Ενα κασκέτο σαν αυτά που φοράνε οι παίκτες του μπέιζμπολ και πωλούνται σωρηδόν σε όλα τα τουριστικά μαγαζιά του πλανήτη με μία στάμπα-σύνθημα φορά και ο πρόεδρος Τραμπ. Το δικό του γράφει MAGA. Τα άλλα αναφέρονται σε διαφημιστικά σλόγκαν, φέρουν εμβλήματα αθλητικών ομίλων, εταιρικά λογότυπα παγκόσμιας εμβέλειας, ονόματα συγκροτημάτων, γραφιστικά σύμβολα που παραπέμπουν σε μία οπτική γλώσσα, κατανοητή από διαφορετικής ηλικίας κοινά.
Αυτό το κασκέτο-σήμα κατατεθέν του αμερικανού προέδρου φοριέται από διάφορες κατηγορίες influencers όταν εμφανίζονται σε πρωινούς περιπάτους μπαίνοντας σε γυμναστήρια ή βγαίνοντας από καταστήματα με βιολογικά είδη κραδαίνοντας μία υφασμάτινη τσάντα με φυλλώδη λαχανικά και κόκκινα φρούτα. Το ίδιο αντικείμενο πέφτει χαμηλά και καλύπτει το γκρινιάρικο βλέμμα αγοριών και κοριτσιών με μετα-εφηβικές ανησυχίες. Και οι μεσήλικες υποστηρικτές των εναλλακτικών διαδρομών της ζωής συνδυάζουν τα κασκέτα τους με τις μουτζούρες φλύαρων τατουάζ που προβάλλουν από τις εφαρμοστές φανέλες τους ή τα πουκάμισά τους με γυρισμένα μανίκια.
Αυτό το «μικρόβιο προόδου» και δείγμα συμμαχίας με φορείς της κατανάλωσης, συνοψίζει στο μικρό γείσο του και το στρογγυλό σχήμα του το σημερινό πρόβλημα του fast fashion. Με τη γρήγορη μόδα ασχολείται η γαλλική Γερουσία και πρόσφατα ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για τη ρύθμιση αυτής της βιομηχανίας επιβάλλοντας σε εταιρείες κυρώσεις και απαγορεύοντας σε influencers να διαφημίζουν τα προϊόντα τους στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη γαλλική κρατική περιβαλλοντική υπηρεσία Ademe κάθε χρόνο περίπου 48 είδη ρουχισμού ανά άτομο κυκλοφορούν στη γαλλική αγορά, ενώ κάθε δευτερόλεπτο αποσύρονται 35 κομμάτια.
Το γαλλικό νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο κυρίως τους κινεζικούς κολοσσούς ηλεκτρονικού εμπορίου Shein και Temu που φημίζονται για ρούχα χαμηλής ποιότητας σε ακόμη πιο χαμηλές τιμές. Και ύστερα από μία κοινή συνεδρίαση τον επόμενο Σεπτέμβριο γάλλων γερουσιαστών και βουλευτών για να συντάξουν ένα κοινό κείμενο αναμένεται η τελική έγκριση του νόμου που προτείνει να μπει φόρος 5 ευρώ ανά είδος με αύξηση σε 10 ευρώ έως το 2030. Στο μεταξύ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προωθούν την πρακτική της κυκλικής οικονομίας, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στον τομέα της μόδας, παράλληλα με το αίτημα για ρούχα φτιαγμένα από ανθεκτικά υλικά που επιδέχονται επιδιορθώσεις.
Ωστόσο γαλλικές περιβαλλοντικές ομάδες θεωρούν ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο είναι μία αποδυναμωμένη φιλοδοξία. «Είναι μια χαμένη ευκαιρία», δηλώνει στο Euronews ο Πιερ Κονταμίν, υπεύθυνος εκστρατείας της οργάνωσης Friends of the Earth France. «Εχουμε ένα κείμενο που πρόκειται να στοχεύσει δύο μάρκες και επομένως να αφήσει έξω αυτό που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 90% της παραγωγής και των ενδυμάτων που πωλούνται στη Γαλλία. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια πραγματική περιβαλλοντική φιλοδοξία. Αλλά βλέπουμε ότι η οικονομική προστασία είναι αυτή που κινεί αυτό το νομοσχέδιο και όχι η αρχική πρόθεση να κινηθεί ο τομέας προς πιο βιώσιμες πρακτικές».