Ξενάγηση σε βάθος 35 μέτρων στη σήραγγα στο Γαλάτσι

Το επιβλητικό φρέαρ (δηλαδή το φρεάτιο) στη Βεΐκου της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά χθες στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Η ξενάγηση από τους υπευθύνους του ομίλου ΑΒΑΞ έγινε σε βάθος 35 μέτρων στη σήραγγα του μετρό όπου βρίσκεται και ο μετροπόντικας  (ΤΒΜ) «Νίκη».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τους υπευθύνους του ομίλου ΑΒΑΞ, ο προαναφερόμενος μετροπόντικας που έχει μήκος 110 μέτρα θα ενώσει υπογείως το Γαλάτσι με τον Ευαγγελισμό. Και εκεί, δηλαδή στον Ευαγγελισμό, θα συναντηθεί στο τέλος του 2026 με τον… δίδυμό του μετροπόντικα, την «Αθηνά».

Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίας τεχνολογίας μετροπόντικες του ομίλου θα έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου την κατασκευή της σήραγγας 12,8 χιλιομέτρων της γραμμής 4 Αλσος Βεΐκου – Γουδή του μετρό της Αθήνας.

Η αντίθετη πορεία

Στο μεταξύ, ο άλλος μετροπόντικας, η «Αθηνά», ακολουθεί αντίθετη πορεία από εκείνη της «Νίκης». Ξεκίνησε από το φρέαρ στην Κατεχάκη και έως σήμερα έχει κατασκευάσει σήραγγα μήκους 3,1 χιλιομέτρων, δηλαδή το 60% της διαδρομής.

Η «Αθηνά» άφησε πίσω της τους σταθμούς Γουδή, Ζωγράφου, Ιλίσια και ακολουθούν Πανεπιστημιούπολη και Καισαριανή. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, συνολικά έχει ήδη κατασκευαστεί σήραγγα 4,5 χιλιομέτρων από τα 12,8 χιλιόμετρα της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας.

Οι δύο νέας γενιάς μετροπόντικες, όπως έγινε γνωστό, δεν περιορίζονται μόνο στη διάνοιξη αλλά κατασκευάζουν τη σήραγγα, καθώς σε κάθε 1,5 μέτρο προόδου, τοποθετούν αντίστοιχης διάστασης δακτύλιο, που αποτελείται από επτά κομμάτια (segments).

Επίσης είναι εφοδιασμένοι με το σύστημα SSP-E που μπορεί να προβλέψει αν υπάρχει αλλαγή στη γεωλογία για τα επόμενα 40 μέτρα, μεταβολές που παρακολουθούνται συνεχώς από το πιλοτήριο του μετροπόντικα. Τα συνήθη πετρώματα είναι ο αθηναϊκός σχιστόλιθος, ο ασβεστόλιθος και ο ψαμμίτης.

Η ακτινογραφία της γραμμής 4

Με συνολικό μήκος 12,8 χιλιόμετρα και 15 σύγχρονους σταθμούς, η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, που κατασκευάζεται από την κοινοπραξία ΑΒΑΞ – GHELLA – ALSTOM, θα συνδέσει περιοχές της Αθήνας, όπως την Κυψέλη, τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι, διευκολύνοντας αποφασιστικά τις μετακινήσεις.

Ενδεικτικά, ο χρόνος μετακίνησης από το Αλσος Βεΐκου στα Δικαστήρια της Ευελπίδων θα είναι μόλις 5 λεπτά και μέχρι την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου σε 14 λεπτά της ώρας.

Το ενδεχόμενο των καθυστερήσεων

H ολοκλήρωση της κατασκευής της σήραγγας της γραμμής 4 αναμένεται εντός του 2026. Το ενδεχόμενο ωστόσο της καθυστέρησης δεν αποκλείεται. Το ίδιο και η καθυστέρηση της παράδοσης των χώρων που προβλέπεται από τη σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες, δηλαδή τις εργασίες που εκτελούνται πριν από το κύριο έργο, με σκοπό την προετοιμασία του χώρου και τη διασφάλιση της ομαλής έναρξης και εκτέλεσης του κύριου έργου.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αν θα υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση, άρα και αλλαγή χρονοδιαγράμματος, αυτή θα οφείλεται στη μη έγκαιρη παράδοση των σταθμών Εξάρχεια και Ευαγγελισμός (λόγω των προσφυγών που έχουν υποβληθεί) αλλά και του σταθμού της Πανεπιστημιούπολης λόγω των αρχαιολογικών εργασιών.

Γουδή – Λυκόβρυση

Η νέα γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, ωστόσο, δεν θα περιοριστεί στο Τμήμα Α’ Αλσος Βεΐκου – Γουδή, μιας και στον σχεδιασμό προβλέπεται η επέκτασή της και σε άλλες περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, το επόμενο έργο που έχει προτεραιοποιηθεί αφορά την κατασκευή του τμήματος Γουδή – Λυκόβρυση με τους σταθμούς Γουδή, Κατεχάκη, Φάρος, Φιλοθέη, Σίδερα, Ολυμπιακό Στάδιο, Παράδεισος, ΟΤΕ, Μαρούσι, Πεύκη και Λυκόβρυση.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τον σχεδιασμό, η γραμμή θα περνά από τη Λεωφόρο Κηφισιάς, η οποία έχει σοβαρότατο καθημερινό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Εδώ, στόχος είναι, με το έργο αυτό, να δοθεί τέλος στην απομόνωση από τα μέσα σταθερής τροχιάς των κατοίκων των βορείων προαστίων και των εργαζομένων στις εκατοντάδες εταιρείες που εδρεύουν κατά μήκος της κεντρικής αυτής οδικής αρτηρίας. Σημειώνεται ότι το τμήμα αυτό θα εξυπηρετεί το ΟΑΚΑ και τον εμπορικό πόλο της περιοχής, ενώ με τον σταθμό Λυκόβρυση θα τερματίζει πολύ κοντά στην Εθνική Οδό.