
Τάξη στο χάος που αφήνουν πίσω τους τα πατίνια στους δρόμους της Αθήνας επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Αθηναίων, με το σχέδιο της κανονιστικής για την κυκλοφορία και τη στάθμευση των ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) που είναι έτοιμο να κατατεθεί προς διαβούλευση ακόμη και σήμερα. Το σχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα η ομάδα εργασίας του δήμου, προβλέπει ρυθμίσεις που αφορούν τους κανόνες κυκλοφορίας (ζώνες χαμηλών ταχυτήτων, ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας) και στάθμευσης (ζώνες απαγόρευσης στάθμευσης, καθορισμός σημείων μαζικής απόθεσης, καθορισμός κανόνων στάθμευσης). Αλλωστε, σκοπός είναι να υπάρχει ένα σαφές και κατά το δυνατόν απλό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας που θα μπορεί να εφαρμόζεται απρόσκοπτα από εταιρείες διαμοιρασμού αλλά και χρήστες.
Κανόνες
Προτεραιότητα στον καθορισμό σημείων απόθεσης και στάθμευσης
με μαζικό χαρακτήρα έχουν οι περιοχές υψηλής ζήτησης, κυρίως δηλαδή οι κεντρικές τουριστικές. Αξίζει να σημειωθεί πως, βάσει δεδομένων που παρείχαν πάροχοι διαμοιρασμού, ο μέσος χρόνος ταξιδιού με ΕΠΗΟ εκτιμάται στα 10-15 λεπτά, ενώ μια μέση καλυπτόμενη απόσταση είναι περίπου τα 1.500 μέτρα. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ομάδα εργασίας του δήμου, στους δρόμους κυκλοφορούν περί τα 3.000 τέτοια ηλεκτρικά οχήματα.
«H ραγδαία αύξηση της χρήσης Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων και κυρίως των ηλεκτρικών πατινιών, τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε ένα νέο τοπίο στις μετακινήσεις εντός του Δήμου Αθηναίων, φέρνοντας στην επιφάνεια πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα δημόσιας τάξης, προσβασιμότητας, οδικής ασφάλειας και αναρχίας στη χρήση του δημόσιου χώρου. Ευελπιστούμε στη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στη διαβούλευση επί του σχεδίου που καταθέτουμε, ώστε να πετύχουμε τη βέλτιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ της προώθησης της μικροκινητικότητας και της επιβολής κανόνων σεβαστών από όλους», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
Πλήρης απαγόρευση
Στις προτάσεις του δήμου είναι να οριστούν περιοχές πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας ΕΠΗΟ, που κατά βάση είναι περιοχές ιδιαίτερου χαρακτήρα, όπως γύρω από αρχαιολογικούς χώρους, και περιοχές έντονης κίνησης πεζών, όπως η Ερμού. Ετσι, μεταξύ των περιοχών για τις οποίες προτείνεται η πλήρης απαγόρευση είναι η Ευελπίδων, το Αλσος Ιλισίων, το Πεδίον του Αρεως, ο Λόφος Αρδηττού, το Παναθηναϊκό Στάδιο, η οδός Αιόλου, ο ναός του Ολυμπίου Διός, η Γκράβα, το Πάρκο Γουδή, ο Κήπος Ζαππείου, ο Εθνικός Κήπος, ο πεζόδρομος της Ερμού και ο Λόφος Στρέφη. Βάσει, λοιπόν, του σχεδίου, προκύπτουν τρεις κατηγορίες οδικών τμημάτων, στις οποίες εφαρμόζονται διαφορετικά όρια ταχύτητας για τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα. Πρόκειται για ζώνες και οδικά τμήματα πλήρους απαγόρευσης κίνησης, για ζώνες μειωμένης ταχύτητας, ως 6 χλμ./ώρα, που είναι οι περιοχές και τα οδικά τμήματα που ορίζονται από πεζοδρόμους και κοινόχρηστους χώρους (πλατείες) και λοιπά οδικά τμήματα, στα οποία τα ΕΠΗΟ δύναται να κυκλοφορούν με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα 25 χλμ./ώρα. Την τελευταία αυτή κατηγορία αποτελούν τα εναπομείναντα οδικά τμήματα στα οποία δεν τίθενται επιπλέον περιορισμοί στην κίνηση των ΕΠΗΟ, πέραν όσων ορίζονται ήδη από την ισχύουσα νομοθεσία.
Οργανωμένη στάθμευση
Σε ό,τι αφορά τους χώρους οργανωμένης στάθμευσης και απόθεσης, αυτοί θα είναι 124, καλύπτοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων, ενώ οι συνολικές θέσεις ΕΠΗΟ – από την αρχική χωροθέτηση των χώρων αυτών – θα φτάνουν τις 1.574, με τις περισσότερες (516) να βρίσκονται στην 1η Δημοτική Κοινότητα και να ακολουθούν η 5η και η 7η Δημοτική Κοινότητα με 216 θέσεις εκάστη.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας, Μάρω Ευαγγελίδου, θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των σχεδίων επακριβούς χωροθέτησης των θέσεων στάθμευσης ανά δημοτική κοινότητα. Ο Δήμος Αθηναίων, δε, προτίθεται να προχωρήσει σε χρέωση των εταιρειών πατινιών που κινούνται στα όρια του Δήμου Αθηναίων, με επόμενη κανονιστική.
Επισημαίνεται πως μέσω του σχεδίου, που θα τεθεί σε διαβούλευση, ο δήμος υποβάλλει κι ορισμένες προτάσεις καλής εφαρμογής. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η δημιουργία και διατήρηση Ψηφιακού Παρατηρητηρίου μέσω παροχής δεδομένων των εταιρειών, ο διαρκής έλεγχος τήρησης των κανόνων κυκλοφορίας, στάθμευσης και μέτρων ασφαλείας (π.χ. κράνος) με τη συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Παράλληλα, προτείνεται η επαναξιολόγηση του όλου πλαισίου ανά τακτά διαστήματα και τουλάχιστον ανά 6μηνο αλλά και η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων υποδομών για ήπιες μετακινήσεις, όπως ποδηλατόδρομοι, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, απελευθέρωση εμποδίων, δημιουργία πεζοδρόμων κ.λπ.