Ενισχύεται η συνεργασία ΕΚΠΑ και Yale

Τις δυνάμεις τους ενώνουν για μία ακόμη φορά το Πανεπιστήμιο Yale με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), προσφέροντας ένα κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Παγκόσμιες Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Δημόσια Υγεία» που θα ξεκινήσει το 2026. Μάλιστα, η επιστημονική αυτή συμμαχία δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση αλλά αποτέλεσμα της πολυετούς πλέον συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη εξωστρέφεια που διακρίνει τα τελευταία χρόνια τα δημόσια πανεπιστήμια εντός των συνόρων. Για την Ιστορία, άλλωστε, το 2021 το Yale και το ΕΚΠΑ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, ανταλλάσσοντας έκτοτε απόψεις σχετικά με την προοπτική ίδρυσης ερευνητικού κέντρου αριστείας στην Αττική για τη στέγαση ευρύτερης ακαδημαϊκής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο ιδρύματα.

Υπό τις εξελίξεις αυτές χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yale, Maurie McInnis, και τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμο Σιάσο, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκτός από το μεταπτυχιακό δρομολογούνται ήδη και άλλα κοινά εγχειρήματα.

Προτεραιότητα

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να καλλιεργούμε τέτοιου είδους συνεργασίες μεταξύ των δημόσιων πανεπιστημίων μας και κορυφαίων διεθνών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων», επεσήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ίδια συνάντηση. Και πρόσθεσε με νόημα ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η νομοθεσία που ψηφίσαμε κρίθηκε συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, για εμένα η προτεραιότητα ήταν πάντα να διασφαλίσω ότι τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, όπου εν τέλει θα σπουδάσουν σχεδόν όλοι οι έλληνες φοιτητές, είναι ανοιχτά και προωθούν αυτού του είδους τις συνεργασίες».

Για μια εταιρική σχέση έκανε λόγο από την πλευρά της η Maurie McInnis, τονίζοντας ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που σημειωτέον χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη δέσμευσή μας στην Ελλάδα».

Ο Peter Salovey

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών των δυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την περασμένη Κυριακή αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Peter Salovey, καθηγητής Ψυχολογίας και τέως προέδρος του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως πρόκειται για έναν επιστήμονα με αξιομνημόνευτη προσφορά τόσο σε ερευνητικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, με παγκόσμια αναγνώριση και αποδοχή. Είναι ενδεικτικό ότι ο καθηγητής Salovey ανέπτυξε ένα ευρύ θεωρητικό πλαίσιο που ονομάζεται «συναισθηματική νοημοσύνη», μια έννοια – σταθμό στην ψυχολογική επιστήμη, όπως σημείωσε κατά την ίδια εκδήλωση ο καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Θωμαΐδης. «Η αναγόρευση του καθηγητή Salovey – ενός πρωτοπόρου στον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης και διακεκριμένου ακαδημαϊκού – σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής αποτελεί αναγνώριση του εξαιρετικού του έργου και ταυτόχρονα ευκαιρία για περαιτέρω προσέγγιση των δύο ιδρυμάτων», επεσήμανε ο Γ. Σιάσος. «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζει δυναμικά την εξωστρεφή του πορεία, επιδιώκοντας στρατηγικές συμπράξεις με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό σ’ αυτή την πορεία και ένα ακόμα βήμα για ένα πανεπιστήμιο ανοικτό, σύγχρονο και διεθνώς διασυνδεδεμένο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Γεύμα στην Εθνική

Στο μεταξύ, η αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο γεύματος που παρέθεσε η Εθνική Τράπεζα προς τιμήν αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Yale, με επικεφαλής την πρόεδρό του Maurie McInnis. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, και ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς συζήτησαν με τους εκπροσώπους του Yale για τις στρατηγικές προσαρμογής στις προκλήσεις του κλίματος, της υγείας και της βιωσιμότητας. Ο καθηγητής Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία κρίσης, συγκρίνοντάς την με τα δίδυμα ελλείμματα των ΗΠΑ, ενώ τόνισε τον ρόλο θεσμών όπως το Yale στην εσωτερική ενίσχυση. Στο γεύμα παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες όπως η Planetary Solutions, καινοτομίες στην πράσινη χημεία και δόμηση, καθώς και η συμβολή της περιβαλλοντικής επιστήμης στη δημόσια υγεία. Η εκδήλωση ανέδειξε την ισχυρή διασύνδεση του Yale με την Ελλάδα και τον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προβλημάτων.