Πάλι «Παναγιά βοήθα…»

Δεν πρόλαβε να κλείσει η υπόθεση «Τέμπη – 717 – Καραμανλής», να ‘τη πετιέται από ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ για την οποία οι υπεύθυνοι μας διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται για απάτη αλλά για διακυβερνητική και διακομματική ευθύνη δεκαετίας, ότι αφορά απλώς την «πλημμελή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών» – και επομένως, πρέπει οι φορολογούμενοι να πληρώσουμε το πρόστιμο των 415 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Ένωση.

Πού να ψάχνεις να εντοπίσεις απάτες και να βρεις απατεώνες, ψύλλους στα άχυρα της ελληνικής κακοδιοίκησης και της κομματικής αρπακτικότητας… Με την ίδια λογική της διακυβερνητικής ευθύνης και των ψύλλων, η κυβέρνηση είχε απορρίψει πριν λίγους μήνες το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής να εξεταστεί η πολιτική του κ. Καραμανλή, για να αναγκασθεί τελικά να τον παραπέμψει χθες στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Καραμανλής, όπως και οι νέοι ύποπτοι διάπραξης αδικημάτων κκ Αυγενάκης και Βορίδης, έχουν υπέρ αυτών το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους – μόνο οι ίδιοι όμως και κανένας άλλος: ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε η ΝΔ, πολύ περισσότερο δεν έχει το δικαίωμα αυτό ο πρωθυπουργός.

Εκτός και αν θέλουν να σηκώσουν σκόνη και χλαπαταγή, να αναμείξουν ξυλόλια, βενζόλια, βοσκοτόπια και δισεκατομμύρια, ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ και Κωνσταντοπούλου,  για να πουν πώς όλα αυτά είναι συνωμοσίες αντισυστημικών που δεν θέλουν να αφήσουν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει απερίσπαστη το δημιουργικό έργο της.

Έχουν πάντως υποχρέωση οι κκ Αυγενάκης και Βορίδης – ακριβώς για να στηρίξουν την αθωότητά τους–  να μας εξηγήσουν γιατί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στρέφεται μόνο εναντίον τους και όχι εναντίον των άλλων τεσσάρων υπουργών Γεωργίας της ΝΔ (Λιβανός, Γεωργαντάς, Κελέτσης, Τσιάρας). Δημιουργείται προφανώς η αίσθηση ότι δεν πρόκειται για μόνιμη γραφειοκρατική ατασθαλία «πλημμελούς εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών», όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση.

Για τούτο και έχουν υποχρέωση να παραιτηθούν οι δύο υπουργοί, όπως ζήτησε ο κ. Ανδρουλάκης, ώστε αυτοί μεν να υπερασπιστούν ελευθέρως τον εαυτό τους, η δε κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τα δικά της.

Τα οποία δικά της πάνε δυστυχώς από το κακό στο χειρότερο και σε άλλα πεδία, ένα-ένα σκάνε και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ακόμα και αντιβαλλιστικοί Patriot θα φύγουν από την Αθήνα για να προστατέψουν την αμερικανική βάση στη Σούδα που υποτίθεται μας προστατεύει!

Μέσα στο χάος αυτό, οι ευθύνες του ΠαΣοΚ μεγεθύνονται· πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ψυχραιμία και σύνεση για να ελπίζουμε ότι πραγματικά δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία.