
Αποκαλυπτικά στοιχεία για το «μοντέλο λειτουργίας» του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον τρόπο επιδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και διαλόγους με αναφορές σε τουλάχιστον δέκα βουλευτές, περιλαμβάνονται στη δικογραφία (τρεις τόμοι και περίπου 3.000 σελίδες) που έφτασε χθες στη Βουλή έπειτα από έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία… σκόνταψε στους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Καταθέσεις μαρτύρων με σημείο αναφοράς τον ρόλο συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και διαλόγους, που έχουν καταγραφεί μετά την έκδοση βουλευμάτων δικαστικών συμβουλίων, αποτελούν τους δύο βασικούς «άξονες» της δικογραφίας που έστειλε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς να προβαίνει σε ουδεμία αξιολογική κρίση για τους πρώην υπουργούς, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν έξω από τον κύκλο των καθηκόντων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά πληροφορίες στους διαλόγους ακούγονται ονόματα γαλάζιων βουλευτών, καθώς και από άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να αξιολογούνται ποινικά, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη και από μόνη της η αναφορά ενός ονόματος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει αξιόποινη πράξη.
«Η δικογραφία έχει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Το “κλειδί” βρίσκεται στην αξιολόγηση του συνόλου του αποδεικτικού υλικού και όχι στην αποσπασματική και επικοινωνιακή διαχείρισή του. Γι’ αυτό απαιτείται προσεκτική μελέτη του φακέλου, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων», όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές.
Οι βουλευτές
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαβιβαστικό έγγραφο των ευρωπαίων εισαγγελέων που συνοδεύει τη δικογραφία είναι «λιτό» και σε αυτό δεν αναφέρονται ονόματα βουλευτών – περίπου δέκα – που ακούγονται στις νόμιμες συνακροάσεις, τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές αρχές. Εξάλλου, η αναφορά οποιουδήποτε βουλευτή, ακόμα και αν αυτός σε μεταγενέστερο χρόνο αναβαθμίστηκε σε υπουργό, δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στο ίδιο έγγραφο, καθώς με βάση το Σύνταγμα και τον νόμο είναι διαφορετική η προβλεπόμενη διαδικασία. Για τους μεν δύο υπουργούς προβλέπεται –όπως και έγινε – αμελλητί οι εισαγγελείς να στέλνουν τη δικογραφία στη Βουλή στερούμενοι οποιασδήποτε αρμοδιότητας να ελέγξουν την ουσία της υπόθεσης. Αντίθετα, οι βουλευτές έχουν μεν ασυλία, αλλά αυτή δεν εμποδίζει τους εισαγγελείς να ελέγξουν ουσιωδώς την υπόθεση. Και αν τελικά προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης, με αιτιολογημένη διάταξή τους, θα απευθυνθούν στη Βουλή, με βάση διαφορετική συνταγματική διάταξη από αυτήν που αφορά τους υπουργούς, ζητώντας την άδεια των μελών του Κοινοβουλίου για να στείλουν κλήση ανωμοτί προς εξέταση με την ιδιότητα του υπόπτου.