που, σύμφωνα με τον «ήρωα» Ποστέκογλου, όπως τον χαρακτήρισε ο σύλλογος σε ποστάρισμά του, μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία και κατ’ επέκταση την ιστορία του συλλόγου.
Το γκολ-καραμπόλα του Μπρέναν Τζόνσον, το οποίο επί της ουσίας είναι αυτογκόλ του Λουκ Σο και γκάφα του Αντρέ Ονάνα, επέτρεψε στα Σπιρούνια να κατακτήσουν τίτλο έντεκα μέρες μετά τον μέχρι πρότινος παίκτη-σύμβολο, αρχηγό, ηγέτη και πρώτο τους σκόρερ, Χάρι Κέιν, ο οποίος ξόρκισε και αυτός τη δική του «κατάρα» με το πρωτάθλημα που πήρε με την Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία.
Ουδείς προφήτης στον τόπο του θα μπορούσε να πει και ο σπουδαίος Αγγλος επιθετικός και θα έβρισκε απόλυτα σύμφωνο τον Ποστέκογλου, ο οποίος το 2008 πέρασε για λίγους μήνες από την Παναχαϊκή, αλλά έφυγε ως αποτυχημένος και αφού διαπίστωσε ότι η χώρα όπου γεννήθηκε κάνει για διακοπές ή για συνταξιοδότηση, αλλά δύσκολα για να μπορέσει με ιδανικές συνθήκες να κάνει την δουλειά που λατρεύει…

The post Αποθέωση του Ποστέκογλου από τους οπαδούς της Τότεναμ στο Λονδίνο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.