Μήπως χάνεται η μαγεία;

Τι ακριβώς θέλει να κάνει η FIFA με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και πώς έχει φανταστεί να φέρει το ενδιαφέρον του κόσμου προς αυτό; Με ομάδες όπως η… Οκλαντ Σίτι από τη Νέα Ζηλανδία; Που οι ποδοσφαιριστές της είναι ημιεπαγγελματίες και έχουν άλλες εργασίες για να επιβιώνουν, εκτός ποδοσφαίρου; «Θα αφήσω τη δουλειά μου για λίγες μέρες και θα χάσω τα μεροκάματα, αλλά αξίζει τον κόπο. Η εμπειρία που θα ζήσω είναι εμπειρία ζωής», δήλωσε ποδοσφαιριστής της ομάδας από τη Νέα Ζηλανδία πριν από το πρώτο ματς με την Μπάγερν Μονάχου χθες το απόγευμα. Ματς που ήταν 4-0 στο πρώτο εικοσάλεπτο και 6-0 στο ημίχρονο. Αν η Μπάγερν έπαιζε οικογενειακό διπλό, είναι δεδομένο πως θα ήταν περισσότερο ενδιαφέρον για τον προπονητή και τους παίκτες. Εδώ αν δεν πατούσε φρένο στο δεύτερο μέρος θα πετύχαινε… 15 γκολ! Χωρίς υπερβολή.

Είναι καλό για την εικόνα του ποδοσφαίρου όλο αυτό; Το να πηγαίνει να παίξει απέναντι σε κορυφαίες ομάδες μια ομάδα που ο ποδοσφαιριστής της μπορεί να είναι το πρωί σερβιτόρος και το απόγευμα να παίζει μπάλα; Ποιος αποφάσισε να βρεθεί εκεί μια ομάδα σαν την Οκλαντ Σίτι και ποιος είναι ο σκοπός που εξυπηρετεί; Εκτός από την Μπάγερν, θα αγωνιστεί με την Μπενφίκα και την Μπόκα Τζούνιορς, που ουδείς γνωρίζει  πόσα γκολ μπορεί να βάλουν αυτές οι ομάδες αν έχουν διάθεση για κανονικό παιχνίδι.

Η FIFA έχει κάνει μια διοργάνωση… στο πόδι. Για να βγάλει χρήματα; Ναι για να βγάλει χρήματα είναι η απάντηση. Αλλά… what about football; Πού είναι η μαγεία του ποδοσφαίρου, πού είναι η φρεσκάδα όταν οι παίκτες δεν πρόλαβαν να ξεκουραστούν καλά – καλά, πού είναι ο ανταγωνισμός. Εδώ δεν ενδιαφέρθηκαν τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα για να δείξουν τα παιχνίδια. Και μοιάζει να πρόκειται για μια διοργάνωση που έγινε απλά για να γίνει και να… ταλαιπωρήσει. Χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.