
Την ανάγκη υιοθέτησης και υλοποίησης μιας ριζικής και μακρόπνοης δημόσιας πολιτικής κοινωνικής κατοικίας επεσήμανε ο Νίκος Παππάς στην εκδήλωση «Στέγαση: Πρόσβαση και Δικαιώματα», που διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!Europe.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε δημογραφική κατάρρευση, κάθε χρόνο οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων κατά 60 ή 70 χιλιάδες, και το ζήτημα της στέγης έχει αφεθεί να το διαχειρίζονται αποκλειστικά οι δυνάμεις της αγοράς», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας την πλήρη απουσία κοινωνικής κατοικίας στη χώρα.
Ο Νίκος Παππάς, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε χαρακτηριστικά πως «ενώ η Ελλάδα παράγει ανατριχιαστικά πλεονάσματα, επιλέγει να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, αντί να επενδύσει στη στέγαση» και προσέθεσε πως «η ΝΔ επιλέγει να δεσμεύει, από φέτος και ως το 2031, περίπου 5 δισ. ετησίως, ενώ μια επένδυση στην κοινωνική κατοικία θα είχε οφέλη και για την κοινωνία και για την οικονομία».
«Οι επιδοτήσεις ενοικίου δεν αρκούν όταν η προσφορά κατοικίας είναι μηδενική»
Παρέθεσε, μάλιστα, διεθνή παραδείγματα, υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα υστερεί δραματικά: «Η κοινωνική κατοικία στην Ολλανδία είναι στο 29%, στη Σουηδία 24%, στην Αυστρία 23,6%, ενώ στη χώρα μας είναι στο 0%», ενώ επικαλέστηκε μελέτες που τεκμηριώνουν την οικονομική απόδοση της κοινωνικής κατοικίας, επισημαίνοντας ότι «στη Βρετανία, κάθε 1 λίρα σε κοινωνική στέγαση επιστρέφει 2,4 λίρες στην οικονομία και στη Σκωτία, 15.500 νέες κατοικίες δημιούργησαν 4,1 θέσεις εργασίας ανά σπίτι».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «οι επιδοτήσεις ενοικίου δεν αρκούν όταν η προσφορά κατοικίας είναι μηδενική. Χρειάζονται νέα σπίτια, ανακαινίσεις, αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων και δημιουργία τράπεζας στέγης».
Για να υπογραμμίσει πως «σε μια αγορά τόσο πιεσμένη, οποιαδήποτε προσπάθεια επιδότησης είναι καταδικασμένη να συντηρεί απλώς την πίεση των τιμών προς τα πάνω», σημειώνοντας ότι «η πραγματική μεγάλη δημόσια παρέμβαση στην πλευρά της προσφοράς κατοικίας είναι αυτή που θα αποσυμπιέσει τις τιμές και θα αλλάξει και τον συσχετισμό, την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της ανάγκης του ανθρώπου που ζητά στέγη και του ιδιοκτήτη».
Καταλήγοντας, ο κ. Παππάς τόνισε πως «αν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επιλέγουν την εμπορευματοποίηση, την απορρύθμιση και την χρηματιστικοποίηση, εμείς πρέπει να πούμε φωναχτά: νέα μεγάλη δημόσια παρέμβαση για τη στέγη. Σπίτια και όχι πρόωρη αποπληρωμή του χρέους. Αυτός πρέπει να είναι ο εθνικός μας στόχος, αυτή είναι η πραγματική επένδυση στο μέλλον».