Παραμονή με σούπερ Τεντόγλου

Η Ελλάδα πέτυχε τον μεγάλο στόχο της να παραμείνει στην ελίτ του ευρωπαϊκού στίβου διατηρώντας τη θέση της στη σούπερ λιγκ, με τον Μίλτο Τεντόγλου να ηγείται των προσπαθειών της ελληνικής αποστολής με ρεκόρ αγώνων και τρομερό άλμα στα 8,46 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων της Μαδρίτης.

Η χώρα μας ξεπέρασε τις Ουκρανία, Φινλανδία και Λιθουανία (οι οποίες υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία) αλλά και την Ουγγαρία, με τον κορυφαίο αθλητή των αγώνων να δίνει και πάλι ένα μοναδικό σόου.

Ο Τεντόγλου (που είναι αήττητος σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 8 χρόνια, έχοντας φτάσει το νικηφόρο σερί του στο 12-0) είχε προαναγγείλει ότι θα πετύχει στην ισπανική πρωτεύουσα την κορυφαία φετινή επίδοση και το έκανε με άλμα στα 8,46 μ., ενώ ένα άκυρο άλμα που είχε στις λεπτομέρειες ήταν για πανελλήνιο ρεκόρ, προαναγγέλλοντας πάντως ότι ίσως το κάνει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στον Βόλο, τέλος Ιουλίου.

«Ηθελα να μπω σήμερα να τους διαλύσω για να δείξω μια καλή εικόνα για την ομάδα, δεν ήθελα απλά να κερδίσω, να, ξέρετε, ήθελα να τους ρίξω αυτό που τους έριξα: 40 πόντους. Θα κάνω την επόμενη εβδομάδα έναν αγώνα στην Αθήνα, μετά έχω ένα Diamond League και μετά έχω τα πανελλήνια βαλκανικά που γίνονται στην Ελλάδα. Στο βαλκανικό θα είμαι σούπερ, που είναι και στη χώρα μας. Εκεί μπορεί να γίνει πανελλήνιο ρεκόρ», είπε στην κάμερα της ΕΡΤ μετά την επικράτησή του και δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του καθώς ουσιαστικά ήθελε να δώσει έμπνευση και στα υπόλοιπα μέλη της αποστολής για να επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής.

Και η συνταγή πέτυχε γιατί λίγο αργότερα είχαμε το ιδανικό φινάλε στη δεύτερη μέρα των αγώνων (εκεί που μπήκαν οι βάσεις για την παραμονή), με την Οξάνα Κορένεβα να κάνει εξαιρετικό αγώνα στο τριπλούν (4η θέση με άλμα στα 13,86 μ.) και την ομάδα των γυναικών στα 4×100 (Σοφία Καμπερίδου, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Δήμητρα Τσουκαλά, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου) – πρώτη θέση στη β’ σειρά (και 9η στο σύνολο) με 43,26.

Χθες η Ελίνα Τζένγκο «σφράγισε» σε μεγάλο βαθμό την παραμονή μας χαρίζοντας 16 βαθμούς στην Ελλάδα με την πρωτιά στο ακόντιο (62,23 μ.). Ενώ 10 βαθμούς έδωσε η Τατιάνα Γκούσιν με την 7η θέση στο ύψος (1,88 μ.).

Στη διοργάνωση έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τα ελληνικά χρώματα ο ομογενής από τις ΗΠΑ Γιώργος Φρανκς (45,46 στα 400 μέτρα, 9ος συνολικά και 8 βαθμοί συγκομιδή).