Παράνομη έκρινε την απόλυση της Antoinette Lattouf από το ABC το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η απόλυση της δημοσιογράφου Antoinette Lattouf από το ABC, λόγω απόψεών της για το Ισραήλ και τη Γάζα, ήταν παράνομη και διέταξε την καταβολή 70.000 δολαρίων για «μη οικονομική ζημία», συμπεριλαμβανομένης ψυχικής οδύνης.

Θα διεξαχθούν περαιτέρω ακροαματικές διαδικασίες για να καθοριστεί το χρηματικό πρόστιμο για παραβίαση του νόμου περί Δίκαιης Εργασίας.

Η κα Lattouf είχε προσληφθεί για περιστασιακή εργασία πέντε ημερών στο πρωινό πρόγραμμα του ABC Radio Sydney πριν από τα Χριστούγεννα του 2023.

Απολύθηκε… άρον-άρον τρεις ημέρες μετά καθώς τα ανώτερα στελέχη του ABC έμαθαν ότι είχε μοιραστεί (κάνει share στα social media) μια ανάρτηση της Human Rights Watch στην οποία ισχυριζόταν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε την πείνα ως «όπλο πολέμου» στη Γάζα.

Ο δικαστής Darryl Rangiah έκρινε ότι το ABC παραβίασε την αυστραλιανή εργατική νομοθεσία απολύοντας τη δημοσιογράφο βάσει διάκρισης λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, ενώ δεν της παρείχε το δικαίωμα σε δίκαιη διαδικασία απόλυσης.

Το ABC δεν της έδωσε επίσης την ευκαιρία να υπερασπιστεί τις κατηγορίες, απλώς την έδιωξε, ανέφερε ο δικαστής.

Την εποχή εκείνη, ασκείτο πίεση στο ABC καθώς γινόταν οργανωμένη εκστρατεία καταγγελιών εναντίον της κα Lattouf από μια φιλοϊσραηλινή ομάδα πίεσης.

Η ίδια, έξω από το Δικαστήριο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι απολύθηκε επειδή μοιράστηκε στοιχεία για την «απερίγραπτη ταλαιπωρία» που βιώνουν τα παιδιά στην Παλαιστίνη.

«Η σκόπιμη πείνα των παιδιών είναι έγκλημα πολέμου», είπε.

«Το Δικαστήριο έκρινε ότι η τιμωρία κάποιου για τη δημοσιοποίηση γεγονότων σχετικά με εγκλήματα πολέμου είναι επίσης παράνομη».

Η κα Lattouf είχε προτείνει τον Αύγουστο να διευθετηθεί εξωδικαστικά η υπόθεση με την καταβολή 85.000 δολαρίων.

Αυτή η προσφορά απορρίφθηκε από το ABC, το οποίο έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια δολάρια για την υπεράσπιση της υπόθεσης, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Josh Bornstein.

«Όταν οι οργανισμοί υποκύπτουν σε κακόπιστες καταγγελίες εναντίον του προσωπικού τους, τα αποτελέσματα είναι συχνά αρνητικά», ανέφερε ο κ. Bornstein.

«Ήταν τιμή μου να εκπροσωπήσω την Antoinette Lattouf σε αυτή τη σημαντική υπόθεση».

Είπε ότι θα ζητηθεί «σημαντική ποινή» σε επικείμενη ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να αποτραπεί παρόμοια συμπεριφορά από το ABC.

Ο δικαστής έκρινε ότι ο πρώην διευθυντής περιεχομένου της ABC, Chris Oliver-Taylor, ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος για τη λήψη της απόφασης και ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ABC, David Anderson, συνέβαλε «ουσιαστικά» στην απόφαση.

Η κ. Oliver-Taylor, ο κ. Anderson και η πρόεδρος του ABC Ita Buttrose έχουν αποχωρήσει από τον οργανισμό.

Ο νυν διευθύνων σύμβουλος του ABC, Hugh Marks σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση επισήμανε ότι «είναι σαφές δεν έγινε διαχείριση της υπόθεσης σύμφωνα με τις αξίες και τις προσδοκίες μας».

«Απογοητεύσαμε επίσης το προσωπικό και το κοινό μας, και αυτή η αποτυχία προκάλεσε κατανοητή ανησυχία στο κοινό και εντός του οργανισμού».

Ο δικαστής απέρριψε τους ισχυρισμούς της κα Lattouf – η οποία έχει λιβανική καταγωγή – ότι απολύθηκε λόγω της φυλής ή της εθνικής της καταγωγής.

Το Δικαστήριο κλήθηκε να παραπέμψει την Fairfax Media για περιφρόνηση του δικαστηρίου λόγω άρθρων στα ΜΜΕ της για την υπόθεση.

Κατηγορούνται ότι κατονόμασαν άτομα που διαμαρτυρήθηκαν για την κα Lattouf, παρά τις δικαστικές εντολές να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους για λόγους ασφαλείας.

ΟΧΙ ΚΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ

Ο κ. Marks -πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nine Entertainment, ο οποίος διορίστηκε διάδοχος του κ. Anderson τον Δεκέμβριο του 2024- ανέφερε ότι το ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων που δαπανήθηκε για τη δικαστική διαμάχη με την Antoinette Lattouf δεν ήταν «καλή χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων».

Το θέμα είπε, είναι «λυπηρό».

«Ας το παραδεχτούμε, όπως έχει αναφερθεί, έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια δολάρια που δεν έπρεπε να δαπανηθούν».

«Αν αυτό επαναληφθεί στο μέλλον, νομίζω ότι θα ενεργήσουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο».

Τον Φεβρουάριο, το ABC δήλωσε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας ότι είχε δαπανήσει τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο δολάρια για την υπεράσπισή του στην υπόθεση.

Η κα Lattouf, όπως προαναφέρθηκε, είχε προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα στην Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας πέρυσι, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Η ΠΙΕΣΗ

Στην απόφασή του, ο δικαστής Rangiah δήλωσε ότι η απόφαση να τερματιστεί η απασχόληση της κας Lattouf ελήφθη εν μέρει «για να κατευναστούν τα φιλοϊσραηλινά λόμπι».

«Οι καταγγελίες προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των ανώτερων στελεχών της ABC», ανέφερε.

Ο κ. Marks δήλωσε ότι οι διαδικασίες του ABC όπως ισχύουν, είναι «σαφείς», αλλά δεν τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Δε νομίζω ότι χρειάζεται καμία αλλαγή. Νομίζω ότι η διαδικασία είναι σαφής, υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της διοίκησης — μεταξύ της συμπεριφοράς του οργανισμού και των εξωτερικών δυνάμεων».

«Η απόδειξη θα δοθεί με βάση το πώς θα ενεργήσουμε στο μέλλον. Η υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη και την αμεροληψία στην ενημέρωση και την κάλυψη».

Είπε ότι «μεγάλο μέρος» του ρόλου του θα είναι να αντιμετωπίσει την επιρροή εξωτερικών δυνάμεων στο μέλλον.

«Εκφράζουμε τις ειλικρινείς συγγνώμες μας στην κα Lattouf και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις μελλοντικές της προσπάθειες».

The post Παράνομη έκρινε την απόλυση της Antoinette Lattouf από το ABC το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.