
«Φωτιές» έχει ανάψει στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η ΝΔ θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103 για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Για μια διόλου τυχαία δήλωση, τη στιγμή που οι αξιολογήσεις στο Δημόσιο – συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης από τους πολίτες – «τρέχουν» κάνουν λόγο τα Σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων.
Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, η καθιέρωση της μονιμότητας στο Δημόσιο έγινε το 1911 από τον Ελ. Βενιζέλο, «ο οποίος μιλώντας στη Βουλή είχε πει πως είναι καιρός να έχουμε μία ακομμάτιστη Δημόσια Διοίκηση. Και αυτό γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή κάθε κυβέρνηση απέλυε δημοσίους υπαλλήλους της προηγούμενης για να προσλάβει τους δικούς της.
Είμαστε 114 χρόνια μετά και συζητάμε με ποδοσφαιρικούς όρους την κατάργηση της μονιμότητας». Μάλιστα, ο Δ. Μπράτης αναφέρει πως όλη αυτή η συζήτηση ανοίγει την ώρα που στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή υπηρετούν χιλιάδες μετακλητοί, οι οποίοι έχουν προσληφθεί κυρίως τα τελευταία έξι χρόνια.
«Καταλαβαίνουμε όλοι πού θα οδηγήσει όλο αυτό. Θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν θα βρει συμμάχους στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να περάσει την κατάργηση της μονιμότητας. Και σε όσους υποστηρίζουν πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν απολύονται, αρκεί να επισημάνουμε πως όποιος δημόσιος υπάλληλος υποπέσει σε κάποιο σοβαρό παράπτωμα, τότε προβλέπεται και σήμερα η απομάκρυνσή του από το Δημόσιο».
Βάζει, πάντως, στο… τραπέζι ακόμη μία παράμετρο που έχει να κάνει με το ποιος είναι αυτός που θα αξιολογεί και θα εισηγείται την απόλυση υπαλλήλου, «όταν από το 2011 έχουν να γίνουν κρίσεις στο Δημόσιο και όλα τα στελέχη στη Δημόσια Διοίκηση – πλην της παιδείας – είναι διορισμένα από τους εκάστοτε υπουργούς. Αυτοί, λοιπόν, θα αξιολογήσουν εάν κάποιος κάνει ή δεν κάνει και πρέπει να απομακρυνθεί, από τη στιγμή που και οι ίδιοι δεν έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά;», αναρωτιέται.