Στην κουζίνα με τους… πρόσφυγες

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και τιμάται η δύναμη και το θάρρος των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τους διωγμούς. Με στόχο την ανάδειξη της ένταξης των προσφύγων η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει το Cooking#WithRefugees, την εκδήλωση που δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς να δουλέψουν πάνω στα ταλέντα και τις δεξιότητές τους. Στην ξεχωριστή αυτή μαγειρική συνύπαρξη έλληνες και πρόσφυγες σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους, μοιράζονται γεύσεις, αρώματα και μνήμες από την πατρίδα τους και προτείνουν απολαυστικά πιάτα που κρύβουν ξεχωριστές ιστορίες από την Ελλάδα, την Ουκρανία, το Ιράκ και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Βαγδάτη – Θεσσαλονίκη

για έναν «Μύθο»

Στη φετινή, λοιπόν, μαγειρική εκδήλωση θα πάρει μέρος και η Σαϊμά, η οποία πριν από περίπου έναν χρόνο άνοιξε το δικό της «Ustura», που στα αραβικά σημαίνει «Μύθος», το ταχυφαγείο με ανατολίτικες γεύσεις σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο δεν ήταν όλα εύκολα για τη 49χρονη Ιρακινή.

Οταν άφησε τη Βαγδάτη, ο μοναδικός σκοπός ήταν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά της κι εκείνη. Πρώτος σταθμός αυτού του δύσκολου ταξιδιού ήταν η Τουρκία, που όμως, όπως έχει διηγηθεί, είναι μια χώρα στην οποία δεν θα μπορούσε να ζήσει, γι’ αυτό και συνέχισε το ταξίδι μέχρι την Ελλάδα, αρχικά στη Σάμο και μετά στη Θεσσαλονίκη. Οι δυσκολίες πολλές. Θυμάται να μην μπορεί να προσφέρει σταθερό μέρος για τα παιδιά της και να μετακομίζουν από το ένα μέρος στο άλλο. Μεγάλη της αγάπη ήταν η μαγειρική και όνειρό της ήταν να μπει σε μια επαγγελματική κουζίνα και μάλιστα τη δική της. Με την υποστήριξη της υπηρεσίας απασχόλησης του Solidarity Now, που χρηματοδοτείται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατάφερε να ανοίξει το δικό της εστιατόριο.

Η Σαϊμά βρίσκεται από χθες στην κουζίνα μαζί με τον σεφ Γιάννη Κατσαντώνη, ο οποίος εδώ και δεκαετίες καταγράφει και προσπαθεί να διαδώσει παλιές συνταγές της Θεσσαλονίκης και όσων ήρθαν να εγκατασταθούν στην πόλη (Αρμένιοι, Κωνσταντινουπολίτες, Σμυρνιοί, Πόντιοι). Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γ. Κατσαντώνης, η Σαϊμά θα μαγειρέψει πιλάφι με μελιτζάνες, στη μνήμη του «δεύτερου πατέρα» του, που ήταν Ελληνας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και του άρεσε πάντα να το έχει στο τραπέζι του.

Ενα kabsah και

η μνήμη της γεύσης

Την ίδια στιγμή, εκείνος έχει, όπως χαρακτηριστικά λέει, αποστολή… καρδιάς καθώς καλείται σήμερα να φτιάξει kabsah, ένα ιδιαίτερο ιρακινό πιάτο με κοτόπουλο, ρύζι και λάιμ. «Αυτή τη συνταγή την έφτιαξα με τον τρόπο της μητέρας μου… Κάθε φορά μου θυμίζει το νόστιμο φαγητό της, έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση. Και κάθε φορά που την έκανα, η οικογένειά μου μού έλεγε ότι αυτή η συνταγή έχει την ίδια γεύση με εκείνη που έφτιαχνε η μητέρα μου», σημειώνει η Σαϊμά. Αλλωστε, σύμφωνα με τον Γιάννη Κατσαντώνη, είναι έτοιμοι να μεταφέρουν τη «μνήμη της γεύσης, που τελικά είναι αυτό που μένει πίσω από όσα μοιραστήκαμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους».